Efectele alcoolului

EFECTELE ALCOOLULUI

Iti induce o stare de bine si destinde atmosfera unei petreceri, desigur, consumat intotdeauna in cantitati moderate. Dar ce se intampla atunci cand consumul ocazional devine obisnuinta?

  • Alimentatie sanatoasa si nutritie

Cel mai important este sa stii cand si cum sa spui STOP, sau altfel spus, sa delimitezi si sa constientizi pana unde merg beneficiile si unde intervin riscurile consumului de alcool, un “altfel” de drog.

Conform unor studii, barbatii nu ar trebui sa consume zilnic mai mult de 3-4 unitati de alcool, iar femeile 2-3 (o unitate de alcool reprezentand 10 ml de alcool pur).

Efectele asupra organismului

La nivel metabolic
• ca aliment, 1 g de alcool are o valoare calorica  mare, de 29 kJ, fara sa aduca insa substante nutritive, atat de importante pentru o alimentatie sanatoasa si echilibrata;

La nivel nervos
• incetineste functionalitatea sistemului nervos central, blocand o parte din mesajele care ar trebui sa ajunga la creier; rezultatul viteza de reactie scazuta si perceptii gresite sau difuze;
• consumat excesiv, distruge celulele cerebrale pentru ca determina reducerea cantitatii de apa necesare din ele;
• provoaca modificari majore la nivelul creierului astfel rezultand intoxicatii ale caror consecinte implica de la voma, somnolenta extrema si inconstienta pana la dificultati in respiratie, glicemie foarte scazuta, palpitatii si chiar decesul;
• sfera cognitiva este influentata negativ si apare o afectare a limbajului, iar in cazurile mai severe, a memoriei (sindromul Korsakoff);

La nivel psihic, acustico-vestibular si motric
• starea de ebrietate genereaza euforie sau dimpotriva, agresivitate si violenta; dispozitia poate fi de asemenea extrem de schimbatoare;
• altereaza capacitatea de concentrare, abilitatea de exprimare coerenta (cu vorbire greoaie) si de mentinere a echilibrului;
• diminueaza vederea si auzul persoanei, din acest motiv, este complet incompatabil cu anumite activitati care necesita acuitatea simturilor (cea mai importanta este sofatul);

La nivel neurovegetativ
• provoaca vasodilatatie, modificarea pulsului, greturi si varsaturi, tulburari ale termoreglarii temperaturii corpului etc.

La nivel digestiv
• intreg sistemul digestiv are de suferit, deoarece alcoolul este este o asemeni unei unde inflamatorii, care coboara de la esofag in stomac;
• cel mai expus este ficatul, locul unde se metabolizeaza peste 90% din alcoolul consumat, de aceea consumul zilnic suprasolicita sistemele enzimatice si atrage acumularea de produsi cu actiune toxica; daca nu se iau masuri din timp, efectul poate fi unul ireversibil si letal;

La nivel cardiovascular
• alcoolul are efecte aritmogene, provocand tulburari din partea inimii: palpitatii si respiratie dificila, tulburari de ritm (tahicardie, extrasistole, fibrilatie atriala);
• alcoolicii cronici prezinta riscul de cardiomiopatie dilatativa etanolica, o suferinta grava, care afecteaza muschiul inimii si care poate chiar sa provoace moarte subita;

La nivel sexual
• in cazul barbatilor, pe termen lung, alcoolul conduce la infertilitate (afectand calitatea spermei) si la disfunctii erectile.

Alcoolul si bolile cronice

Daca vor sa consume bauturi alcoolice, este bine ca pacientii cu afectiuni precum diabet zaharat, supraponderabilitate sau hipertensiune arteriala sa consulte medicul curant inainte. In cazul diabetului, alcoolul conduce la cresterea nivelului de zahar din sange sau hipoglicemii, consecinte periculoasae si daunatoare in acelasi timp.

In timp, consumul de alcool poate cauza diferite afectiuni precum hipertensiune arteriala, accidente vasculare cerebrale, gastrita, boli de ficat (hepatite toxic-nutritionale, ciroze), litiaza biliara (calculi la nivelul colecistului), pancreatita sau diferite tipuri de cancer. Un studiu recent a descoperit ca 42% dintre mortile legate de alcool ar putea fi atribuite bolilor cronice.

Asocieri periculoase

Cu medicamentele - orice cantitate de alcool interactioneaza cu orice tip de medicament, iar unele asocieri pot fi foarte grave sau chiar letale:

• vinul rosu si berea nu se asociaza cu inhibitori IMAO,  putand declansa crize grave de hipertensiune arteriala;
• creste toxicitatea medicamentelor cardiace, hepatice, neurologice;
• inactiveaza penicilinele si este interzisa asocierea cu sedativele;
• nu trebuie consumat nici cand se administreaza paracetamol;

Cu energizantele - se creste astfel nivelul excitant cerebral.

Cristina Hudita
Medic primar psihiatru, Doctor in stiinte medicale
Manager al Centrului de Evaluare si Tratament al Toxicodependentelor pentru Tineri "Sf. Stelian" Bucuresti


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5




Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!