•  

Cancerul de prostata

Cancerul de prostata

Cancerul de prostata – localizat in partea exterioara a prostatei, in anumite cazuri, cancerul de prostata se trateaza chirurgical, prin indepartarea definitiva a prostatei. Desi salvatoare, interventia are efecte negative, precum incontinenta si disfunctiile erectile, din cauza faptului ca nervii care controleaza erectia sunt localizati langa prostata.

Aproape 90% dintre barbati fac cancer de prostata pana la varsta de 90 de ani, dar speranta de viata nu este limitata daca tumoarea apare mai devreme: spre deosebire de alte forme de cancer mai invazive, cel de prostata se extinde foarte incet.

Boala este dificil de diagnosticat, deoarece simptomele sunt asemenatoare cu cele specifice altor afectiuni, precum probleme urinare de exemplu.

Controlul medical implica in primul rand un examen rectal, in vederea depistarii eventualelor umflaturi. Acestea pot fi depistate si cu ajutorul ultrasunetelor sau al unei biopsii, iar specialistii urologi pot testa si frecventa urinarii, precum si alte simptome urinare asociate cu afectiunile de prostata.

De asemenea, este recomandat si un test al sangelui pentru a depista concentratia unui antigen specific prostatei – PSA, ligera si legat. Cu ajutorul acestui test, se masoara gradul de inflamatie al prostatei. In limite normale, marirea prostatei nu trebuie sa fie mai mare de 30%. Testul PSA se recoamanda barbatilor de la 35-40 ani si nu inlocuieste examentul rectal, singura investigatie care poate confirma 100% diagnosticul de cancer de prostata.
 
Un nivelul ridicat de PSA nu indica neaparat prezenta cancerului, insa se impun o monitorizare atenta a evolutiei prostatei din sase in sase luni. Cu cat nivelul PSA liber este mai mare, cu atat creste riscul cancerului de prostata, uneori fiind necesare chiar si realizarea unei biopsii. Atentie: nivelul de PSA poate creste si din cauza infectiilor urinare, a mersului pe bicicleta, a prostatitei si chiar in cazul relatiilor sexuale intretinute cu 24 de ore inainte de efectuarea analizei.
 
Nivelurile normale de PSA (nanograme per mililitru de sange – ng/ml)
40 – 49 ani – intre 0 si 0,25
50 - 59 ani – intre 0 si 3,5
60 - 69 ani – intre 0 si 4,5
70 – 79 ani – intre 0 si 6,5
 
O alimentatia saraca in grasimi si bogata in antioxidanti (seleniu, licopen din rosii, polifenolii din ceaiul verde), sustinuta de un program de reducere a stresului ajuta mult in dimunarea nivelului crescut de PSA. 
 
Tratamentul cancerului de prostata, pe langa interventia chirugicala, mai poate include si iradierea sau germenii radioactivi, proceduri care distrug celulele canceroase si tesutul din jurul depozitului seminal.

Postat in :

Urologie Afectiuni oncologice

Data:

24-04-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu


Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza