Analogul unui hormon – noul raspuns in lupta cu greutatea?

ANALOGUL UNUI HORMON – NOUL RASPUNS IN LUPTA CU GREUTATEA?

  • Medicina

Auzim peste tot “este nevoie sa adopti un stil de viata sanatos”, “este necesara o scadere in greutate”, poate chiar la fiecare vizita medicala, dar ce inseamna de fapt acest stil de viata? Ce schimbari implica? Ce avantaje are pe termen lung? Ce modificari apar asupra psihicului nostru? Poti tu pacient sa faci acest lucru sau chiar este nevoie de un diagnostic medical si atunci trebuie sa te adresezi unui medic?

A scadea in greutate este un proces de durata, care are nevoie de sustinere, de intelegere, nu trebuie grabit sau comparat. La fel s-a intamplat cand ai luat in greuatate, o sa spui ! Este un complex profund in care trebuie sa ne implicam atat psihic, cat si fizic. A alege acel stil de viata sanatos de care aminteam mai sus, nu reprezinta numai o dieta, nu face parte din gama “Nu ai voie niciodata!”, cuvinte care ne fac deseori anxiosi si creeaza o bariera intre medic si pacient, avand in final un rezultat slab favorabil. Sanatatea este despre tine, despre a gasi un echilibru, despre a tria ce te face fericit, implinit, dar si sanatos, alaturi de un eventual diagnostic medical clar, al etiologiei problemei tale de greutate.

Analogul unui hormon, Glucagon Like Peptid este o noua descoperire in domeniu si un medicament ce face parte din aceasta clasa poate fi solutia problemei medicale clar diagnosticate. Se indica secundar unei alimentatii hipocalorice (alimentatie cu un numar caloric in deficit fata de ceea ce se consuma de obicei – ex: 2300 kcal sunt inlocuite cu 1800 kcal) si unei activitati fizice (ex: 30 minute mers rapid/zi) pentru o scadere ponderala la pacientii adulti, dar si la adolescentii de peste 12 ani, care prezinta un indice de masa corporala (IMC):

  • ≥30 kg/m²;
  • ≥27 kg/m² pana la 30 kg/m2, daca exista cel putin una din urmatoarele patologii: prediabet sau alterarea tolerantei la glucoza, diabet zaharat tip2, hipertensiune arteriala, dislipidemie sau sindromul de apnee in somn.

Medicatia se prezinta sub forma unui stilou injector preumplut, care se va folosi zilnic sau saptamanal prin administrare subcutanata la nivelul bratului, coapsei sau abdomenului. Doza initiala este mai mica, pentru a putea fi tolerat, fiind crescuta progresiv, in functie de adaptarea pacientului la mai multi factori. Aceasta actioneaza prin reglarea senzatiei de satietate, evacuarea gastrica, stimularea unor cascade hormonale la nivelul metabolismelor glucidic, lipidic si proteic, ceea ce ajuta in final la ingerarea unui numar mai mic de calorii, in consecinta, la scaderea in greutate. Imbunatatirea profilului metabolic este monitorizata atent de specialist, pentru ca pot aparea deficite induse de o prescriptie nutritionala prost condusa sau prost aplicata. Avem la dispozitie mijloacele necesare pentru o intelegere clara a metabolismului organismului, pentru o corectie simpla medicala si o urmarire atenta a necesarului metabolic al fiecaruia dintre noi – investigatiile sunt biochimice (analize medicale), dar si paraclinice (ecografie, laborator de calorimetrie etc) Pentru mai multe informatii, adresati-va medicului dumneavoastra de familie sau diabetolog, pentru o intelegere mai buna a actiunii acestui medicament, dar si pentru recomandarile potrivite nevoilor si profilului dumneavoastra de siguranta. Medicatia de acest tip se elibereaza doar pe baza unei retete iar nevoia reala pentru acest tip de medicatie se identifica impreuna cu specialistul, detalii despre tratamente putand fi obtinute si de la specialistii din farmaciile Help Net.

Este timpul sa te alegi pe tine!

 

Dr Andreea IORDACHE
Dr Ciprian CONSTANTIN

CENTRUL PENTRU STUDIUL METABOLISMULUI


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5
Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!