•  

Parodontoza, diagnostic si tratament

Parodontoza, diagnostic si tratament

Ce este parodontoza
Numita stiintific parodontopatie marginala si popular "parodontoza" aceasta afectiune dentara  caracterizeaza  imbonavirea parodontiului marginal-aparatul de sustinere a dintilor in oasele maxilare (gingii,ligamente dentare,etc ) fiind insotita,de multe ori de pierderea dintilor. Parodontoza nu este o boala a unei anumite varste,cum gresit o considera unii o boala a dintilor caracteristica senescentei. De cauza microbiana,parodontoza poate apare,de la caz la caz,la orice varsta si are o evolutie diferita in timp. Este insa o boala caracterizata de un complex de factori agresivi,care o fac ca, netratata, pe termen lung,sa poata duce la pierderea dintilor.

 


Cauzele aparitiei parodontozei
Parodontoza este produsa de placa bacteriana si tartrul dentar,apare deci in conditiile unei igiene bucale deficitare dar, in producerea ei sunt incriminati si alti factori precum cei genetici, endocrini, psihologici, factori de mediu,boli profesionale, obiceiuri vicioase, stil de alimentatie si de viata nesanatoasa.

 


Cum prevenim parodontoza
 Pentru a mentine parodontiul sanatos trebuie in primul rand mentinuta igiena riguroasa a cavitatii bucale. Periajul dintilor si clatirea gurii cu apa de gura sau alte solutii antiseptice cum este Clorhexidina trebuie sa intre in obiceiul fiecaruia. De asemenea,controalele periodice la medicul stomatolog  sunt de asemenea obligatorii,pacientul avand posibilitatea de a afla din timp de o eventuala afectiune a gingiei care,cu cat este tratata in faza mai incipenta il poate ajuta pe pacient sa evite  aparitia parodontozei.

 


Cum tratam parodontoza
 Parodontoza este o afectiune cronica a gingiei,care se caracterizeaza prin inflamatia gingiei si parodontiului marginal,mobilitate dentara si pierderea precoce a dintilor. Afecteaza in general un grup mare de dinti si foarte des toti dintii,consecintele instalarii acestei boli fiind de-a dreptul drastice pentru pacienti.
 Tratamentul parodontozei este foarte complex din cauza gravitatii bolii si dureaza foarte mult,deseori sansele de vindecare fiind inexistente. In reusita tratamentului cooperarea pacientului este esentiala. De asemenea,tratamentul timpuriu este foate important,deoarece evolutia bolii este galopanta si insotita de leziuni ireversibile ca distrugerea ligamentelor parodontale,mobilitate dentara si pierderea dintilor. Intr-o prima faza,trebuie indepartata placa bacteriana de la nivelul dintilor si radacinilor acestora. Aceasta se va face de catre pacient printr-un periaj corespunzator,dar si de catre medic prin sedinte programate de detartraj. In functie de gradul de gravitate al bolii,medicul stomatolog va decide programul de tratament cuprinzand mai multe etape. Se incepe cu detartraj profesional cu aparat de detartraj cu ultrasunete,care se efectueaza de catre medicul stomatolog in cabinet. Dupa detartraj, medicul stomatolog va aplica  substante medicamentoase locale,antiinflamatoare,antimicrobiene si va recomanda administrarea de antibiotice pe cale orala. Radiografiile dentare sunt deosebit de utile in cazul acestei boi,ele evidentind resorbtii osoase sau aparitia unor pungi parodontale in jurul dintilor. Ca tratament, cand defectele osoase sant importante,sunt necesare proceduri chirurgicale mai complexe:aditia de os, aplicarea de substante de regenereare tisulara si operatia cu lambou. Acestea imbunatatesc considerabil implantarea dintelui in os si reduc mobilitatea dentara. Terapia de protectie,adica de stopare a evolutiei bolii, este deosebit de importanta in cazul acestei boli. Se recomanda o terapie de bioreactivare prin produse imunologice cum este Imudon dar si antimicrobiana prin vaccinuri,cum este vacinul stafilococic sau produsul  Cantastim.   

 

Dr. Grigoroiu Raluca

Medic stomatolog.
 

Postat in :

Stomatologie

Data:

18-02-2014

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu

Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza