•  

Gingivita in timpul sarcinii

Gingivita in timpul sarcinii

Gingivita de sarcina este o afectiune a gingiei care apare frecvent in timpul sarcinii la femeile gravide. Cauza aparitiei acesteia este in primul rand consumul abundent de alimente bogat in carbohidrati din aceasta perioada care duce la acumularea unor depozite abundente de placa bacteriana si tartru pe dinti, pe care deseori gravida nu le mai poate indeparta printr-un simplu periaj.

Clinic, gingivita de sarcina se caracterizeaza prin inflamatia papilelor si marginii gingivale libere, cu schimbarea culorii si aspectului gingiei care devine rosie, turgescenta,lucioasa, fiind insotita de sangerari gingivale la periaj, dar si in timpul masticatiei si creind multiple neplaceri gravidei.

In conditiile unei igiene bucale extrem de deficitare si a unei alimentatii excesive dar si datorita tulburarilor hormonale care se produc in acesta perioada, gingivita de sarcina se poate agrava uneori spre ultimul trimestru de sarcina,I nfectia extinzandu-se spre osul alveolar, imbracand aspectul unei parodontite cu  resorbtii osoase multiple, mobilitate dentara si pierderea dintilor. Parodontopatia aceasta poate evolua uneori extrem de dramatic, acoperind intreaga coroana a dintilor,numindu-se stiintific”tumora de sarcina”.

  Cauzele gingivitei de sarcina
Gingivita de sarcina este o afectiune acuta a gingiilor, cauzata in primul rand de placa bacteriana acumulata, dar un rol determinant il au si tulburarile hormonale si metabolice caracteristice acestei perioade si care isi gasesc extrem de des repercursiuni si asupra tesuturilor cavitatii bucale. Pe un teren cu imunitate scazuta si marcat de profunde tulburari hormonale si in prezenta unui consum excesiv de alimente, gingivita se instaleaza destul de frecvent in timpul sarcinii. Gingivita de sarcina apare inca de  timpuriu, in prima sau a doua luna de sarcina si se accentueaza catre ultimul trimestru de sarcina cand descarcarile hormonale sunt foarte mari.

 Cum tratam gingivita
Deoarece principalul factor care determina aparitia gingivitei este placa bacteriana, pe parcursul intregii perioada a sarcinii femeia gravida trebuie sa se ocupe de igiena ei personala, constand intr-un periaj riguros urmat, eventual de clatiri bucale dupa periaj cu o solutia antiseptica cum este Clorhexidina.

Din pacate, datorita alimentatiei si consumului abundent de alimente din aceasta perioada, se acumuleaza in cantitati mari depozite abundente de placa bacteriana si tartru pe dinti, pe care gravida nu mai poate sa si le indeparteze singura, fiind necesara prezentarea la medicul stomatolog. In cabinet, medicul stomatolog va realiza un detartraj riguros si cat mai netraumatic posibil, pentru a evita extinderea infectiei, urmat de aplicarea de substante antiseptice, antiinflamatoare etc. De asemenea, in aceasta perioada, trebuie respectate o serie de masuri de precautie pentru a evita anumite riscuri asupra gravidei si fatului.

De exemplu, in aceasta perioada este bine sa menajam gravida de sedinte lungi si prelungite care o obosesc, sa fie evitate anesteziile care expun fatul in prima perioada de sarcina la diferite riscuri cu repercursiuni nedorite asupra dezvoltarii sale normale si care, totodata,in ultimul trimestru  pot declansa o nastere prematura.Din aceleasi considerente, in cazul unor hiperplazii excesive din “tumora de sarcina” interventia chirurgicale constand in excizia tesuturilor se va temporiza, planificandu-se dupa nastere.

 


 Medicul stomatolog recomanda gravidelor pe tot parcursul sarcinii, o igena corecta costiincioasa si sustinuta de o alimentatie axata in special pe fructe si legume, evitand astfel instalarea acestei forme de imbolnavire a gingiei la care este expus organismul in aceasta perioada.
 

 

Dr. Grigoroiu Raluca

Medic stomatolog

Postat in :

Stomatologie

Data:

26-05-2014

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu


Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza