•  

Imbatranirea si problemele gastrointestinale

Imbatranirea si problemele gastrointestinale

Introducere

Aportul caloric exagerat este unul dintre factorii majori ai imbatranirii premature, iar tulburarile digestive ocupa un loc fruntas in randul afectiunilor specifice seniorilor.
De exemplu, pacientii care sufera de Alzheimer au depuneri in jurul neuronilor din tractul gastrointestinal, motiv pentru care se constipa des.
 
Digestia este ca o ecuatie matematica simpla cu trei solutii diferite. Dupa ce te hranesti, alimentele pot ajunge in trei directii diferite: pot fi arse si folosite ca energie organica, se pot depune si se pot transforma in grasime organica, pot fi procesate si excretate din organism.
 
Digestia se autoregleaza prin diverse substante organice, una dintre ele fiind 5-HT. Fiind un precursor al serotoninei, hormonul fericirii, substanta 5-HT poate fi controlata prin medicamente care stimuleaza productia serotoninei.  Atunci cand actioneaza corespunzator, 5-HT ajuta digestia prin productia unui numar mai mare de neuroni si prin eliminarea oxidului nitric (induce relaxarea anala) si a substantei acetilcolina (stimuleaza contractiile colonului, stimuland excretia) 
 
Atunci cand mancam, glandele din cavitatea bucala secreta saliva in vederea initierii procesului de digestie. Intrucat inhiba cresterea bacteriilor, saliva are rolul de a proteja dintii si gingiile de infectiile bacteriene, dar si pe acela de difuzare a gustului in toata cavitatea bucala. Odata cu inaintarea in varsta, saliva devine din ce in ce mai uscata, determinand uscarea gurii si obiceiul de a plescai din buze. Din acest motiv, este recomandat consumul crescut de lichide o data cu varsta.
 
Alimentele sunt transportate mai departe prin intermediul unui proces numit peristalza, contractia ritmica a muschiului moale din tractul gastrointestinal, care determina deplsarea bucatilor de mancare prin esofag pana in intestine. Peristalza incetineste o data cu trecerea timpului in cazul a circa 75% dintre persoane si asta pentru ca numarul neuronilor din tractul gastrointestinal scade la jumatate. In momentul alterarii secventelor de interventie neuronala asupra peristalzei, transportarea mancarii nu se mai realizeaza in mod optim (procesul este neregulat, intrerupt si imprevizibil) ceea ce conduce la aparitia indigestiei si a constipatiei.
 
Cand mancarea ajunge din esofag in stomac, acesta din urma incepe sa o “amestece” cu acizi, descompunand-o in diversi nutrienti. O data cu varsta insa, cantitatea de lichide din stomac se reduce si, in plus, putinul lichid ramas isi pierde si el din aciditate, implicit din capacitatea de a separa proteinele. 
 
La nivelul intestinului subtire, lung de sase metri, se produc in timp alte schimbari nefavorabile: vilii intestinali ce captusesc peretii interior imbatranesc, devin mai rigizi si mai aspri, nu se mai contracta asa cum trebuie, nu mai absorb substantele nutritive precum calciul sau vitaminele B12, fapt ce creste riscul de aparitie a deficitelor neurologice sau a problemelor cauzate de actiunea nociva a radicalilor liber  (absorbtia caloriilor nu se modifica insa), ceea ce poate afecta nutritia. 
 
Folosirea laxativelor nu reprezinta o solutie, poate suprastimula nervii intestinali, ceea ce poate duce la constiparea cronica. 

 

Alte probleme gastrointestinale

Alte probleme gastrointestinale asociate cu imbatranirea sunt urmatoarele:

Dificultati la ingenerare – cum eficienta peristalzei scade, exista riscul refluxului gastric, ceea ce ingreuneaza ingerarea mancarii. Se recomanda inghititurile mai mici de mancare, mestecatul incet si evitatul vorbitului cu gura plina;

Diverticulita – consta in aparitia unor pungi mici pe peretele intestinal in momentul in care nu mai exista destule fibre si apa in organism, motiv pentru care intestinele se contracta prea tare, ceea ce obliga la contractare si atunci cand vine vorba de mersul la toaleta. Fecalele se pot bloca in aceste pungute, cauzand disconfort gastrointestinal. Solutia o reprezinta un aport crescut de apa si fibre;
 
H. Pilor – aceste infectii bacteriene constituie una dintre principalele cauze ale leziunilor tractului gastrointestinal. Aproximativ 80% dintre persoanele in varsta sufera de astfel de infectii care pot cauza o reactie inflamatorie, intensifica refluxul gastric sau ulcerul.
 
Desi nu face parte din categoria problemelor gastrointestinale, incontinenta urinara este o afectiune asociata. La femeie, aparitia incontinentei este favorizata de slabirea muschilor dimprejurul tuburilor care faciliteaza excretia; sub presiunea acestora, vezica poate cobori si, prin urmare, uretra isi schimba pozitia, iar o simpla tuse sau un acces de ras pot declansa neplacutele scurgeri de urina. Aceasta slabiciune se manifesta si in timpul sarcinii, iar solutia o reprezinta exercitiile Kegel care intaresc deopotriva muschii perineiului si ai vezicii urinare. Citeste mai multe despre exercitiile Kegel.
 
Mecanismul care sta la baza incontinentei urinare este valabil si in cazul incontinentei intestinale, cu diferenta ca tonusul muscular este asigurat de rect si de muschii invecinati.

 

top

Postat in :

Gastroenterologie

Data:

24-04-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu


Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza