•  

Poluare vs. sanatate

Poluare vs. sanatate

De prea putine ori ne gandim care ar putea fi influenta elementelor din jurul nostru asupra sanatatii. Fumul de tigara din restaurant, emanatiile din tevile de esapament sunt periculoase pentru sanatate. Dar in ce masura?

Poluarea fonica

Dintre toate maruntisurile care ne afecteaza, zgomotul este unul dintre cele mai periculoase. De cele mai multe ori, nici nu remarcam ca in jurul nostru e galagie, ca nu ne putem concentra, sau ca randamentul ne este scazut din pricina lui. 


Ultimele studii au demonstrat ca nivelul crescut de galagie al mediului poluant fonic este legat de probleme cardiovasculare, hipertensiune si vasoconstrictie. Regulamentele de mediu recomanda un nivel de zgomot de maxim 60 pana la 65 de decibeli, in vreme ce in mediul de lucru se recomanda o expunere de maxim 40 de ore la galagie.

Poluarea aerului

Cea mai comuna forma de poluare este a aerului, care apare peste tot, indiferent de gradul de industrializare. Emisiile motoarelor reprezinta principala forma de poluare. Dintre celelalte, periculoasa pentru sanatate este poluarea cu ozon, care duce la boli respiratorii, cardiovasculare, dureri in piept si congestie cerebrala. Alte forme de poluare ale aerului sunt produse de intreprinderi, de substante chimice folosite in diverse moduri, zi de zi.

Poluarea apelor

Este provocata in principal prin deversari, produce aproximativ 14.000 de morti pe zi, in special in tarile mai putin dezvoltate din lume. Ingestia de apa poluata este foarte periculoasa pentru sanatate, in special pentru ca apa nu isi schimba mult gustul.


Incalzirea globala si efectul de sera

Temperatura nepotrivita - ceea ce e definit in mod comun prin incalzire globala - este una dintre marile probleme de poluare mondiala.

Efectul de sera e strans legat de celelalte forme de poluare ale mediului. Este provocat de emisiile de bioxid de carbon din atmosfera, care duc la schimbarea climatului, facand aerul mai cald si afectand nu numai oamenii, ci intregul ecosistem. Dintre efectele pe termen lung ale incalzirii globale se amintesc cel mai des cele legate de cresterea aciditatii apelor.

Poluarea cu lumina

Este, insa, putin adusa in discutie. Este creatia exclusiva a omului si afecteaza in principal ecosistemul. A aparut odata cu industrializarea, iar principalul efect asupra sanatatii il constituie problemele de vedere si psihologice (lipsa luminii naturale).

Postat in :

Medicina generala

Data:

02-04-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu

Intreaba farmacistul

Vrei sa stii mai multe detalii despre un anumit produs? Ai o problema medicala sau cosmetica la care nu ai gasit inca rezolvare?

Scrie-ne intrebarea ta completand formularul
Completeaza formularul

Suna-ne la TelVerde 0800 833 003
(disponibil si din retelele de telefonie mobila)

0800 833 003
Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza