Grasimile pe care le consumam: tipuri, roluri si efecte pentru organism

GRASIMILE PE CARE LE CONSUMAM: TIPURI, ROLURI SI EFECTE PENTRU ORGANISM

Intalnim frecvent pe toate canalele de comunicare despre ceea ce e sanatos sa mancam si care sunt grasimile benefice pentru nutritia noastra.

Exista insa termeni pe care nu-i cunoastem foarte bine, iar diferite tipuri de grasimi ne influeanteaza corpul. Efectele produse de grasimi se reflecta atat la interior, cat si la exterior. Afla mai multe despre grasimile pe care le luam din alimentatie, cum trebuie consumate si care este importanta lor pentru organismul nostru.

  • Alimentatie sanatoasa si nutritie

Tipuri de grasimi:

  • saturate
  • nesaturate
  • monosaturate
  • acizi grasi
  • acizi grasi esentiali
  • acizi grasi trans
  • omega-3 si omega-6
  • grasimi partial hidrogenate.

Daca te-ai intrebat ce inseamna toate aceste grasimi si de ce conteaza din care tip folosim, vei afla mai jos ce inseamna fiecare tip de grasimi si cum anumite forme gasite in mancare iti pot afecta corpul.

Grasimile pure pe care le putem gasi la supermarket se afla in:

  • uleiuri vegetale produse din diferite seminte si nuci 

In aceasta categorie exista ulei de porumb, de sofran, de arahide, de canola, de masline, etc. Toate semintele si nucile contin o anumita cantitate de ulei deoarece acesta reprezinta o buna metoda de a stoca energie. De retinut: singura diferenta intre ulei si grasime este daca se afla in stare solida sau nu la temperatura camerei. 

  • carnuri

Te poti uita la diferite tipuri de carne feliata pentru a vedea straturile de grasime alba si solida creata de animalul respectiv pentru a pastra energie. 

  • lactate

Aici este vorba de unt si margarina, grasime produsa din smantana sau, respectiv, din uleiuri vegetale.

Restul magazinelor de aprovizionare cu hrana au desigur produse cu grasimi si uleiuri, desi acestea sunt mai putin evidente. Chipsurile, cartofii pai sunt gatiti in ulei, prajiturile si biscuitii contin grasimi si uleiuri, s.a.m.d. In acest mod reusim sa consumam grasimile de care avem nevoie in fiecare zi. Si da, avem nevoie de grasimi, unele fiind esentiale pentru supravietuirea noastra.

Din ce sunt facute aceste grasimi si uleiuri? Pentru a intelege grasimile, trebuie mai intai sa aflam ce sunt acizii grasi.

Un acid gras este un lant hidrocarbonat lung cu o grupare carboxil, avand un numar par de carboni intre 4 si 28. Aciizii grasi sunt substante organice, cu un caracter acid slab si se afla in constitutia majoritatii lipidelor. Cu ajutorul glicerolului, acizii grasi formeaza cele mai frecvent intalnite grasimi, trigliceridele.

Saturate sau nesaturate

Acizii grasi gasiti in alimente sunt de trei tipuri: saturatimononesaturati si polinesaturati. Cei saturati contin un numar mare de atomi de hidrogen in structura lor chimica. Acestia pot mari cantitatea de colesterol in sange si produc afectiuni cardiace, principala sursa de astfel de acizi grasi fiind grasimile animale.

Acizii grasi mononesaturati sunt aceia carora le lipseste una dintre perechile de hidrogen. Acestia sunt benefici pentru organism si sunt gasiti in ulei de masline si in cel de rapita.

Atunci cand lipseste mai multe de o pereche de hidrogen, acizii grasi se numesc polinesaturati, fiind gasiti in majoritatea uleiurilor vegetale. Acestia au un efect benefic pentru organism daca sunt folositi pentru a-i inlocui pe cei saturati. Acizii grasi din peste si ulei de peste cunoscuti sub numele de omega-3 polinesaturati pot scadea nivelul de colesterol din sange.

Grasimile si sanatatea

Marea parte a informatiilor nutritionale pe care le cunoastem indica faptul ca grasimile mononesaturate sunt grasimile bune. Uleiul de masline si de canola sunt mononesaturate. Grasimile mononesaturate pot reduce nivelul colesterolului din corp. De regula, grasimile care trebuie evitate sunt cele saturate. Acestea au efecte negative pentru sanatate deoarece pot bloca arterele. Uleiurile partial hidrogenate (grasimi artificiale saturate) sunt considerate complet nesanatoase, atat din cauza saturatiei cand si al efectului secundar de hidrogenare numit acizi grasi trans.

Acizii grasi cu doua legaturi vin sub doua forme: trans si cis. Acestea se refera la pozitia hidrogenilor de la nivelul atomilor de carbon legati printr-o legatura dubla. Formele cis sunt cele pe care le gasim in natura. Un acid gras trans este identic cu unul cis la nivel chimic, dar apare in urma unor factori chimici sau fizici, mai ales hidrogenarea. Prajirea in ulei incins este un exemplu. Majoritatea formelor trans ale acizilor grasi sunt daunatoare organismului, conducand la hipercolesterol si lucrand impotriva actiunii biologice a acizilor omega 3. De asemenea, pot creste riscul imbolnavirii sau agravarii cardiovasculare.

Enzimele din corpul nostru care lucreaza cu grasimea nu pot procesa acizii grasi trans. Din acest motiv, enzimele se blocheaza incercand sa proceseze acizii grasi trans, iar acest lucru poate crea probleme si in procesarea acizilor grasi esentiali. Acizii grasi esentiali sunt cei benefici pentru sanatatea noastra.

Acizii grasi esentiali

Cel mai des intalniti acizi grasi in grasimile de natura animala sunt:

  • acidul palimitc
  • acidul stearic
  • acidul oleic.

Corpul tau are capacitatea de a produce aceste grasimi daca ai un surplus de aport caloric. Le poate crea direct din zahar daca exista suficiente calorii zaharoase ingerate de tine. Exista insa si alti acizi grasi pe care corpul tau nu-i poate produce, printre care acidul linoleic (omega 6), cel arahidonic si alfa-linolenic (omega 3).

Deoarece corpul tau nu-i poate produce, trebuie sa te asiguri ca ai nutritia corespunzatoare pentru a beneficia de ei.

Acizii grasi esentiali se impart in doua tipuri: omega-3 si omega-6, toti fiind polinesaturati.

Acizi grasi omega-6 se gasesc in uleiul de porumb, de floarea-soarelui si de soia. Acizii grasi omega-3 sunt mai greu de gasit in alimentele pe care le consumam. Insa pot fi consumati prin seminte de in, de dovleac, nuci, somon, ton si pastrav. Raportul de consum pentru acesti acizi grasi este de 1-1 sau 2-1 (omega-6 / omega-3). Singurul mod de a face acest lucru este de a folosi in alimentatia ta uleiuri care contin omega-3 sau sa consumi peste de doua-trei ori pe saptamana.

Cum sa consumi corect grasimi in fiecare zi

  • Cantitatea de grasimi ingerata trebuie sa fie la 30% din numarul total de calorii consumate. Nu incerca sa elimini complet grasimile din nutritia ta deoarece ai nevoie de acizii grasi esentiali. Un gram de grasime are noua calorii, insemnand ca daca tu consumi zilnic 2000 de calorii, aportul de grasimi ar trebui sa fie la 67 de grame.
  • Atunci cand consumi grasimi, concentreaza-te pe cele mononesaturate precum uleiul de masline sau de canola, dar si pe acizii grasi esentiali.
  • Incearca sa pastrezi echilibrul in consumul de acizi grasi omega-6 si omega-3.

Review-uri

Review-uri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga un review

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5




Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!