•  

Cancerul de san poate fi invins!

Cancerul de san poate fi invins!

Una din opt femei va face, la un moment dat in viata, cancer mamar. Daca invatam sa prevenim aceasta afectiune, din ce in ce mai multe femei nu vor mai trebui sa treaca prin aceasta experienta neplacuta. Daca ne unim fortele, cancerul de san va deveni in scurt timp doar o amintire urata.  

Aceasta maladie cumplita incepe sa afecteze din ce in ce mai multe femei tinere. Deci, scuza: "Sunt tanara, n-are cum sa mi se intample mie" nu mai este de actualitate. De curand, actrita Cristina Applegate, Kelly din serialul de succes "Familia Bundy", a descoperit ca are cancer de san la numai 36 ani! Asadar, nu este momentul sa stai linistita, trebuie sa faci tot ce-ti sta in putinta pentru a preveni aparitia acestei afectiuni.

Iata cateva masuri care te vor ajuta. Spune-le si prietenelor tale ce pot face pentru a-si salva viata!

Cum se manifesta?

Din pacate, de cele mai multe ori, boala este asimptomatica. Cancerul nu doare, nu jeneaza, nu-l poti depista prin palpare, decat daca formatiunea tumorala este mai mare de un centimetru, un centimetru si jumatate in diametru. Durerea si senzatia de tensiune la nivelul sanului apar mai tarziu, in cursul evolutiei.

Cresterea temperaturii locale si inrosirea tegumentului pot fi semne ingrijoratoare. Prezenta scurgerilor mamelonare este un alt simptom care trebuie investigat, deoarece semnifica prezenta unei afectiuni grave.

Limitarea factorilor de risc

Fumatul, alcoolul, excesul de dulciuri si grasimi sunt factori de risc pentru cancerul de san. Existenta unei rude de sange cu cancer reprezinta un mare risc pentru o persoana de a dezvolta cancer - nu neaparat de acelasi tip. Daca mama sau sora ta a avut cancer de san, riscul de a face cancer este multiplicat de doua-trei ori. Asadar, daca au existat cazuri de cancer in familia ta, trebuie sa fii mult mai atenta!

Curele de slabire drastice, oscilatiile de greutate si sedentarismul sunt incadrate la categoria „factor de risc“ si, prin urmare, trebuie evitate.

Factorii de risc hormonali:

• aparitia menstruatiei la o varsta mai frageda,
• o menopauza la o varsta mai inaintata,
• lipsa unei nasteri sau a alaptarii,
• folosirea unui tratament de inlocuire hormonala pe o perioada lunga de timp,
• inceperea folosirii contraceptivelor orale de la o varsta tanara.

Autopalparea sanilor - un test de siguranta

Autoexaminarea sanilor se face in fiecare luna, dupa incheierea menstruatiei. In fata oglinzii, se maseaza usor toate partile sanului cu ajutorul buricelor degetelor. Ultimul pas in examinarea sanilor il reprezinta exprimarea mamelonului, adica strangerea acestuia. Cauta sa vezi daca nu apare o secretie. Aparitia unei secretii in afara sarcinii sau alaptarii este patologica. Daca observi vreo modificare, mergi la medic. Nu te speria daca gasesti vreun nodul; 80% dintre ei nu sunt cancerosi! In schimb, daca sunt cancerosi, 90% dintre ei se vindeca - daca sunt descoperiti la timp.

Mamografia, un examen mai mult decat necesar

Daca ai vreo suspiciune legata de sanatatea sanilor, programeaza-te la un consult de specialitate. Medicul iti va recomanda, daca va considera necesar, o mamografie. Aceasta este o examinare radiologica a sanilor, ce poate identifica formatiuni tumorale cu dimensiune sub un centimetru, care nu pot fi depistate prin autopalpare. Mamografia are o acuratete de 90-95%. Daca ai pana in 35 de ani, mamografia se face la indicatia medicului. Intre 35 si 40 de ani, se va face cel putin o mamografie, iar intre 40 si 50 ani - o data sau de doua ori pe an. Dupa 50 ani, este recomandabil sa se faca o mamografie anual.

Postat in :

Afectiuni oncologice

Data:

25-03-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu


Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza