Fumatul si efectele asupra sistemului nervos

FUMATUL SI EFECTELE ASUPRA SISTEMULUI NERVOS

Dintre toate efectele pe care fumatul le are asupra organismului, cele asupra sistemului nervos au cel mai profund impact.

 

  • Medicina

Motivele pentru care noi oamenii experimentam fumatul sunt diferite de acelea, in special psihologice, care ne determina sa devenim fumatori. Adolescentii incep sa fumeze atunci cand parintii, rudele, prietenii, modelele lor fumeaza, pentru a fi acceptati sau a fi precum ceilalti, pentru a parea mai mari si independenti, in semn de protest fata de autoritate. Este foarte importanta si atitudinea pe care parintii (scoala, societatea) o au fata de fumat. Adultii fumeaza sa se relaxeze, sa socializeze, sa isi ia pauza in timpul serviciului, sa se gandeasca, fumeaza ca asa s-au obisnuit, fumeaza ca le place sau ca nu pot sa renunte.

Relaxarea in timpul fumatului nu reduce insa motivele care ne fac pe noi oamenii sa avem nevoie de ea. Fumatul nu actioneaza niciodata asupra dificultatilor de a face fata presiunilor, stresului, singuratatii.Chiar daca temporar imbunatateste starea si concentrarea, relaxeaza muschii si mintea sau reduce apetitul, cercetarile au aratat ca fumatul creste tensiunile si anxietatea, reduce motivatia si amplifica tristetea  prin efectele pe care le are asupra psihicului. Cei mai multi fumatori isi asuma aceasta dependenta, sunt foarte putini adulti care cunosc cat de mult ii afecteaza pe cei din jurul lor faptul ca ei fumeaza si mult mai putini care sunt constienti de efectele fumatului asupra mediului.

Patru sute de elemente chimice sunt inhalate si apoi eliberate in atmosfera in timpul fumatului. Studiile au aratat ca fumatul pasiv al copiilor nu are numai efecte asupra dezvoltarii lor fizice, ci creste riscul tulburarilor de comportament, anxietatii, depresiei, simptomelor asociate cu deficitul de atentie,reducandu-le sansa de a isi construi mecanisme adecvate in fata  vietii si provocarilor ei.

Exista tot felul de resurse si modalitati de a ajuta oamenii sa renunte la fumat. Un astfel de proces poate dura. Dependenta de fumat nu e usor de invins. Motivatia cea mai mare pentru adulti poate fi dragostea  fata de ceilalti.

Copiii au cea mai mare nevoie sa va lasati de fumat pentru a le da sansa sa caute in ei motivatia fericirii.Ganditi-va la ei atunci cand va aprindeti o tigara, daca la voi va este greu sa o faceti. Ganditi-va la cei pe care ii iubiti si fumeaza pasiv pentru ca nu au de ales. Descoperiti motivele psihologice, cautati suport si chiar daca va fi o calatorie lunga, chiar daca veti intampina dificultati, merita sa incercati.

ALMA STOIANOVICI

psiholog


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5
Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!