NEUROPATIA DIABETICA – CEA MAI FRECVENTA COMPLICATIE A DIABETULUI ZAHARAT
Neuropatia diabetica reprezinta o disfunctie a nervilor periferici, cauzata de dezechilibre metabolice (hiperglicemie). Este cea mai frecventa complicatie a diabetului zaharat, cu o evolutie frecvent ireversibila, care poate duce la diminuarea semnificativa a calitatii vietii pacientului.
Neuropatia diabetica afecteaza atat pacientii cu diabet zaharat tip 1, cat si tip 2, expusi timp indelungat (ani) la valori crescute si necontrolate ale glicemiei; durata de timp de cand un pacient asimptomatic devine simptomatic este variabila (de la cativa ani pana la 20 ani), urmatorii factori de risc scurtand durata:
- obezitatea;
- hipertensiunea arteriala;
- valori crescute ale colesterolului;
- afectiuni renale;
- fumatul si consumul de bauturi alcoolice.
Care sunt simptomele?
Procesul de afectare a nervilor periferici este complex si deriva din actiunea directa a glucozei si a metabolitilor acesteia si/sau afectarea vaselor de sange care contribuie la sustinerea metabolica a celulei nervoase, factorii de risc accelerand procesul.
In functie de afectarea nervilor periferici, exista mai multe tipuri, simptomatologia accentuandu-se gradual, in stadiile initiale trecand neobservata.
Neuropatia diabetica periferica reprezinta cea mai frecventa forma. Se manifesta simetric si bilateral sub forma de dureri, amorteli, furnicaturi, arsuri la nivelul extremitatii membrelor, ulterior diminuarea sensibilitatii determina imposibilitatea diferentierii dintre cald si rece. In evolutie, apar scaderea fortei musculare, dificultati in mentinerea echilibrului, iar in stadiile avansate ulcere/infectii ale partilor moi, care pot duce la amputari.
Neuropatia autonoma este caracterizata prin afectarea sistemului nervos autonom (regleaza functionalitatea organelor). Principalele manifestari sunt:
- afectarea reglarii tensiunii arteriale si a temperaturii corpului;
- constipatia;
- problemele urinare;
- disfunctia sexuala;
- mascarea simptomelor de hipoglicemie sau a anginei pectorale.
- Neuropatia focala este cauzata de afectarea unui singur nerv care se poate exprima in diferite regiuni ale corpului – la fata (sub forma de o pareza facila, vedere dubla, dureri in spatele globului ocular), la nivelul toracic (caracter nevralgic) sau la mana (sub forma de amorteli si parestezii, ca un sindrom de tunel carpian, frecvent intalnit la pacientii cu diabet zaharat).
Neuropatia proximala determina dureri importante, frecvent unilaterale, la nivelul coapselor, soldului, atrofii musculare. Pot aparea atrofii musculare si scaderi in forta musculara.
Alterarea functionalitatii nervilor duce, pe termen lung, la o diminuare a sensibilitatii care predispune la leziuni ale piciorului, ulceratii, arsuri, care nu dor si pot determina infectii severe. In contextul dificultatilor de deplasare, tulburari ale echilibrului si a coordonarii, pot aparea fracturi. Pe termen lung, independenta pacientului se poate reduce, apare durerea cronica si, eventual, tulburarea depresiva ca rezultat al comorbiditatilor.
Cum este diagnosticata neuropatia diabetica?
Investigarea neuropatiei diabetice periferice se face etapizat, incluzand anamneza cu istoricul pacientului, examenul neurologic cu testarea sensibilitatii superficiale, vibratorii si eventuale modificari ale echilibrului. Complementar, pot fi efectuate teste de conducere nervoasa senzitiva si motorie sau electromiografie.
Neuropatia autonoma necesita evaluari si teste suplimentare prin colaborarea cu o echipa medicala pluridisciplinara.
Medicul va exclude si alte cauze de neuropatie cum ar fi deficitul de vitamina B12, afectiuni ale glandei tiroide sau renale.
Cum prevenim si tratam neuropatia diabetica?
Preventia neuropatiei diabetice este strans legata de mentinerea unui nivel glicemic cat mai aproape de normal, prin cooperarea cu medicul diabetolog si respectarea indicatiilor. Corectarea factorilor de risc contribuie la scaderea incidentei afectiunii pe termen lung.
Tratamentul neuropatiei diabetice urmareste incetinirea progresiei acesteia, managementul durerii si complicatiilor.
Gestionarea durerii neuropate include utilizarea de antidepresive si anticonvulsivante care reduc simptomatologia, dar nu modifica gradul de leziune a nervilor. Asocierea de vitamine de tip B si antioxidanti incetineste agravarea leziunilor la nivelul nervilor.
Imbunatatirea tulburarilor de echilibru si forta poate fi obtinuta prin kinetoterapie.
Existenta unor ulcere sau cangrene necesita tratament chirurgical.
Conform statisticilor, mai mult de 60% dintre pacientii cu diabet zaharat vor dezvolta neuropatie diabetica la un moment dat. Din acest motiv, depistarea precoce a diabetului, consultul periodic si mentinerea sub control a glicemiei sunt recomandate.
Pentru mai multe detalii si informatii, va asteptam in farmaciile Help Net.
Dr. Nicolescu Ana-Maria
Medic specialist Diabet ,nutritie si boli metabolice