•  

Profilaxia in stomatologie

Profilaxia in stomatologie

Introducere

Profilaxia reprezinta ansamblul de masuri care se impun pentru prevenirea aparitiei bolilor. In cadrul stomatologiei masurile profilactice au o importanta deosebita, in cazul respectarii lor sanatatea aparatului dento-maxilar fiind asigurata pe o perioada de timp indelungata. Trebuie precizat ca in tara noastra caria dentara are o prevalenta destul de ridicata - de peste 90%, in timp ce populatia de peste 35 ani prezinta in proportie mai mare de 60% parodontopatii. In alte tari care au servicii de specialitate mai bine dezvoltate incidenta cariei este mult mai scazuta si invers proportionala cu costul total al tratamentelor stomatologice.

Vom incerca in cele ce urmeaza sa punctam cateva aspecte esentiale ale metodelor profilactice ale patologiilor oro-maxilo-faciale inca din primele luni de viata. Astfel, pentru prevenirea anomaliilor dento-maxilare, este important ca hranirea copilului sa se faca la san si numai in cazuri deosebite cu biberonul sau cu lingurita. Alaptarea la san determina dezvoltarea muschilor implicati in miscarile mandibulare, cu efecte benefice asupra dezvoltarii oaselor maxilare si a musculaturii de la acest nivel, in timp ce folosirea biberonului poate prezenta aparitia unor modificari de natura patologica, aparitia aerofagiei si a deglutitiei infantile.

Diagnosticul precoce si tratamentul adecvat previn aparitia unor complicatii in timp. De aceea, se recomanda prezentarea la controale periodice care, evident, asigura prevenirea aparitiei cariilor, disfunctiilor temporo-mandibulare, a tulburarilor ortodontale.

Mineralizarea

Dintele este supus unui permanent atac din partea mai multor tipuri de factori: de la aciditatea unor alimente la actiunea unor agenti microbieni. Mijloacele prin care dintele “se apara” sunt si ele foarte variate, dar depind in mare masura de starea de sanatate la nivel local si general. Cantitatea de substante minerale din structura dura dentara, dar mai ales calitatea acestora este determinata genetic; totusi pentru cresterea rezistentei la carie si la alte procese patologice un rol important il are igiena locala.

Dintre elementele componente de natura minerala din structura dintelui cea mai importanta functie o are fluorul (F). Cele doua surse de fluor pentru organism sunt reprezentate de apa potabila si alimente. Prin tramentele care contin fluor si care sunt indicate pentru leziuni odontale se asigura o cantitate suficienta numai pentru un strat superficial din structura tesutului dur dentar (o grosime estimata la 100-200μ - “Stomatologie preventiva”, autori: Prof.Dr. Dumitru Oltean si colaboratorii).

De aceea, recomandam tratamentele cu solutii de fluor cu beneficii maxime pe timp indelungat. Solutiile de fluor pot fi utilizate sub diverse forme: aplicatii topice prin ionoforeza, geluri sau lacuri. Acest tratament profilactic cu fluor are avantajul ca poate fi aplicat si de catre pacient acasa: majoritatea pastelor de dinti contin fluor, dar mai exista si varianta folosirii unor solutii prin clatire.

top

Sigilarea santurilor si fosetelor

O metoda frecventa de profilaxie aplicabila la orice varsta este sigilarea santurilor si fosetelor de la nivelul dintilor pluriradiculari (laterali). Aceasta reprezinta in fapt o dubla masura de prevenire a cariei, deoarece pe langa functia propriu-zisa a materialului de sigilare - de obturare a zonelor cel mai frecvent expuse riscului de aparitie al cariei - fluorul din componenta sa se elibereaza in timp, in cantitate mica dar suficienta pentru a asigura o buna profilaxie.

Utilizarea laserului in stomatologie ca metoda de tratament si profilaxie a devenit in multe tari o practica frecventa. Totusi la noi in tara nu a cunoscut acelasi succes datorita costurilor mari implicate de aceasta tehnologie.

Un alt factor implicat in producerea cariei este reprezentat de tipul de alimentatie, foarte bogat in hidrati de carbon. Progresul tehnologic in toate domeniile de activitate, dar mai ales in agricultura si relativ mai recent industria alimentara, a determinat cresterea prevalentei cariilor la 52% la inceputul sec. al XX-lea (“Stomatologie preventiva”- Prof.Dr. Dumitru Oltean si colaboratorii) pentru ca in zilele noastre procentul sa ajunga la valori de peste 90%. 

top

Postat in :

Stomatologie

Data:

21-03-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu

Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza