•  

Vaccinul antigripal, protectie pentru intreaga familie

Vaccinul antigripal, protectie pentru intreaga familie

Introducere

Pe langa vremea rece si zapada iubita de adulti si copii deopotriva, anotimpul rece aduce cu el si virozele respiratorii si indeosebi gripa, al carei varf epidemic se manifesta iarna. Gripa este cea mai frecventa infectie virala acuta respiratorie, cu o contagiozitate extrem de ridicata si cu o mortalitate crescuta, departe de a fi o simpla raceala sau un guturai.

Gripa afecteaza unu din trei copii si unu din zece adulti, iar epidemiile anuale determina aproximativ trei milioane de cazuri de imbolnaviri severe si 250.000-500.000 de decese la nivel mondial, afectand atat populatia sanatoasa, cat si populatia cu risc. Anual se inregistreaza 13,8-16 milioane de imbolnaviri la persoane < 20 ani, dintre care 15- 42% sunt copii. Cei din grupa de varsta 5-9 ani sunt de patru ori mai receptivi, iar 1% dintre copiii cu probleme de sanatate necesita spitalizare din cauza gripei sau a complicatiilor pe care aceasta le provoaca. Alte categorii vulnerabile sunt batranii, gravidele si persoanele care sufera de afectiuni cronice pulmonare, inclusiv astm, diabet, boli cardiovasculare si renale etc. In 2011, se preconizeaza ca sezonul de gripa va dura pana in luna mai si vaccinarea este permisa pe toata durata lui. Dintre persoanele vaccinate, foarte putine se imbolnavesc, iar imbolnavirea va imbraca o forma usoara, cu risc foarte mic de complicatii.

In fiecare an, copiii de toate varstele reprezinta grupa de risc maxim; ei sunt predispusi la infectie din cauza sistemului lor imunitar mai putin dezvoltat si sunt vectorii-cheie ai gripei in comunitati in timpul epidemiei. Virusul gripal este usor raspandit pe cale aeriana la copii, prin contactul direct din colectivitati: de la copil la copil sau de la copil la adult - acasa, copiii pot infecta parintii si bunicii care sunt extrem de vulnerabili, dar si profesorii la scoala. Familiile cu copii la scoala sunt de doua ori mai expuse la infectia gripala.

Simptome

Odata transmis (prin tuse sau prin stranut, la nivelul cailor respiratorii superioare), virusul gripal incepe perioada lui de incubatie, care este de 1-4 zile. Este contagios cu o o zi anterior debutului clinic si inca 3-5 zile dupa debutul bolii.

La copilul mare, adolescent si la adult, gripa se manifesta prin febra 39-40°C pentru 3-5 zile, frisoane, fotofobie, cefalee (frontala, supraorbitara), durere la nivelul globilor oculari, mialgii (senzatie de zdrobire musculara), rinita, tuse spastica, disfonie (raguseala), disfagie (dificultatea de a inghiti alimentele), astenie accentuata etc.

Particularitati clinice se intalnesc la sugar (forme severe / toxice, convulsii febrile / recurente, laringita acuta, miocardita - cauza de moarte subita la sugar) si la copiii de 1-5 ani (febra, tuse, rinita, epistaxis sau sangerare nazala, diaree, varsaturi etc).

top

Complicatii

Netratata la timp sau tratata necorespunzator, gripa poate conduce la complicatii serioase:

• respiratorii - laringita acuta gripala, pneumonie gripala, exacerbarea astmului bronsic etc.;
• ORL (mai frecvente la copii) – otita medie virala - 3-5% dintre copii;
• cardiovasculare - miocardita;
• neurologice - convulsii febrile / recurente, encefalita gripala necrozanta, nevrite periferice etc.
 
top

Vaccinarea antigripala

Care sunt avantajele vaccinarii?
• vaccinarea copiilor de varsta scolara are un puternic efect protector pentru ei, dar si pentru apropiatii acestora (adulti si batrani);
• copiii nascuti din mame vaccinate in timpul sarcinii sunt protejati de boala in proportie de 91 - 95%.

Ce este vaccinarea si ce presupune?
Vaccinarea este o metoda prin care se introduce in organism un agent extern (vaccinul), cu scopul de a determina un raspuns imunologic pozitiv impotriva unei boli infectioase. Vaccinurile sunt produse biologice preparate din germeni (virusuri sau bacterii), care nu determina boala, ci fac parte din metodele de profilaxie activa, determinand organismul sa-si produca proprii anticorpi cu ajutorul substantei active continute de vaccin - antigenul. Foarte important:  vaccinul contine virusul omorat, deci nu determina boala. Exista mai multe tipuri de vaccinuri antigripale, cu administrare diferita si cu indicatii si cu contraindicatii specifice, de aceea este recomandata consultarea medicului sau a farmacistului in alegerea tipului de vaccin potrivit. Important de retinut: sunt necesare doua saptamani de la vaccinare pentru aparitia anti corpilor protectori, numai astfel vaccinul devine eficient.

Care sunt contraindicatiile vaccinarii?
• reactii anafilactice la proteina din ou;
• boala febrila acuta: se va amana vaccinarea pana la insanatosire (NU si in cazul afectiunilor usoare ale tractului respirator superior sau al rinitelor alergice);
• copii mai mici de sase luni;
• persoane alergice la thimerosal (daca preparatul utilizat contine substanta thimerosal).

Cui este recomandata in special vaccinarea?
• gravidelor, indiferent de varsta gestationala (vaccinul este fara prezervant thiomersal - deci sigur si fara efect toxic asupra sistemului nervos la copil si la fat);
• adultilor peste 65 de ani;
• copiilor intre 6-23 de luni;
• persoanelor care ingrijesc sau care locuiesc cu copii de varste intre 0-6 luni, sau cu orice copil nevaccinat, cu boli cronice sau imunodeficiente;
• persoanelor care prin natura locului de munca intra in contact cu multi oameni.
 

Care sunt simptomele vaccinarii?

• o usoara roseata la locul injectarii - dispare de la sine in putin timp;
• copilul poate avea o usoara stare de agitatie sau de plans permanent;
• febra usoara;
• foarte rar pot aparea reactii alergice imediat dupa administrarea vaccinului.

top

Preventie

Virusurile gripale sufera un proces continuu de transformare prin acumularea de mutatii mici, graduale in genomul viral, modificari suferite prin pasajul uman, ceea ce face ca anul urmator sa fim expusi imbolnavirii cu un virus modificat, fata de care organismul nostru nu are anticorpii necesari pentru a se apara. Din acest motiv, in fiecare an se reformuleaza vaccinul antigripal, iar vaccinarea este esentiala pentru imunizarea in fata noilor tulpini, desigur pe langa masurile nespecifice: alimentatie bogata in proteine, minerale si vitamine.

Conf. Dr. Monica Luminos,
INBI „Prof. dr. Matei Bals“

top

Postat in :

Afectiuni respiratorii

Data:

19-03-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu

Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza