•  

Glutenul: intoleranta si posibile probleme de sanatate

 Glutenul: intoleranta si posibile probleme de sanatate

Notiunea de alergie la gluten nu este una corecta. Daca cineva spune ca este alergic la gluten, probabil se refera ca are o intoleranta la gluten.

O alergie este o reactie a sistemului imunitar la un anumit aliment. Cand sistemul imunitar il percepe ca fiind periculos pentru corp, reactioneaza sub forma unei alergii. Dintre cele mai cunoscute raspunsuri sunt: mancarime, prurit, eruptii cutanate, edeme, greata, varsaturi, diaree si in cazuri foarte severe socul anafilactic (reactie a intregului organism asociata scaderii tensiunii arteriale). Alergiile alimentare pot fi si doar temporare, in special in cazul copiilor.

Oamenii nu sunt alergici la gluten - proteina gasita in grau si in alte cereale. De fapt, tractul lor digestiv are o dificultate in a tolera glutenul si reactioneaza prin simptome gastrointestinale. Deoarece intoleranta la gluten nu este legata de sistemul imunitar, medicii nu pot folosit un test cu anticorpi pentru a o detecta. Daca vrei sa afli daca suferi de intoleranta la gluten, poti incerca printr-o alimentatie eliminatorie. Incepe sa excluzi alimente care crezi ca iti provoaca simptomele de intoleranta. Cand simptomele se opresc, reintrodu treptat in alimentatia ta rand pe rand alimentele eliminate anterior. In momentul in care simptomele se manifesta din nou vei stii care e cauza lor.

 

Ce este glutenul?

Proteina care poate fi gasita in grau, secara si orz, glutenul poate stimula sistemul imunitar intr-un moad anormal, cauzand daune mucoasei intestinale. Acest lucru duce la o absorbtie incorecta a substantelor nutritive din alimente precum fierul, calciul si acidul folic.

 

Ce este boala celiaca?

Aceasta reprezinta o reactie autoimuna a glutenului. Ingerarea de gluten produce daune intestinului subtire si altor parti din corp, cauzand o serie de simptome. Deoarece boala celiaca are o componenta genetica, sansele de a o avea sunt legate de rudele de gradul intai si al doilea care au fost anterior diagnosticate cu aceasta. Boala celiaca nu trebuie confundata insa cu alergia la grau care presupune alte reactii imunitare din partea corpului nostru.

 

Ce este hipersensibilitatea la gluten?

In mod obisnuit exista persoane care pot consuma produse ce contin gluten fara sa intampine probleme de sanatate. Cazul extrem il reprezinta cei care au boala celiaca si nu pot tolera nicio cantitate de gluten in corpul lor. Spre deosebire de boala celiaca, exista persoane care nu tolereaza glutenul si care prezinta totodata aceleasi simptome, insa organismul lor nu va da acelasi raspuns imunitar si deci ele nu vor suferi de afectiuni intestinale. Este vorba despre sensibilitatea la gluten non-celiaca, si in acest caz solutia pentru ca simptomele sa dispara este aceeasi ca in cazul bolii celiace, si anume, o dieta fara gluten.

 

Nu exista medicatie ce poate trata sau vindeca intoleranta la gluten. Pentru a ameliora simptomele va fi nevoie sa abordezi o alimentatie fara gluten. Daca ai o sensibilitate la gluten, vei putea consuma produse cu un continut redus de gluten si nu va fi cazul sa elimini complet glutenul. Vorbeste cu un medic specialist pentru a afla daca ai o intoleranta sau sensibilitate la gluten si care este dieta pe care o poti urma.

Postat in :

Endocrine metabolism si nutritie

Data:

22-02-2018

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu


Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza