DIABETUL ZAHARAT SI DIABETUL INSIPID

DIABETUL ZAHARAT SI DIABETUL INSIPID

  • Medicina

Diabetul zaharat si diabetul insipid au in comun primul cuvant din denumire si unele dintre aceleasi simptome. Dar aici se termina asemanarile. Aceste doua boli nu sunt legate intre ele. Ele cauzeaza probleme diferite si au tratamente foarte diferite.

Diabetul zaharat este mai frecvent cunoscut sub numele simplu de diabet. Apare atunci cand pancreasul dumneavoastra nu produce suficienta insulina pentru a controla cantitatea de glucoza, sau zahar, din sange.

Diabetul insipid este o afectiune rara care nu are nimic de-a face cu pancreasul sau cu zaharul din sange. In schimb, se intampla atunci cand rinichii dumneavoastra produc multa urina in plus. In mod normal, acestia va filtreaza fluxul sanguin pentru a produce aproximativ un litru sau doi in fiecare zi. Atunci cand aveti diabet insipid, este mai mult de 3 pana la 20 de litri, si este in mare parte apa. Aceasta pierdere dramatica de lichid va face sa va fie foarte sete.

Simptomele fiecaruia

Desi diabetul zaharat si diabetul insipid au simptome similare, aceste simptome au cauze diferite.

Epuizare: In cazul diabetului insipid, va puteti simti extrem de obosit din cauza deshidratarii. De asemenea, se poate datora si faptului ca ai un nivel scazut de electroliti, cum ar fi sodiul, potasiul sau calciul, care sunt eliminati odata cu urina.

Daca aveti diabet zaharat, va puteti simti foarte obosit atunci cand nivelul de zahar din sange este fie prea scazut, fie prea ridicat.

Setea: Diabetul insipid va face sa va simtiti foarte insetat, deoarece foarte multe lichide parasesc corpul dumneavoastra. In cazul diabetului zaharat, va este sete din cauza excesului de glucoza din sange. Corpul dumneavoastra vrea sa beti mai multa apa pentru a elimina zaharul.

Vedere incetosata: Perioadele lungi de deshidratare pot duce la vedere incetosata daca aveti diabet insipid. In cazul diabetului zaharat, aceasta se datoreaza faptului ca aveti prea multa glucoza in sange.

Cum sunt diagnosticate?

Exista cateva teste de sange pentru a diagnostica diabetul zaharat. Unul dintre ele este testul de glucoza la post. Acesta este atunci cand un medic iti extrage sange dupa ce nu ai mancat timp de cel putin 8 ore. Celalalt test este testul A1c, sau testul hemoglobinei glicate. Nu trebuie sa postiti pentru acesta. Scorurile obtinute vor determina daca medicul dumneavoastra va poate diagnostica fie prediabet, fie diabet.

Medicii diagnosticheaza, de asemenea, diabetul insipid in mai multe moduri:

  • Test de sange: In loc de glucoza, acest test de sange va masoara nivelul de sodiu.
  • Analiza de urina: Acest test arata cat de concentrata sau diluata (apoasa) este urina dumneavoastra. Medicul ar putea chiar sa va ceara sa il colectati timp de 24 de ore pentru a vedea cat de mult faceti in acest timp.
  • Test de privare de lichide: Exista doua tipuri: o forma scurta a testului pe care o puteti face acasa si una mai lunga pe care o faceti in spital. Pentru testul scurt, medicul dumneavoastra va va spune sa nu mai beti lichide la o anumita ora, adesea la ora cinei. In dimineata urmatoare, veti colecta o proba de urina si o veti duce medicului dumneavoastra.

Pentru testul mai lung de restrictie a lichidelor, este necesar sa fiti in spital. Un medic va va cantari si va va lua o proba de urina. Se vor repeta acesti pasi la fiecare 1-2 ore, in timp ce nu beti lichide. De asemenea, va va lua tensiunea arteriala. Ei cauta sa identifice unul dintre trei lucruri:

  • Tensiunea arteriala scade, iar bataile inimii se accelereaza atunci cand va ridicati.
  • Pierdeti 5% sau mai mult din greutatea corporala.
  • Urina nu este inca concentrata dupa 3 teste consecutive.

Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN): Un RMN nu poate diagnostica diabetul insipid. Dar poate arata probleme cu hipotalamusul sau glanda pituitara. Aceste probleme pot cauza boala. Ele pot fi din cauza unei mutatii genetice sau a unor leziuni cauzate de un traumatism cranian, o interventie chirurgicala, o infectie sau o tumoare. Leziunile perturba modul in care aceste parti ale creierului dumneavoastra produc, stocheaza si elibereaza vasopresina. Acesta este un hormon care va ajuta rinichii sa absoarba apa si sa controleze fluxul de urina.

Cum se trateaza?

Nu exista un tratament pentru diabetul zaharat sau diabetul insipid, dar se pot gestiona.

Daca aveti diabet de tip 1 sau de tip 2, de obicei va veti gestiona glicemia cu injectii de insulina sau alte medicamente. Verificati-va zilnic glicemia pentru a va asigura ca se afla intr-un interval sigur. Va trebui sa aveti o dieta sanatoasa si sa faceti exercitii fizice regulate pentru a va mentine greutatea, colesterolul si tensiunea arteriala scazute. Mergeti la medicul specialist pentru controale regulate si ajustarea tratamentului despre care puteti obtine informatii suplimentare si de la specialistii din farmaciile Help Net care va stau la dispozitie pentru consiliere.

 

Dr Busegeanu Carmen


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5




Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!