•  

Rolul medicinii nucleare

Rolul medicinii nucleare

In ultimele decenii, imagistica medicala a evoluat de la practicile originale brute, la tehnici avansate formand un instrument esential pentru toate ramurile si specialitatile medicinei. Modalitatile de investigatie imagistica folosite pentru diagnostic se impart in doua grupuri complementare, in functie de tipul imaginilor obtinute:

• imagini functionale - explorarile cu radionuclizi (scintigrafia), care arata modificarile fiziologice produse la nivelul tesutului;
• imagini morfologice - explorarile ecografice, radiologice, CT, IRM, care arata modificarile structurale ale tesuturilor.

Medicina nucleara foloseste substante radioactive, numite radiofarmaceutice, in diagnosticarea si tratamentul unui numar de boli. Aceste substante sunt dezvoltate special sa fie acceptate de un singur organ sau tip de celula a corpului. Prin introducerea lor in organism se urmareste obtinerea de imagini a distributiei lor (in spatiu si timp) sau masurarea activitatii lor in sange, urina sau altele. In toate cazurile, informatia obtinuta are caracter functional.

Medicina nucleara ofera in consecinta informatii unice, functionale, care completeaza informatiile morfologice obtinute prin alte metode imagistice (IRM, CT, ecografie), ajutand clinicianul la stabilirea diagnosticului de certitudine.

In cazul problemelor diagnostice, metodele de medicina nucleara pot fi utilizate atat cu scop diagnostic, cat si cu scop de evaluare - stadializare a bolii. Medicina nucleara foloseste pentru diagnostic si tratament o gama larga de radionuclizi, precum: 99mTc, 123I, 89Sr, 67Ga, 111In, 18F, 201Tl, 186Re, 153Sm, 32P etc.

Cele mai solicitate proceduri de medicina nucleara sunt: investigatii cardiologice, investigatii ale tiroidei, plamanilor, ale rinichilor si cailor urinare, sistemului osos, sistemului nervos si sistemului limfatic (ganglioni limfatici).

Echipamentele medicale moderne in care se folosesc tehnologii noi, utilizate pe scara mondiala, ca de exemplu tehnica SPECT (Single Photon Emission Computer Tomography), face posibila achizitionarea de date care permit obtinerea de sectiuni transversale (in mod analog cu CT-ul), sagitale, frontale, precum si reconstructii 3D ale organelor tinta investigate si ofera medicului clinician imagini functionale detaliate ajutandu-l astfel la stabilirea diagnosticului final.

Marius Cambrea
Centrul de Diagnostic Euromedic Constanta

Postat in :

Medicina generala

Data:

22-04-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu

Intreaba farmacistul

Vrei sa stii mai multe detalii despre un anumit produs? Ai o problema medicala sau cosmetica la care nu ai gasit inca rezolvare?

Scrie-ne intrebarea ta completand formularul
Completeaza formularul

Suna-ne la TelVerde 0800 833 003
(disponibil si din retelele de telefonie mobila)

0800 833 003
Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza