INGRIJIREA TENULUI SENSIBIL IN SEZONUL ALERGIILOR

INGRIJIREA TENULUI SENSIBIL IN SEZONUL ALERGIILOR

  • Afectiuni de sezon
  • Ingrijirea tenului

Redactat de dr. Dana Bratu, medic specialist dermatolog

Tenul cu predispozitie alergica este cel mai dificil de ingrijit din cauza reactivitatii sporite si intolerantei la produse cosmetice obisnuite. 

Pentru a scadea puseele de acutizare eu recomand sa:
1.    Evitati sa dormiti cu make-up pe ten. In fiecare seara trebuie sa indepartati machiajul, SPF-ul de pe suprafata tenului. Daca folositi SPF rezistent la apa sau fond de ten cu putere medie spre mare de acoperire, formula de curatare ideala este “double cleansing” sau curatarea in 2 pasi care presupune demachiere urmata de spalare cu apa calduta si un produs non-iritant. 
2.    Evitati baile fierbinti, sauna, solarul sau expunerea la soare. Caldura excesiva creeaza dilatatii vasculare care exacerbeaza episoadele de flushing sau eritem. In plus, expunerea la radiatii ultraviolete distrug fibrele de colagen dermice, subtiaza pielea si o sensibilizeaza. 
3.    Nu folositi gomaje sau particule abrazive pe suprafata pielii. Persoanele cu ten sensibil pot beneficia de usoara exfoliere insa de tip chimic, cu acizi, nu de tip mecanic. Frecarea tegumentului cu particule abrazive poate duce la fisuri care in timp vor determina deshidratare, inflamatie si pierdere de apa transepidermica. 
4.    Nu va bazati pe fonduri de ten cu putere mare de acoperire pentru a atenua roseata. Cel mai important este sa tratam problema de fond, nu sa “ascundem” pentru timp scurt eritemul sub produse care pot fi ocluzive, pot bloca porii si produce inflamatie suplimentara. 
5.    Evitati produsele cosmetice care contin iritanti precum uleiurile esentiale, parfumul sau alcoolul. Desi acestea pot sa fie tolerate de un ten normal, pentru un ten sensibil pot exacerba puseele de flushing/eritem difuz si induce simptome precum usturime, prurit, exfoliere. 

Comportamente utile:
1.    Adresati-va medicului dermatolog daca simtiti ca niciun produs cosmetic “nu se asaza” pe ten sau nu intra in piele. In plus, daca pielea are descuamari sau se inroseste, este posibil sa ascunda o afectiune alergica de contact iar medicul va poate ajuta sa identificati alergenul care va provoaca aceste reactii.
2.    Introduceti activii lent. Daca doriti sa experimentati cu produsele de skincare, incercati sa nu folositi mai multe straturi de creme cu ingrediente active precum retinol, vitamina C, acid glicolic, etc. Acestea ar trebui utilizate intermitent, cu aplicari la distanta, si de preferat seara. 
3.    Folositi ingrediente care sa ajute la refacerea functiei de bariera a pielii: ceramide, niacinamida, unt de shea. Acestea vor ajuta evitarea pierderii de apa transepidermica, iar un ten hidratat devine mai sanatos. 
4.    Nu uitati de protectia solara! Radiatiile UV reprezinta cel mai mare dusman al pielii pentru ca ii cresc sensibilitatea la produse topice. Alegeti o protectie solara care sa acopere atat filtrele UVB cat si UVA lungi (acestea penetreaza adanc pielea si contribuie la aparitia cancerelor de piele). In mediul extern, protectia solara trebuie reaplicata la fiecare 2 ore. 
5.    Cand demachiati ochii, folositi miscari blande: fara a trage de piele, fara a freca. Apoi aplicati o crema reparatoare cu unt de shea sau niacinamida. Pielea ochilor este foarte sensibila iar din acest motiv absoarbe foarte usor ingredientele produselor aplicate. 

Produsele din gama Toleriane au fost special formulate pentru a raspunde nevoilor pielii sensibile sau cu tendinta alergica: hidrateaza, calmeaza si protejeaza pielea. Acestea sunt recomandate de medicii dermatologi deoarece sunt testate dermatologic si alergologic si nu contin ingrediente iritante precum parfum sau alcool Descoperiți produsele!


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5




Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!