•  

Hepatita virala si prevenirea ei

Hepatita virala si prevenirea ei

Introducere

De ce tocmai hepatita virala? Pentru ca este o boala comuna, frecventa si aparent foarte cunoscuta. Cine nu stie ca atunci cand esti obosit, ti-e greata, te doare burta si te ingalbenesti ai hepatita? Hepatita este inflamatia ficatului cu distrugerea celulelor hepatice, care poate fi determinata de infectia cu diferite virusuri, dintre care cele mai importante sunt virusurile hepatice A, B, C, D si E.

In tara noastra principalele cauze ale hepatitelor sunt virusurile hepatice A, B si C.

Hepatita A

Hepatita A este forma mai usoara a bolii si se transmite pe cale digestiva (fecal-orala), ca urmare a unei igiene insuficiente. In general nu se cronicizeaza. Imunitatea castigata dupa boala dureaza probabil toata viata, dar este limitata strict la virusul hepatitei A.

Cum ne ferim de hepatita A?
Printr-o igiena riguroasa a mainilor, a alimentelor, a veselei si evitarea contactului cu bolnavii contagiosi sau prin imunizare activa prin vaccinare cu virus hepatic A inactivat, care stimuleaza productia de anticorpi specifici.

De ce este hepatita B mai periculoasa decat hepatita A?
Hepatita B este o forma mai grava de boala, atat prin evolutia mai dificila a episodului acut, cat si prin potentialul mare de cronicizare. La o parte dintre bolnavi raspunsul imun inadecvat permite virusului sa persiste in organism si sa genereze hepatita cronica, ciroza, cancer hepatic

top

Transmitere

Principalele cai de transmitere sunt: contactul direct cu sange sau alte fluide din organismul contaminat, proceduri medicale (transfuzii, injectii, interventii chirurgicale), acupunctura, proceduri stomatologice, manevre nemedicale (manichiura, piercing, tatuaj), contact sexual neprotejat, transmitere verticala de la gravida la fat in timpul nasterii sau imediat dupa nastere.

top

Preventie

Metodele generale de protectie contra hepatitei B se refera la caile de transmitere ale acestei boli. Astfel se face controlul donatorilor de sange, sterilizarea instrumentarului chirurgical, utilizarea seringilor de unica folosinta, contactul sexual protejat, dar mai ales se va apela la imunizarea activa prin vaccinare.

Exista vaccinuri contra hepatitei A, hepatitei B si vaccinul combinat, contra ambelor forme de hepatita. Daca vrei sa diminuezi la maxim riscul imbolnavirii cu hepatita pentru tine sau familia ta, cea mai sigura metoda este inscrierea intr-un program de vaccinare impotriva hepatitei!

top

Postat in :

Boli infectioase Gastroenterologie

Data:

16-03-2013

Taguri:

hepatita virala, igiena, manichiura, obosit, contact sexual neprotejat, greata, nastere, te ingalbenesti, doare burta, sterilizarea, vaccinare, virusuri, imunitatea, anticorpi, hepatita B, cronicizare, ciroza, cancer hepatic

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu

Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza