HERPES ZOSTER

HERPES ZOSTER

  • Afectiuni de sezon

Herpesul zoster, cunoscut si sub numele de zona zoster, este o afectiune suparatoare pentru pacient prin disconfortul creat de durere, usturime, mancarime, date de leziunile cutanate. Denumirea provine din cuvantul grecesc zoster (centura). Este o afectiune rezultata din reactivarea virusului varicelo-zosterian. Este frecvent intalnit in anotimpul rece, cand sistemul nostru imunitar este mai slabit. 

          Pacientii care au avut in copilarie varicela (varsat de vant) vor putea face, in anumite conditii, zona zoster in viata adulta. Aceste conditii sunt reprezentate de orice element care duce la slabirea sistemului imunitar, cum ar fi:

          - factori de mediu: frig si uscaciune excesiva

          - oboseala cronica ( pacienti suprasolicitati fizic si psihic)

          - varsta (este mai frecventa la varstnici, care pot face forme mai severe)

          - afectiuni asociate ( diabet, neoplazii, alte boli bacteriene sau virale )

          - imunodeficiente, cum ar fi: HIV, tratament cu imunosupresoare, corticosteroizi.

          Virusul hiberneaza in ganglionii spinali dupa ce pacientul se recupereaza din varicela. Pot trece cateva decade pana se produce reactivarea si afectarea nervilor superficiali de la nivelul pielii dintr-o anumita zona a corpului. Debutul este, de obicei, brutal, cu durere intensa pe o anumita zona din corp, fapt care poate duce la o diagnosticare gresita a durerii. Este confundata, de multe ori, cu lombosciatica, colica renala, colica biliara, diverse nevralgii, in functie de localizare. Dar, la aproximativ 2-3 zile de la debutul simptomelor, apare si eruptia cutanata specifica. Aceasta este alcatuita din vezicule mici (basici) localizate pe un fond eritematos (rosu) cu dispozitie in buchet care cuprinde o zona a corpului denumita dermatom = zona a pielii deservita de o ramura nervoasa. Aceste vezicule contin virusul viu al varicelei, motiv pentru care,o persoana care nu a facut varicela poate lua boala de la un pacient cu zoster.De aceea, recomandarea pentru bunici care fac zona zoster este sa nu vina in contact cu nepotii (copii) care nu au facut varicela , chiar daca zosterul este mai putin contagios dacat varicela. 

          Simptomatologia variaza de la prurit (mancarime) la o durere intensa pe zona afectata. Sunt pacienti care nu suporta nici macar atingerea hainelor. Durerea este influentata si de factorii de mediu (frig, curenti de aer rece).

          Afectiunea dureaza aproximativ 2-3 saptamani , dupa care se intra in etapa de vindecare. Recidiva apare extrem de rar. De obicei, este un episod unic, spre deosebire de herpesul simplex, care este caracterizat de recidiva. 

          Dupa vindecare, pot ramane zone cicatriceale, depigmentate, dar problema cea mai suparatoare este durerea reziduala, care poate dura si cateva luni si care este destul de greu de tratat cu analgezicele traditionale (Algocalmin , Antinevralgic). De aceea, se impune o diagnosticare rapida si corecta a afectiunii, care sa permita un tratament adecvat. 

          De rapiditatea cu care se incepe tratamentul,  depinde si evolutia ulterioara si disconfortul dat de boala in sine. Cu cat mai repede cu atat mai bine! 

          Ca tratament, se folosesc antivirale ( Aciclovir, Valtrex, Brival) de la primele manifestari, medicatie antialgica (Tador, Diclofenac), vitamine (B6, Magnerot, Magne B6) pentru refacerea nervilor. Tratamentul trebuie instituit de medicul dermatolog sau infectionist si va fi urmarit pe toata durata bolii si adaptat formei pentru a evita complicatiile date de boala.

          In concluzie, este bine sa nu neglijam semnalele pe care ni le da corpul nostru si sa ne prezentam cat mai repede la specialist. Cu sfaturi va pot ajuta si profesionistii din farmaciile Help Net care va stau la dispozitie.

 

    Sanatate inainte de toate! 


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5




Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!