•  

Diabulimia: o noua tulburare de alimentatie

Diabulimia: o noua tulburare de alimentatie

Diabetul zaharat de tip 1 reprezinta o problema serioasa de sanatate si de obicei este tratat cu injectii cu insulina administrate in mod regulat. Insa diabetul poate duce la aparitia unei boli de alimentatie numita bulimie diabetica sau diabulimie. Acest lucru presupune evitarea sau administrarea dozelor de insulina cu scopul de a pierde in greutate. Desi multi pacienti diabetici pierd in greutate, este un lucru foarte periculos ca acestia sa nu isi administreze dozele de insulina conform tratamentului pe care il urmeaza, lucru ce poata cauza complicatii severe pentru sanatatea lor.

 

Diabulimia poate afecta pana la o treime din femeile diagnosticate cu diabetul zaharat de tip 1, insa exista si barbati care pot suferi de aceasta tulburare. Conform anumitor studii, persoanele care au diabet de tip 1 prezinta un risc de doua ori mai mare sa dezvolte o tulburare de alimentatie decat cei care nu au diabet. Comparativ cu alte tulburari de alimentatie precum anorexia si bulimia, diabulimia nu este inca incadrata ca un diagnostic, insa este recunoscuta de specialistii din domeniul medical sub termenul de ED-DMT1.

 

Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 trebuie sa respecte un anumit regim alimentar si sa isi verifice nivelul glicemic de mai multe ori pe parcursul unei zile. Diabulimia apare din cauza accentului pe care il punem pe mancare si numere. Se poate dezvolta pe cont propriu, insa de obicei in cazul pacientilor care sufera de diabet, apare un fenomen numit "rebeliune diabetica" ce are loc atunci cand un pacient nu mai are energie sau nu isi mai doreste sa aiba grija corespunzator de boala de care sufera si ignora in mod activ tratamentul corect pentru aceasta. Acest comportament se transforma treptat in diabulimie.

 

In cazul pacientilor cu diabet, pancreasul nu este capabil sa produca insulina. Acest lucru este foarte important deoarece corpul nostru depinde de insulina, hormon care transporta glucoza din sange direct catre celule. Fara insulina, glucoza nu poate fi absorbita de corp, nu va fi stocata ca grasime sau folosita ca energie asa cum ar trebui sa se intample in mod obisnuit. In schimb, glucoza se acumuleaza in sange si este eliminata din corp prin urina, cauzand scaderi mari in greutate. Teoretic, daca manipulezi nivelul de insulina din corpul tau sau daca nu iti administrezi la timp injectiile cu insulina, poti sa mananci cat vrei si tot vei pierde in greutate. Insa riscurile aduse sanatatii pot fi severe.

 

Pe termen scurt, un control ineficient al glicemiei poate impiedica sau incetini cresterea in cazul pacientilor adolescenti, prevenind o dezvoltare fizica corecta. In plus, acizii numiti ketoni se pot aduna in sange, provocand un dezechilibru chimic ce pune in pericol viata pacientilor. Nerespectarea tratamentului pentru diabet poate cauza probleme de vedere de la incetosare pana la orbire completa. Rinichii sunt intotdeauna in pericol, iar cei care nu isi administreaza corect insulina sunt mult mai predispusi la tratamentul prin dializa pentru a ramane in viata. Rata mortalitatii pentru pacientii cu diabet zaharat de tip 1 care sufera de tulburari de alimentatie este de trei ori mai ridicata decat cea a pacientilor care isi administreaza corect insulina.

 

Semnele ca cineva sufera de diabulimie nu sunt foarte evidente. Daca stii pe cineva cu diabet zaharat de tip 1 si suspectezi ca ar avea o tulburare de alimentatie, urmareste daca persoana respectiva are fluctuatii de greutate, daca evita sa mearga la control la doctor, daca evita intrebarile legate de insulina sau de tratamentul bolii de care sufera. Persoanele cu diabulimie vor prezenta simptome caracteristice hiperglicemiei precum sete, oboseala frecventa, vedere incetosata sau o nevoie de a urina mult mai des decat in mod obisnuit.

 

Postat in :

Endocrine metabolism si nutritie

Data:

06-07-2018

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu


Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza