•  

E-urile si aditivii alimentari

E-urile si aditivii alimentari

Introducere

Astazi, odata cu cresterea populatiei globului, alimentele procesate au devenit indispensabile pentru hrana noastra zilnica. Companiile producatoare din industria alimentara acopera aceasta cerere uriasa de alimente procesate, respectand conditiile de depozitare, pastrare si comercializare, de la producator la consumatorul final, esentiale pentru siguranta alimentara.

Ce sunt aditivii alimentari?

Aditivii alimentari sunt substante cu sau fara valoare nutritiva, care se folosesc la prepararea unor alimente in scopul imbunatatirii calitatii acestora sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare.

Aditivii alimentari au fost folositi cu mii de ani in urma, de catre greci, egipteni si alte popoare antice, deoarece pastrarea alimentelor pe perioade mai indelungate de timp a fost intotdeauna o necesitate. Alaturi de sare, salpetrul a fost mereu utilizat pentru conservarea produselor din carne, iar coloranti de tipul carmazului se utilizau pentru prepararea unor alimente aspectuoase.

Tot ceea ce exista in natura este compus din substante de natura chimica. Unii aditivi sunt obtinuti din surse naturale, cum ar fi soia, porumbul sau sfecla rosie. Alti aditivi nu exista in natura si trebuie obtinuti pe cale artificiala, prin sinteza chimica. Spre exemplu, acidul ascorbic sau vitamina C este exact aceeasi substanta, indiferent ca se regaseste intr-o portocala sau este realizata in laborator.

Din punctul de vedere al sigurantei produselor alimentare, nu trebuie sa existe diferente intre aditivii naturali si cei sintetici. Din aceasta perspectiva, faptul ca un produs alimentar nu contine aditivi artificiali nu are semnificatie majora, deoarece compusii naturali au aceeasi structura chimica cu produsele de sinteza.

Pentru un toxicolog termenul "natural" poate chiar ridica suspiciuni, intrucat numeroase dintre substantele chimice care apar in mod natural sunt cunoscute pentru efectele adverse pe care le pot produce.

De exemplu, studii efectuate in Marea Britanie arata ca reactiile alergice fata de alimente naturale (oua, lapte, capsuni, unele condimente) sunt destul de comune, afectand aproape jumatate din populatia globului. Fie ca aditivii sunt extrasi din plante sau din tesuturi animale, sunt produsi din microorganisme sau sintetizati intr-un laborator, pentru un toxicolog acestia intra in aceeasi categorie. Toti sunt substante chimice care pot avea sau nu proprietati toxice.

top

Ce sunt E-urile?

La inceputul anilor ’80, Uniunea Europeana a standardizat utilizarea aditivilor alimentari prin adoptarea unui sistem de codificare al acestora. Aditivii alimentari inclusi in lista UE sunt codificati cu litera "E", de la Europa, urmata de un numar alocat special fiecaruia dintre acestia. Acest mod de simbolizare sprijina consumatorii in recunoasterea aditivilor in alimente, indiferent de limba in care este redactata eticheta, garantand astfel ca acestia fac parte din lista celor autorizati.

 
top

De ce sunt utilizati?

Aditivii alimentari sunt folositi pentru ca: mentin calitatea produselor o perioada mai mare de timp; mentin sau imbunatatesc gustul produselor; asigura controlul aciditatii si al alcalinitatii produselor; mentin consistenta produselor; imbunatatesc aroma sau culoarea produselor.

Exista insa si E-uri care sunt periculoase pentru sanatate. Iata o lista cu E-urile periculoase si interzise in multe tari europene: 

- sunt considerate cancerigene: E131, E142, E210, E211, E212, E213, E214, E215, E217, E239, E330; 
- substante periculoase sunt: E102, E110, E120, E123, E124, E127; 
- substante interzise sunt: E103, E111, E121, E125, E126, E130, E152, E181; 
- substante care provoaca o crestere a presiunii arteriale: E250, E251, E252; 
- substante care provoaca reactii ale pielii sunt: E230, E232, E233 si eczeme: E311, E312.
top

Postat in :

Alimentatie sanatoasa

Data:

20-03-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu

Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza