•  

Alimentatia in bolile de inima

Alimentatia in bolile de inima

Introducere

Stilul nostru de viata a cunoscut schimbari atat de mari in ultimii 50 de ani, incat daca o persoana care a murit inainte de aceasta perioada ar invia printr-o minune, s-ar simti total pierduta in aceasta lume noua. Viata este mult mai comoda, accesul la informatii nelimitat, descoperirile din ultimii ani au rezolvat probleme grave in medicina, putem chiar sa ne traim sentimentele intr-un spatiu virtual.
Dar oare putem face fata tuturor acestor transformari?

Unul dintre efectele vietii moderne il reprezinta schimbarile in alimentatie: mancam mai multa carne, grasimi, dulciuri, alimente modificate genetic sau cu adaosuri chimice, iar toate acestea nu puteau ramane fara urmari in organismul nostru. In tarile dezvoltate, principala cauza a mortalitatii o reprezinta afectiunile cardiovasculare, iar acest lucru i-a pus pe ganduri pe oamenii de stiinta. Ei au descoperit ca un rol foarte important in aparitia acestor boli il are nivelul crescut al colesterolului in sange.

Factori de risc

Pe langa fumat, consumul exagerat de alcool, stresul, sedentarismul, obezitatea, nivelulul crescut al colesterolului si in special asa-numitului “colesterol rau” (LDL colestrolul), constituie factori de risc pentru aparitia bolilor de inima sau a accidentelor vasculare cerebrale. Nivelul colesterolului este determinat atat de factori genetici, asupra carora nu se poate interveni, dar si de stilul de viata si de alimentatie, ce pot fi cu usurinta controlate de fiecare dintre noi.

O alimentatie dezechilibrata, bogata in grasimi saturate, creste valoarea colesterolului, in timp ce grasimile nesaturate tind sa scada concentratia sa plasmatica. Nivelul colesterolului de la care riscul cardiovascular devine semnificativ este de peste 190 mg/dl, iar pentru LDL colesterol de peste 100 mg/dl (chiar de peste 70mg/dl pentru diabetici, dupa ultimele studii).

S-a dovedit prin numeroase studii faptul ca un consum mare de grasimi saturate se coreleaza cu rata mortalitatii prin boli coronariene. Reducand colesterolul printr-un regim dietetic in care grasimile animale sunt substituite cu cele vegetale si cu uleiurile din carnea de peste, prin exercitii fizice, prin scadere ponderala, eventual si prin asocierea tratamentului medicamentos, se poate reduce incidenta infarctului miocardic, precum si a altor afectiuni de natura cardiovasculara.

top

Preventie

In cazul afectiunilor cardiovasculare, este recomandata asa numita “dieta mediteraneana”, care favorizeaza scaderea colesterolului si implicit previne progresia aterosclerozei. Acest regim alimentar presupune un aport important de fibre, vitamine, substante cu rol antioxidant, minerale, fiind incurajata o dieta cat mai variata.

Se recomanda o alimentatie bogata in fructe, verdeturi, legume, cereale integrale, peste (in special peste gras), care sa contina si carne slaba (vita, pasare fara piele, curcan), produse lactate cu continut redus de grasime, ulei de masline. Sunt de evitat grasimile de origine animala: carne grasa, organe de animal, smantana, branzeturi grase, unt,  consumul a mai mult de 2 oua pe saptamana si margarina.

Daca suferiti de hipertensiune arteriala, este bine sa reduceti consumul de sare, sa faceti exercitii fizice periodice si sa va controlati greutatea pentru a elimina pericolul obezitatii.

top

Ingrijire pe timpul verii

Atentie sporita mai ales pe timpul verii, caci temperaturile ridicate nu sunt prietenoase cu afectiunile cardiace. In acest anotimp de foc, se inregistreaza multe evenimente acute cardiace deoarece aparatul cardiovascular este suprasolicitat de temperaturile crescute si de umiditatea excesiva a aerului.

Pe langa masurile de preventie (hidratarea, evitarea expunerii la soare in intervalul 11:00 - 17:00, evitarea alcoolului sau purtarea de imbracaminte lejera), uneori este nevoie chiar si de adaptarea medicatiei, mai ales la pacientii cu insuficienta cardiaca, hipertensiune arteriala sau cardiopatie ischemica.

Anumite medicamente, desi administrate in doze normale, in anotimpul cald, din cauza vasodilatatiei exagerate, a pierderii de apa si de electroliti prin transpiratie excesiva, coroborate cu lipsa unui aport corect de apa, pot determina variatii periculoase ale pulsului si ale tensiunii arteriale, predispunand la accidente cardiovasculare. De aceea, cel mai sigur, consultati medicul specialist.  


Dr. Oana Raluca Birzu
Medic Specialist Cardiologie
CDT “Prof. Dr.Victor Babes”, Bucuresti

top

Postat in :

Alimentatie sanatoasa Afectiuni cardiovasculare

Data:

05-03-2013

Taguri:

colesterol, stil de viata, grasimi, alcool, scadere ponderala, stresul, dieta mediteraneana, ateroscleroza, sedentarismul, insuficienta cardiaca, obezitatea, fumat, cardiopatie ischemica, accidente cerebrale

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu

Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza