Terapia homeopata in afectiunile biliare

TERAPIA HOMEOPATA IN AFECTIUNILE BILIARE

Dischinezia biliara este afectiunea biliara care beneficiaza in cea mai mare masura de terapia homeopata. Cand bolnavul prezinta durere iradiata in omoplatul drept, durere ce poate fi calmata de bauturi fierbinti, in special lapte fierbinte, ne gandim la Chelidonium D6. Remediul influenteaza parenchimul hepatic, relaxeaza caile biliare spastice intra si extrahepatice. Are un important efect drenor biliar, chiar si atunci cand este staza biliara importanta. 

  • Medicina

In aceasta din urma situatie, asocierea cu cholesterinum D6, este deosebit de utila si previne formarea calculilor biliari. Asadar, chelidonium este remediul util, atat in dischineziile hipertone (colecist contractat, spastic), cat si in cele hipotone (colecist mare, relaxat, ”lenes“). Se administreaza trei granule de doua ori/zi, aproximativ 20 de zile.

Nux vomica C9 este remediul dischineziilor in general spastice, ce apar pe fond de iritare nervoasa, in urma abuzului de medicamente si stimulente precum tutun, cafea, dar mai ales alcool, cat si in urma unor excese alimentare (alimente picante).

Migrena biliara este o afectiune ce insoteste deseori dischinezia biliara. Remediul de electie este iris versicolor D3, administrat zilnic ca tratament de fond sau din ora in ora in criza de migrena. Bolnavul prezinta cefalee periodica ce se repeta la sapte zile, de obicei in ziua libera, si este insotita de colica biliara cu varsaturi. Este vorba cel mai adesea de un colecist mare, hipoton.

Procesele inflamatorii biliare, colecistitele acute, beneficiaza de bryonia D4, de trei ori/zi, cand bolnavul prezinta stare febrila, sete, mucoase uscate, limba alba, incarcata, constipatie, durere si mare sensibilitate a hipocondrului drept, ameliorate de presiune in zona dureroasa, sau prin culcare pe partea dureroasa. Este bine insa ca tratarea colecistitelor acute sa se faca sub supraveghere medicala, datorita complicatiilor posibile. In acest context, bryonia este remediul util pana la venirea medicului.

La aparitia problemelor digestive, in homeopatie tinem cont si de alimentul consumat. Astfel, tulburarile digestive ce apar ca urmare a consumului excesiv de grasimi sau produse de patiserie, se trateaza cu pulsatilla ch9. Tot pulsatilla sau arsenicum album c30 ne salveaza de supararile cauzate de inghetata. Ipeca c9 este utila dupa consumul excesiv de dulciuri, iar antimonium crudum D6 in prize repetate se administreaza dupa excesul de vin sau fructe confiate. China c30 este remediul ce se administreaza in caz de intoleranta la lapte sau fructe. Intoleranta la lapte sau fructe se manifesta cu colici abdominale, meteorism (balonare), flatulenta excesiva, diaree.

Dr. Elena Vartan
Medic specialist medicina generala si homeopatie


Pareri

Pareri

5 5 de la 5 (Evaluat de 2 clienti)

  • Adriana Costin 07. 3. 2024 5

    Multumesc, foarte util .

  • chicu lilia 03. 12. 2023 5

    Foarte succint si informativ. Multumesc! 

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5
Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!