•  

Diagnosticul in boala parodontala

Diagnosticul in boala parodontala

Bolile parodontale sunt afectiuni inflamatorii cronice localizate ale tesuturilor parodontale, cauzate de infectia bacteriana, rezultand o distructie a osului de suport si a fibrelor parodontale. Aproximativ 70-80% dintre adulti sufera de aceasta boala, iar parodontita adultului acopera 95% dintre toate maladiile paradontale.


Principalii factori incriminati in etiologia acestei boli sunt bacteriile din placa dentara, in asociere cu factorii genetici si de mediu. Placa dentara e un depozit microbian aderent care se formeaza pe suprafetele dentare dure, alcatuit din bacterii vii si moarte si produsele lor, impreuna cu componentele gazdei care deriva din saliva si din lichidul gingival.

Compozitia microbiana si viteza de formare a placii dentare variaza de la individ la individ, unii fiind formatori rapizi de placa, in timp ce altii sunt formatori lenti de placa.

Diagnosticul clinic al afectiunii parodontale este sustinut de diagnosticul radiologic si cel de laborator (microbiologic). Se practica frecvent terapia empirica atunci cand terapia antimicrobiana este prescrisa fara a beneficia de o investigatie microbiologica corecta. Testele microbiologice sunt folositoare in managementul bolii parodontale pentru a identifica locurile de distructie tisulara activa, cat si pentru monitorizarea efectelor tratamentului si a decide cand trebuie rechemat pacientul.

Controlul placii dentare este fundamental, atat pentru prevenirea, cat si pentru tratamentul imbolnavirii parodontale. In afara masurilor de igiena orala, cum ar fi periajul dentar si folosirea atei dentare, profilaxia realizata in timpul vizitelor de rutina la cabinetul stomatologic joaca un rol primordial. In formele avansate de imbolnavire parodontala, stabilirea unui diagnostic corect de laborator si folosirea unui tratament antimicrobian adecvat sunt indispensabile pentru evolutia favorabila a bolii.

Dr. Andreea Didilescu
Clinica Velvet Dental

Postat in :

Stomatologie

Data:

22-04-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu

Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza