•  

Durerea: indicator general al bolilor

Durerea: indicator general al bolilor

Pentru marea majoritate a oamenilor, durerea, sub forme si intensitati diferite, este o experienta familiara si neplacuta, insa extrem de importanta. Ea indeplineste un rol esential: da “semnalul de alarma” si ne permite sa identificam factorii si situatiile cu potential nociv si amenintator asupra integritatii si sanatatii organismului.

Frecvent, pacientii se trateaza singuri pentru diferitele dureri care ii supara, sau aleg sa mearga la farmacie pentru a cere sfatul farmacistului. Uneori insa, lucrurile nu sunt atat de simple precum par, necesitand o vizita in cabinetul medical, locul ideal pentru a descoperi cauza reala si “a lua directia cea buna” cu ajutorul unui diagnostic precis si a unui tratament corect.

Durerea de cap

Banalele dureri de cap pot fi date de o migrena, dar, de foarte multe ori, cauza adevarata este netratarea afectiunilor dentare, tumorile benigne sau cele maligne.

Durerea de umeri

Durerea de umeri unilaterala sau bilaterala poate ascunde nu neaparat o artroza a umarului, ci probleme mari de coloana cervicala (hernie de disc cervicala), TBC pulmonar (daca este unilaterala) sau sindromul Pancoast Tobias din neopulmonar.

Durerea toracica

Fiind de sezon, foarte multe viroze se trateaza acasa, dar durerea difuza toracica poate ascunde o pneumonie, pleurezie in faza de inflamatie uscata sau tuberculoza pulmonara. O asa-numita viroza trenanta poate fi de fapt un TBC pulmonar. De-a lungul timpului, am intalnit numeroase asemenea cazuri in practica curenta.

Zona Zoster este o afectiune care poate cauza si ea dureri toracice, iar lucrurile se lamuresc de abia dupa aparitia eruptiilor veziculare. Intre timp insa, pacientii pot urma diverse tratamente si fizioterapii, care uneori nu sunt indicate.

Durerea intercostala

Unii pacienti cred ca au nevralgii intercostale si aleg automedicatia in detrimentul vizitei la medic. Nu putine sunt cazurile cu pacienti tineri, care nu s-au prezentat la controlul anual si au sfarsit prin a primi un diagnostic ingriijorator: infarct miocardic acut.

La cabinet se prezinta foarte multi pacieti acuzand dureri de inima. In realitate, marea majoritate sunt nevralgii intercostale stangi sau iradiate de la coloana cervicala.

Durerile de coloana

Durerile de coloana, in diversele sale segmente, trebuie si ele investigate pentru ca pot semnala existenta unor tumori intramedulare, spondilite sau chiar a unui TBC vertebral.

Durerile abdominale

Durerile abdominale tratate “dupa ureche” pot ascunde o diverticuloza colonica (boala ce trebuie supravegheata medical), ischemie mezenterica sau anevrism de aorta abdominala.

Durerea de rinichi

Cu o alta durere “inselatoare” se pot confrunta si pacientii care au frecvent dureri de rinichi. De fapt, in cazul unui procent semnificativ dintre acestia, durerile provin de la coloana lombara. Sedentarismul si pozitia incorecta pe scaun sunt doua dintre principalele obiceiuri nesanatoase, care pot genera sau acutiza durerile de spate.

Durerile de oase

Durerile osoase pot ascunde existenta unor metastaze osoase, tumori mediastinale sau anevrismului aortic erodat. La fel, ele sunt “diagnosticate” drept dureri osoase, si tratate in mod eronat de catre pacient, nu fac decat sa agraveze afectiunea reala. 

Durerile musculare

Durerile musculare pot fi simple in cadrul unei viroze sau a unei febre musculare, dar la fel de bine pot ascunde o trichineloza sau o insuficienta arteriala de membre superioare ori inferioare, afectiune care poate fi diagnosticata doar in cabinetul medicului.

Unii pacienti isi dau singuri explicatii pentru toate simptomele, mai ales astazi, cand au mereu la indemana doctorul lor personal: internetul. In realitate insa, ochiul specialistului, cu experienta clinica isi spune cuvantul, deoarece in medicina nu este totul ca in matematica. Asadar, pentru siguranta sanatatii, va asteptam cel putin o data pe an la un control la medicul de familie.

Doinita Radulescu
Medic primar medicina de familie

Postat in :

Medicina generala Afectiuni cardiovasculare

Data:

19-03-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu


Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza