•  

Accidentul vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral

Introducere

Tara noastra ocupa locul trei in Europa la mortalitate prin boli cardiovasculare si accidente vasculare. Cauzele acestui loc “fruntas “sunt multiple si orice demers educational al populatiei este important, pentru ca un om informat corect este un castig in efortul prevenirii acestor boli deosebit de grave.

Accidentele vasculare se produc prin intreruperea irigarii cu sange a unei zone din creier, datorata obstruarii (astuparii) sau ruperii unui vas sanguin cerebral.

Cel mai frecvent, 2/3 din cazuri, se produc prin obstruarea vasului, prin ingrosarea progresiva a peretilor la persoanele cu grasimi(colesterol) crescute in sange sau prin embolii (cheag de sange) migrat din inima la cei cu tulburari de ritm cardiac sau prin ruperea unei placi de grasime din peretele vaselor. Acestea sunt accidentele vasculare ischemice.

Lipsa irigarii cu sange a unor regiuni din creier duce la moartea neuronilor si daca nu se intervine rapid pot ramane sechele pentru toata viata.

Simptome

Semnele neurologice si simptomele sunt date de zona din creier afectata. Cele mai frecvente sunt parezele sau paraliziile membrelor, de obicei mana si piciorul de aceeasi parte, cu asimetrie faciala si tulburari de vorbire (bolnavul nu poate vorbi sau intelege ce i se spune), tulburari de vedere, ameteli, nesiguranta in mers sau amorteli pe jumatate de corp.
    
In accidentele vasculare hemoragice (prin ruptura netrumatica a vasului) debutul este cu cefalee intensa, greturi, varsaturi, alterarea starii de constienta. Trebuie sa atraga atentia bruschetea debutului (minute, ore).

top

Factori de risc

• varsta: frecventa creste peste 65 ani;
hipertensiunea arteriala netratata corect (este o boala care nu se vindeca si care trebuie tratata toata viata);
fumatul este un factor de risc major;
• bolile cardiace, in special tulburarile de ritm (batai neregulate ale inimii);
obezitatea;
diabetul zaharat;
dislipidemia (grasimi crescute in sange-colesterol, trigliceride);
sedentarismul (lipsa activitatii fizice, mers pe jos);
• stresul, alimentatie necorespunzatoare;
• consumul de alcool, de droguri (la persoanele tinere);

Frecvent se asociaza mai multi factori de risc si accidentele vasculare cerebrale apar la varste din ce in ce mai tinere.
     
Trebuie sa stim ca accidentul vascular cerebral reprezinta o urgenta medicala majora si trebuie sa ajunga la medic sau la spital in cel mai scurt timp posibil. Sunt anumite forme in care timpul optim de interventie este de 3 ore de la debut. Majoritatea pacientilor nu stiu acest lucru si asteapta sa le treaca de la sine si pierd sansa de a ramane cu invaliditati majore. Din nefericire, accidentul vascular se produce rapid, cel mai frecvent din neglijenta personala si sechelele pot ramane pentru toata viata.

top

Preventie

Cel mai important ramane un stil de viata sanatos:       
alimentatie echilibrata  fara grasimi animale, sare putina, multe fructe, legume, peste;
• renuntarea la fumat;
• activitate fizica (30 de minute/zi), macar mers pe jos cativa kilometri pe zi.

Este la fel de important tratamentul bolilor care se complica cu accidente vasculare: hipertensiunea arteriala, dislipidemia, bolile cardiace, diabetul zaharat. Femeile tinere trebuie sa fie constiente de faptul ca fumatul, singur dar mai ales asociat cu anticonceptionalele, creste mult riscul de a face accident vascular cerebral la varste tinere.

De retinut!
• este mai bine sa prevenim decat sa tratam o boala care poate afecta toata viata pacientului si a familiei sale (pot ramane sechele pe viata);
• trebuie sa ne adresam medicului in cel mai scurt timp de la debut - in aceasta situatie timpul inseamna creier salvat;
• daca corectam sau dispar factorii de risc, posibilitatea de a face un accident vascular scade considerabil.

Daca totusi un pacient face un accident vascular cerebral, spitalizarea este obligatorie, cat mai repede posibil, existand si la noi posibilitati de tratament moderne, unele fiind strict legate de intervalul de trei ore de la debutul simptomelor. Spitalizarea mai este necesara pentru un bilant complet al pacientului, pentru tratarea corecta a bolilor care au dus la aceasta situatie.

Sigur ca sunt accidente vasculare minore, unele se remit rapid, in ore, zile, dar exista si reversul medaliei, cu invaliditati majore (paralizia unei jumatati de corp, imposibilitatea de a vorbi, lipsa controlului sfincterian, depresia post accident vascular, durerea), care afecteaza calitatea vietii pacientului si a familiei sale.

In formele severe, recuperarea pacientului implica un efort sustinut din partea pacientului si familiei, in situatia in care nu sunt multe centre specializate in recuperarea motorie si mai ales, in recuperarea tulburarilor de vorbire.

In plus, trebuie facuta preventia secundara, existand riscul de recidiva a accidentului vascular cerebral daca nu sunt tratate corect si permanent bolile care au dus initial la accident vascular, daca nu se respecta regimul alimentar si mai ales, daca nu se renunta la fumat. Pacientul trebuie dispensarizat de medicul de familie si neurolog, indrumat la recuperare motorie si logopedie pentru ameliorarea deficitelor existente si preventia recidivelor si a complicatiilor bolilor existente.

Pentru noi este importanta informarea si educarea persoanelor cu risc crescut de accident vascular, a famiilor lor. Este important sa intelegem ca putem preveni niste boli invalidante, care scad calitatea vietii prin problemele de sanatate si financiare asociate. Aceasta se numeste preventie primara, este scopul principal al acestui articol, al demersurilor facute de farmaciile HELPNET, de mass-media prin acele indemnuri zilnice la miscare si la reducerea consumului de sare, grasimi si alcool.

Dr. Margareta Cosurba
Medic primar neurolog

top

Postat in :

Afectiuni cardiovasculare

Data:

05-03-2013

Taguri:

cheag de sange, boli cardiovasculare, cefalee, fumatul, tulburari de ritm, pareze, obezitate, hemoragie, grasimi, sedentarism, tulburari de vedere, alcool, ameteli, stres, recuperare motorie, nesiguranta in mers, amorteli, greturi, varsaturi

Ce parere au cititorii

si inca unul Autor: giorgiana diaconu Data: 7 martie 2013, 18:25

continutul comentariului meu

si sa mai facem un test Autor: giorgiana diaconu Data: 7 martie 2013, 18:24

inca un test

Adauga un comentariu

Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza