•  

Colesterolul: de la A la exces

Colesterolul: de la A la exces

Colesterolul crescut nu iti provoaca dureri de cap, greata, ameteala sau alt tip de disconfort, cea mai buna metoda de a afla valorile acestuia fiind prin intermediul analizelor de sange. Cu toate acestea, din cauza supraponderalitatii, sedentarismului, a unei alimentatii nesanatoase, a varstei sau ereditatii, riscul de a avea colesterol in exces este si mai ridicat.

 

Afla mai multe despre colesterolul “bun” si cel “rau”, dar si despre efectele colesterolului in exces si cum il poti preveni.

 

 

Sursa imagine: obsidianwellness.com

 

Ce este colesterolul?

 

Colesterolul este o substanta grasa pe care o produce ficatul nostru, formeaza membrana celulara si alti hormoni. Colesterolul nu se poate dizolva in sange, el fiind transportat din si catre celule cu ajutorul unor molecule numite lipoproteine.

 

Cele mai importante lipide producatoare de energie din organism sunt colesterolul si trigliceridele. Acestea sunt produse in mare parte de propriul nostru corp, insa intra in organism si prin ceea ce ingeram. Trigliceridele sunt si ele un tip de grasime utila pentru energie, produse de ficat si transformate si ele, partial, in colesterol.  Grasimile saturate, nesaturate si monosaturate sunt tipuri de trigliceride, si trebuie reduse in lupa cu un nivel optim al colesterolului.

 

Majoritatea acestor lipide sunt transportate in sange de niste proteine speciale numite lipoproteine. Alte lipoproteine indeparteaza colesterolul in exces din artere si il transporta pentru excretie.

 

Lipoproteinele cu densitate scazuta sunt cunoscute sub numele de colesterol  „rau”, in timp ce lipoproteinele cu densitate mare reprezinta colesterolul „bun”. Cele doua tipuri de lipide impreuna cu trigliceridele formeaza nivelul total de colesterol din sange, ce poate fi masurat cu ajutorul testelor de sange.

 

Colesterolul bun (HDL)

 

Lipoproteinele cu densitate mare (HDL) transporta colesterolul din diferite parti ale corpului catre ficat si impiedica depunerea acestuia pe peretii vaselor de sange. Colesterolul HDL inlatura si elimina excesul de colesterol, un mare beneficiu pentru sanatatea noastra. Prin urmare, riscul bolilor cardiovasculare scade datorita: reducerii colesterolului rau (LDL), pe care il recicleaza si il transporta catre ficat pentru procesare, dar si protectiei oferite peretilor interiori si vaselor de sange, prevenind ateroscleroza.

 

Colesterolul rau (LDL)

 

Lipoproteinele cu densitate mica (LDL) transporta colesterolul in sange, avand insa rolul negativ de a depozita excesul de colesterol pe peretii arterelor, ceea ce conduce la intarirea vaselor de sange si la producerea bolilor de inima.  LDL reprezinta un factor important in ingustarea arterelor, cunoscuta sub denumirea de ateroscleroza.  Anumite molecule de colesterol LDL care circula prin sange au tendinta sa se depoziteze pe peretii arterelor intr-un proces ce incepe inca din copilarie sau adolescenta.

 

Leucocitele (celulele albe din sange) incearca sa digere acest colesterol LDL pentru a proteja vasele de sange, insa in timpul acestui proces, leucocitele transforma acest tip de colesterol intr-o forma toxica, oxidata. In acelasi timp, leucocitele si celulele de colesterol LDL se aduna in vasele de sange, provocand umflaturi ale arterelor, numite placi, placi care contin colesterol, celule si alte ramasite. Aceste depuneri au tendinta sa se extinda, ducand la cresterea placilor, si implicit la blocarea arterelor. Ceea ce este si mai grav il reprezinta o eventuala ruptura brusca ce se produce la suprafata care acopera aceste placi din vase de sange, eveniment care duce la formarea unui cheag de sange pe artera si provoaca atacul de cord.

 

Efectele colesterolului in exces

 

Excesul de colesterol provoaca boli precum dislipidemia – un exces de lipide in sange care produce infarctul. Pericolele pe care le pune aceasta boala pot fi insa tratate si prevenite cu o dieta sanatoasa. Fiind o boala asimptomatica, poate fi descoperita de obicei intamplator dupa efetuarea unor analize de rutina. Efectele ei apar in timp in urma nerespectarii regimului igienico-dietetic sau a tratamentului potrivit.

 

Dislipidemia care nu este tratata duce la afectarea arterelor prin depunerea de colesterol la nivelul peretilor arteriali, si poate produce ateroscleroza.

 

Ateroscleroza este o boala complexa la nivelul arterelor, care se afla la baza a doua cauze principale de mortalitate la nivel global: boala coronariana (cardiopatie ischemica, angina pectorala, infarct miocardic, moarte subita cardiaca) si cea cerebro-vasculara (accidentul vascular cerebral).

 

Ateroscleroza reprezinta ingrosarea peretilor arterelor prin depunerea de grasimi, calciu si resturi celulare sub forma de placi. Din cauza acestor placi, odata cu trecerea timpului, artera se ingusteaza, reduce fluxul de sange catre organe si produce diferite consecinte in functie de zona care nu primeste corespunzator sange.  Printre acestea amintim: angina pectorala, dificultati in respiratie din cauza inimii, dureri la nivelul picioarelor in timpul mersului, paralizie si simptome neurologice la nivelul creierului si disfunctii ale rinichilor. 

 

Ateroscleroza nu produce doar ingustarea arterelor, placile de aterom fiind punctul de plecare al unui posibil cheag sau complicatii ce au loc prin ruperea unor fragmente care migreaza (embolii). Acestea pot sa blocheze complet irigarea cu sange din anumite zone ale corpului sau anumitor organe, ceea ce rezulta in accidente vasculare cardiace sau infarct miocardic.

 

Nivelul colesterolui din sange poate fi redus prin alimentatie, efort fizic, si, la sfatul specialistilor, prin medicamente de tratament. Pentru a preveni aparitia si agravarea bolilor cardiovasculare, este important sa mancati corect si echilibrat, sa faceti miscare zilnic, sa va masurati periodic tensiunea arteriala, valoarea glicemiei si nivelul colesterolui din sange.

 

Colesterolul total va poate oferi o idee despre riscul unui atac de cord, insa trebuie luate in calcul si trigliceridele, LDL si HDL.

 

Pentru colesterolul total, informatiile numerice sunt:

 

  • Sub 200 mg/ dL – nivel optim
  • Intre 200-239 mg/ dL –  nivel ridicat
  • Peste 240 mg/ dL  – nivel mare.

 

In privinta trigliceridelor, rezultatele pot fi:

 

  •  Sub 150 mg/ dl – nivel optim
  • 150-199 mg/ dl – nivel ridicat
  • 240-499 mg/ dl – nivel mare
  • 500 sau peste 500 – nivel foarte mare.

 

In ceea ce priveste colesterolul bun, pentru a preveni aparitia unui atac de cord sau accident vascular cerebral, indicii sunt:

 

  • 60 mg/ dl sau peste  – nivel optim
  • Sub 50 mg/ dl – nivel scazut pentru femei
  • Sub 40 mg/ dl – nivel scazut pentru barbati.

 

Alti factori de risc ce sunt asociati colesterolului in exces sunt fumatul, hipertensiunea arteriala, istoricul in familie a bolii cardiace ischemice, si varsta (peste 45 de ani la barbati si peste 55 la femei).

 

Fa-ti periodic analizele pentru a vedea ce indica nivelul de colesterol din corpul tau si pentru a preveni aparitia oricarei boli ce rezulta din cantitatea in exces a acestuia in organismul nostru!

Postat in :

Afectiuni cardiovasculare

Data:

29-05-2015

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu

Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza