•  

Tulburarea de panica: atacul de panica

Tulburarea de panica: atacul de panica

Introducere

Atacul de panica este o experienta tulburatoare, cu numeroase simptome fizice, atingand intensitatea maxima in aproximativ 10 minute, implicand in special sistemul nervos vegetative – simpatic. 

 
Pe langa simptomele fizice apar si o suma de simptome cognitive si emotionale: frica intensa si gandul ca vor muri, vor innebuni, vor pierde controlul.
 
Simptomele somatice in atacul de panica :
Simptome cardiovasculare
- palpitatii, ritm cardiac accelerat, transpiratii, dureri in piept
 
Simptome respiratorii :      
- dificultate de respiratie, senzatie de sufocare
 
Simptome gastrointestinale :
- greata, voma, dureri abdominale
 
Simptome neurovegetative :
- ameteala, pierderea echilibrului, senzatie de lesin, senzatie de inec, tremuraturi, amorteala si furnicaturi, frisoane sau senzatie de caldura
 
Simptome psihologice :
- sentimentul ca lumea nu e reala, sentimentul de detasare, teama de a nu pierde controlul, teama de a nu innebuni, teama de moarte
 
Tulburarea de panica este una foarte frecventa. O persoana din 63 poate suferi un atac de panica. In populatia generala prevalenta este de 3-7%.

Desi atacurile de panica nu reprezinta o amenintare directa la viata pacientului, acestea au consecinte grave asupra functionalitatii persoanelor – evita locurile in care atacurile de panica pot aparea, isi restrang si limiteaza drastic activitatile obisnuite (scoala, cumparaturi, clatorii, plecatul de acasa), pot dezvolta consum de substante de abuz (droguri, alcool, anxiolitice). Multe dintre persoanele care sufera de atacuri de panica pot dezvolta depresie sau ganduri suicidale. Studiile arata ca 20% dintre persoanele care sufera de atacuri de panica au si tentative de  suicid. 
 

Tulburarea de panica netratata poate creste riscul de a dezvolta alte boli – persoanele care sufera de atacuri de panica pot avea  tensiunea cardiaca  ridicata -  si daca sufera de alte boli cardiace, acestea se pot complica.

 

Tratament

 

Atunci cand este diagnosticata, tulburarea de panica are un prognostic foarte bun sub tratament. Tratamentul adecvat poate reduce sau elimina complet atacurile de panica la 70-90% dintre pacienti. Prognosticul este cu atat mai bun, cu cat tulburarea este identificata mai devreme.

 
Dificultatea in zilele nostre este data de faptul ca doar o persoana din trei primeste tratamentul adecvat. Peste 90% dintre pacienti au convingerea ca sufera de o boala somatica si se prezinta la cardiolog, neurolog, gastroenterolog. 
 
Tratamentul tulbuararii de panica este farmacologic si psihoterapeutic, implicand deci medicatie specifica si interventie specifica la momentul atacului si pe termen lung, avand in vedere faptul ca tulburarea de panica este o afectiune cronica.

Tratamentul farmacologic include administrarea de benzodiazepine cu actiune scurta si medie pentru scaderea nivelului anxietatii, medicamente antidepresive – inhibitori selectivi de recaptare de serotonina, antidepresice triciclice, buspirona, antidepresive duale, antipsihotice in doze mici, stabilizatori de dispozitie, agenti nonadrenerigici – propranolol, clonidina.

Terapia cognitiv-comportamentala ofera stategiile de restructurare cognitiva si modalitatile comportamentale de interventie la momentul atacului si apoi in situatiile percepute ca amenintatoare.
 
Dr. Ramona Gheorghe
Medic specialist psihiatrie pediatrica
Ioana Medical

 

top

Postat in :

Alergologie Sanatate psihomentala

Data:

01-04-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu


Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza