•  

Lentilele din silicon-hidrogel si suprafata oculara

Lentilele din silicon-hidrogel si suprafata oculara

Introducere

Prescriptorii de astazi au totusi la indemana o gama variata de lentile de contact, desi nu s-a descoperit inca acel material biologic universal pentru fabricarea lentilelor.

Varietatea de parametri, design, tehnologii satisface majoritatea nevoilor purtatorilor, fiecare individ avand nevoie de o prescriptie personalizata, care sa acopere atat nevoia sa de corectie, cat si cerintele sale legate de anatomia oculara, stilul de viata si conditiile de munca.
 
Purtarea in conditii de sanatate oculara si confort a lentilelor de contact, pana tarziu in zi sau chiar peste noapte, a devenit posibila odata cu apritia lentilelor din silicon-hidrogel, la sfarsitul anilor ‘90. Privind evolutia mondiala a pietei de lentile de contact se constata o crestere importanta de la an la an a acestui segment.

Perioada  2008 - 2010 a fost cea mai activa in ceea ce priveste lansarea de noi produse - lentile de contact sferice (pentru corectia miopiei / hipermetropiei), torice (pentru corectia astigmatismului) si progresive (multifocale - pentru corectia presbiopiei) din silicon-hidrogel.
 
Silicon-hidrogelul reprezinta o familie aparte de materiale ale caror proprietati nu se compara cu ale nici unui alt material utilizat la fabricarea lentilelor de contact. Lentilele din silicon-hidrogel au fost comercializate in Statele Unite incepand cu anul 1999. De atunci si pana la momentul actual am asistat la o imbunatatire constanta a performantelor acestor produse care au revolutionat purtarea si modul de inlocuire al lentilelor de contact.
 
In ultimii 10 ani, am avut posibilitatea chiar si in Romania de a afla mai multe despre aceste materiale prin practica si cercetarea clinica. Marea majoritate a prescriptorilor sunt de acord ca nevoia de oxigen a corneei este acum satisfacuta cu lentilele din silicon-hidrogel (SiH). Cu toate acestea, exista alte probleme fundamentale si provocari scoase la iveala. De exemplu, lentilele din SiH sunt considerate a fi in mod inerent mult mai hidrofobe decat cele din hidrogel si aceasta tendinta poate fi asociata cu provocari in ceea ce priveste rata depunerilor si tipul acestora. in acest sens, la momentul actual, abordarile alternative pentru a modifica capacitatea de lubrifiere a acestor lentile de contact includ schimbari semnificative, cum ar fi modificarea materialului prin transformarea sau acoperirea suprafetei, alaturi de metode externe, cum ar fi utilizarea de solutii de ingrijire care sa contina agenti de umectare sau lubrifiere.
 
Datorita nevoii continue de biocompatibilitate intre lentila de contact si ochi, problema interactiunii intre materialele lentilelor, solutiile de ingrijire si sanatatea suprafetei oculare este dezbatuta de mai bine de 30 de ani. Aceste problema continua sa fie un punct major de interes la momentul actual, in special odata cu aparitia lentilelor din SiH si variantele lor.

Aparitia lentilelor din silicon-hidrogel

Materialele lentilelor de contact din hidrogel sunt asociate cu un flux scazut de oxigen, putand determina pe termen scurt, mediu sau lung efecte hipoxe la nivelul suprafetei oculare, in special daca sunt purtate pe parcursul somnului. in cazul acestor lentile de contact din hidrogel, se stie ca apa este cea care vehiculeaza oxigenul, iar fluxul de oxigen este dependent de grosimea lentilelor si continutul de apa. Cu toate acestea, chiar si o lentila din apa pura 100% nu ar avea permeabilitatea necesara pentru a sustine metabolismul normal al corneei, si in plus, un continut mare de apa  creste fragilitatea lentilei.


O incercare precoce de dezvoltare a unei lentile de contact intrinsec mai permeabila, folosind un material elastomeric de silicon, a avut ca rezultat o lentila din silicon cu o transmisibilitate exceptionala a oxigenului. Cu toate acestea, aderenta lentilei, lipsa lubrifierii optime si a dificultatilor de finisare a marginii a limitat utilitatea si acceptarea acesteia. Urmatorul pas - incorporarea siliconului  intr-un material din hidrogel,  obiectiv  care a fost intr-adevar o provocare. 
 
Practic, aparitia lentilelor din SiH a inaugurat o noua era, in care s-a permis purtatorilor sa utilizeze lentile de contact pentru perioade lungi de timp, inclusiv in timpul somnului, fara riscurile asociate hipoixiei: neovascularizartia, striuri, polimegetism si modificari de refractie. 
top

Depunerile si filmul lacrimal

Daca studiile clinice au demonstrat faptul ca indiferent de regimul de purtare, fie el de zi sau extins, rata complicatiilor induse de acest nou material SiH sunt cu mult reduse comparativ cu materialele conventionale, totusi migrarea componentelor siliconice la suprafata lentilei poate face ca suprafata acestor lentile SiH sa fie putin mai hidrofoba si astfel sa difere si profilul depunerilor observate pe lentilele din SiH.
 

Lentilele din hidrogel, in special cele cu continut mare de apa - Gupul  IV (hidrogel ionic, cu continut mare de apa) – atrag multe depuneri proteice. Aceste proteine raman de obicei in stare “nativa” si sunt foarte usor de indepartat de catre solutiile multi-functionale. In timp ce materialele ionice din hidrogel pot atrage aprox. 1000-1500μg proteine / lentila (in mare parte lizozim), lentilele din SiH atrag ~ <20μg proteine / lentila. Studiile au aratat ca proteinele de pe suprafata lentilelor din SiH sunt de obicei “denaturate” – fapt care le face mai dificil de indepartat. Denaturarea proteinelor la purtatorii de lentile de contact este corelata cu tipul de solutie folosit, utilizarea picaturilor oculare lubrifiante, machiaj etc.

Exista acum solutii care protejeaza proteinele din filmul lacrimal (in special lizozimul), minimizand astfel depunerile de pe suprafata lentilelor de contact si facilitand indepartarea impuritatilor.
 
Desi nu la fel de intens studiate, nivelurile de lipide pe lentile SiH par a fi similare sau usor mai mari decat cele de pe lentilele din hidrogel si continua sa fie problematice pentru unii, dar nu pentru toti purtatorii.

 

top

Lentilele din SiH si modificari de suprafata oculara

Aparitia lentilelor din SiH a reprezentat un avans extraordinar in industria polimerilor utilizati la fabricarea lentilelor de contact. Comparativ cu hidrogelul, prin aceasta inovatie s-a rezolvat problema complicatiilor hipoxice ale suprafetei oculare.Cu toate acestea, s-a demonstrat faptul ca alte complicatii de natura nonhipoxica au ramas sau chiar au crescut. Acest lucru nu este neasteptat, avand in vedere ca rigiditatea mai mare a lentilelor din SiH ar duce la o prevalenta mai mare a complicatiilor mecanice, in practica observandu-se o frecventa mai mare a conjunctivitei papilare sau a leziunilor arcuate epiteliale superioare la acesti purtatori de lentile de contact.


O constatare neasteptata este faptul ca rata keratitei microbiene nu s-a schimbat cu adevarat in timpul purtarii de pe timp de zi sau extins, a lentilelor din SiH, comparativ cu  cele din hidrogel. Explicatiile pentru aceasta constatare includ speculatiile potrivit carora hipoxia nu joaca un rol atat de important in procesul de invazie microbiana cum s-a crezut crezut anterior, sau ca studiile populationale realizate sunt influentate de noii purtatori, mai putin experimentati si complianti adaptati cu aceste noi lentile de contact.


Cel mai frecvent, riscul de contaminare creste odata cu suprapurtarea sau cu gradul de necomplianta la regimul de curatare si dezinfectare.

 

top

Concluzii

Cel mai important lucru pe care trebuie sa il avem in minte in calitate de prescriptori este faptul ca lentilele de contact sunt dispozitive medicale care implica si anumite riscuri (extrem de rare in cazul unei adaptari corespunzatoare) si ca nu exista o lentila de contact sau o solutie de intretinere magica care sa fie perfecta 100% tot timpul si pentru orice pacient.

Asa cum am discutat mai sus, aceste lentile din SiH sunt extrem de perfomante, dar trebuie sa fim constienti si de probleme care au aparut din momentul introducerii lor.


Rata keratitei microbiene nu s-a schimbat in mod substantial si infiltratele corneene sunt mai frecvente la  SiH in special cand sunt purtate extins, comparativ cu hidrogelurile conventionale. De aceea, desi beneficiile lentilelor din SiH sunt substantiale, ele trebuie sa fie adaptate si monitorizate de catre un prescriptor avizat. 

Lentile din SiH reprezinta o imbunatatire substantiala in tehnologia lentilelor de contact. Acestea sunt lentilele prezentului si viitorului. Desi acestea pot fi asociate cu mai multe reactii adverse de natura mecanica, aceste constatari clinice nu sunt grave si pot fi usor de gestionat.

Prescriptorii trebuie sa isi selecteze si sa isi instruiasca pacientii pentru purtarea lentilelor de SiH si personal am convingerea ca generatiile viitoare de lentile de SiH vor reduce la minim incidenta reactiilor adverse.

 
Dr. Ionut Costache
Medic rezident oftalmolog
Doctor in stiinte medicale
 
top

Postat in :

Boli ale organelor de simt

Data:

24-04-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu


Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza