•  

Litiaza biliara

Litiaza biliara

Litiaza biliara este o afectiune digestiva caracterizata prin prezenta calculilor la nivelul vezicii biliare.


Vezica biliara sau colecistul este situata in partea dreapta a abdomenului superior, sub ficat. Rolul ei este de a acumula bila produsa de ficat intre mese. Dupa mese, trecerea alimentelor prin duoden declansaza secretia bilei din vezica.

Aparitia calculilor la nivelul vezicii biliare este favorizata de factori multiplii cum ar fi: varsta  (afectiunea e rara la tineri si mai frecventa la varstnici), sexul feminin (apare de doua ori mai frecvent la femei), obezitatea si regimul alimentar bogat in calorii.
 
Principalul semn al litiazei biliare este durerea, aceasta se manifesta atunci cand un calcul migreaza in canalul cistic si impiedica scurgerea normala a bilei acumulate in vezica biliara. Durerea are sediul sub ficat si e declansata brusc, cel mai frecvent de alimentele bogate in grasimi care solicita secretia biliara pentru digestia lor. Durerea se poate mentine mai multe ore si poate sa reapara in functie de pozitia calculului care a declansat-o. Alte manifestari sunt stari de greata, varsaturi, gust amar, balonari abdominale.
 
Toate aceste semne, relatate de pacient medicului, impreuna cu examenul clinic pot stabili suspiciunea de colica biliara dar metoda cu cea mai mare acuratete pentru stabilirea diagnosticului este ecografia abdominala. Aceasta evidentiaza prezenta de calculi in vezica biliara si de asemeni poate evidentia prezenta unor complicatii locale.
 
Pentru a impiedica aparitia litiazei biliare trebuie evitate excesele alimentare. Este bine ca alimentele sa fie repartizate in 4-5 mese reduse cantitativ pentru a combate stagnarea bilei in vezica. Se pot administra medicamente care sa faciliteze evacuarea vezicii biliare precum si medicamente cu acizi biliari care pot dizolva unii calculi biliari. Cazurile mai grave beneficiaza de tratament chirurgical clasic sau laparoscopic.
 
Dr. Dan Jurca 
Medic primar, medicina de familie

Postat in :

Gastroenterologie

Data:

01-04-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu


Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza