•  

Hepatita cronica cu virusul hepatic C

Hepatita cronica cu virusul hepatic C

Introducere

“Particularitatile cunoscute ale infectiei VHC, rata inalta de cronicizare si mai ales, faptul ca 50-75% dintre persoanele infectate sunt asimptomatice, boala fiind diagnosticata in stadii tardive, fac din infectia cronica virala C una dintre cele mai mari provocari din acest domeniu.” Am inceput acest articol cu un semnal de alarma tras de personalitatile medicale din domeniu, pentru a atentiona populatia asupra gravitatii acestei infectii.

   
Hepatita C este cauzata de infectia cu virusul hepatitic C (VHC). Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca aprox 180 de milioane de oameni (3% din populatia globului) sunt infectati cu VHC. Dintre acestia, 130 de milioane sunt purtatori cronici ai VHC, cu risc mare de a dezvolta ciroza hepatica, carcinom hepatocelular si insuficienta hepatica. Hepatita cronica cu VHC este considerata o problema majora de sanatate publica la nivel mondial, fiind comparata cu o bomba “virala” cu ceas.
   
Literatura de specialitate apreciaza ca prevalenta infectiei in Europa se situeaza intre 0,12% (Belgia) si 3,23% (Romania), in studii publicate in anii 2007 si 2008.
   
Din pacate, gravitatea problemei hepatitei cu VHC in Romania nu se datoreaza numai prevalentei mari, ci si faptului ca persoanele care au factori de risc in antecedente nu au cunostinta despre aceasta boala. De aceea, depistarea si diagnosticul corect si precoce al acestei boli sunt esentiale pentru a evita evolutia nefericita spre complicatiile severe cunoscute.

Mod de trasmitere

• VHC se transmite, in primul rand, prin contactul sangelui unui bolnav infectat cu sangele unei persoane neinfectate. Transmisia prin transfuzii de sange netestat, refolosirea instrumentarului sterilizat incorect (seringi, alte echipamente medicale si chirurgicale, stomatologice), utilizarea in comun a seringilor la consumatorii de droguri sunt cai bine documentate si cunoscute.

•  Transmiterea sexuala sau perinatala este mult mai rara.

•  Alte cai de transmitere, cum ar fi piercing-ul, tatuajele, acupunctura, circumcizia, manopere cosmetice, manechiura, barbieritul, pot aparea daca se folosesc instrumente nesterile.

Prin urmare, pacientii care prezinta factori de risc de transmitere a bolii (pacienti transfuzati inainte de 1992, pacienti dializati, pacienti cu multiple interventii chirurgicale, mai ales inainte de 1992, persoane care practica profesii ce se expun la rani si intra in contact cu sange infectat, utilizatori de droguri, persoane care fac tatuaje sau piercing in conditii precare) ar trebui sa se adreseze medicului pentru investigatii de depistare a infectiei cu VHC.

top

Diagnostic si tratament

Diagnosticul infectiei cu VHC este un diagnostic clinic si de laborator. Pacientii se pot plange de astenie fizica si psihica, oboseala, somnolenta, puse de cele mai multe ori pe suprasolicitarea de zi cu zi.

In alte cazuri, pot apare simptome digestive nespecifice (greata, inapetenta, disconfort abdominal), de multe ori neluate in seama.

Exista si cazuri fara nici un simptom, la care boala se descopera intamplator, in urma unor investigatii de rutina. Din pacate, exista si cazuri de pacienti la care boala se evidentiaza in stadiul de complicatie (ciroza hepatica sau cancer hepatic). De aceea, este foarte important ca fiecare pacient sa faca controale medicale periodice, chiar in absenta simptomelor de boala.

Infectia cu VHC se descopera prin evidentierea anticorpilor anti VHC, printr-un test de laborator efectuat din sangele recoltat. Daca testul este pozitiv inseamna ca persoana este infectata cu VHC si trebuie sa faca investigatii suplimentare pentru a afla stadiul bolii si efectuarea tratamentului specific.

Daca boala nu este diagnosticata sau nu se face tratamentul specific, boala hepatica poate sa progreseze. Evolutia bolii este accelerata de prezenta unor cofactori cum ar fi: consumul de alcool, diabetul zaharat, coinfectiile cu alte virusuri hepatitice sau HIV. In functie de prezenta acestor cofactori, riscul ca bolnavii sa dezvolte ciroza hepatica este intre 10% si 40%, pe cand cancerul hepatic apare cu o incidenta de 1-5% pe an (infectia cu VHC fiind cea mai importanta cauza de cancer hepatic in Europa).

Scopul tratamentului actual este eradicarea VHC din organism urmata de regresia leziunilor hepatice.

Tratamentul cu interferon pegylat si ribavirina este aprobat si recunoscut de toate societatile internationale de hepatologie.

In prezent, se cauta noi strategii de tratament pentru a obtine o eficacitate mai mare, o durata mai scurta de tratament, administrare usoara, tolerabilitate mai buna si mai ales o aderenta mai buna a pacientilor. 

Dr. Aurelia Alexandru
Medic primar medicina interna, Specialist gastroenterologie
Spitalul Clinic nr.1 CF Witing Bucuresti

top

Postat in :

Boli infectioase

Data:

01-04-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu

Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza