•  

Antioxidantii si sanatatea inimii

Antioxidantii si sanatatea inimii

O treime din numarul total de decese la nivel mondial este cauzata de bolile cardiovascolare (BCV), care constituie astfel principala cauza de deces pe plan mondial. Mai mult, BCV sunt responsabile de mai multe decese in lume decat cancerul, insuficienta respiratorie cronica si diabetul zaharat cumulate.
Pe langa impactul pe care il au ca factori de deces, BCV constituie totodata o cauza majora de handicap si afectiuni cronice. Pana in 2020, se estimeaza ca BCV vor deveni principala cauza de handicap, devansand bolile infectioase.

Din pacate, BCV afecteaza tot mai multe persoane de varsta medie.  Se estimeaza ca 17 milioane de oameni mor anual din cauza BCV. La fiecare doua secunde survine un deces ca rezultat al BCV, un atac de cord la fiecare cinci secunde si un atac cerebral la fiecare sase secunde. In plus, din cele 10 miloane de oameni care supravietuiesc anual unui accident vascular cerebral, peste 5 milioane raman cu dizabilitati permanente, devenind o povara pentru familii si comunitati. Numarul total de decese cauzate de BCV se estimeaza sa ajunga la aproximativ 25 milioane pana in 2020.

Infarctul miocardic si accidentele cerebrale sunt cauzate de ateroscleroza, adica de depunerea progresiva a materialului gras (ex. colesterol) pe peretele arterial al vaselor de sange ce iriga inima sau creierul. Acumularile reziduale determina formarea leziunilor sau a ateromatozei. In timp, aceste leziuni se maresc si se dilata, ingustand artera si astfel limitand cantitatea de sange ce circula prin vase. Vasul de sange se poate astfel intari si pierde din flexibilitate.

Dieta bogata în antioxidanţi scade riscul de accident vascular cerebral. Cel mai recent studiu publicat pe aceasta tema aparţine cercetatorilor de la Institutul Karolinska din Suedia. Ei au masurat capacitatea antioxidanta totala (CAT) în randul a 36.695 femei cu varste cuprinse între 49 şi 83 de ani, dintre care 5.680 cu istoric de boli cardiovasculare. Observatiile au luat în calcul o perioada de aproximativ un deceniu. In randul femeilor cu istoric de boli cardiovasculare, cele care au prezentat niveluri crescute ale capacitaţii antioxidante totale au avut un risc cu 46-57% mai mic de a suferi un accident vascular cerebral decat cele cu niveluri scazute de enzime antioxidante.

Vitamina C este un antioxidant extrem de important. Fiind hidrosolubila, ea favorizeaza indepartarea oxidantilor din zonele “apoase” ale organismului. Cu ajutorul vitaminei E, vitamina C acopera toate teritoriile. De fapt, vitamina C favorizeaza procesul de reciclare a vitaminei E. Daca o molecula de vitamina C neutralizeaza un oxidant si astfel devine inactiva, ea se va reactiva in momentul in care va intalni o molecula de vitamina E. Fenomenul este valabil si pentru vitamina E si probabil din acest motiv combinatia dintre vitaminele C si E s-a dovedit atat de eficienta in studiile experimentale, reducand la jumatate riscul de infarct miocardic.

O serie de studii au demonstrat ca scaderea valorilor tensionale ale unei persoane este direct proportionala cu continutul de vitamina C din organismul acesteia. Intru-un studiu dublu-orb, participantilor li s-a administrat 1.000 mg (1 g) de vitamina C si respectiv aceeasi cantitate de placebo; cercetatorii au consemnat reduceri semnificative ale tensiunii arteriale sistolice, nu insa si ale tensiunii diastolice. Si alte studii au confirmat faptul ca vitamina C, in doze de 1 g/zi contribuie la scaderea tensiunii arteriale si a nivelurilor de colesterol. In conformitate cu o estimare facuta de medici, persoanele in perfecta stare de sanatate consuma in medie 410 mg de vitamina C, ceea ce reprezinta cantitatea maxima pe care o obtinem din cinci mese zilnice compuse din legume si fructe. In concluzie, ar fi de dorit sa va suplimentati dieta cu vitamina C, in special daca aveti risc crescut de boala cardiovasculara.

Extrm de importanta este si vitamina A. Un studiu asupra starii de sanatate a cadrelor sanitare medii, incluzand 121.000 asistente medicale cu varste intre 30 si 55 de ani, a evidentiat faptul ca un consum de peste 15-20 mg beta-caroten pe zi a diminuat riscul de accidente vasculare cerebrale cu 40 %, iar cel de infarct miocardic cu 22 %, in raport cu subiectii carora li s-a administrat mai putin de 6 mg pe zi.

Autorii unui proiect de cercetare elvetian, care au urmarit, timp de 21 de ani, decesele cauzate de bolile cardiovasculare, au constatat dublarea riscului de moarte prin infarct miocardic sau accident vascular cerebral in cazul persoanelor cu niveluri sanguine scazute de beta-caroten (sub 12 mcg%).

Postat in :

Afectiuni cardiovasculare

Data:

06-10-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu

Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza