Ghid de tratare a gripei

GHID DE TRATARE A GRIPEI

Cum apare gripa?

In sezonul gripei, multe persoane sufera de aceasta boala si, din pacate, o transmit catre colegi, prieteni si familie. Scolie in general sunt mediul cel mai cunoscut in care gripa se raspandeste din cauza proximitatii elevilor. Iar cand un copil ia un virus sau o bacterie, o duce acasa unde se afla restul familiei sale.

  • Afectiuni de sezon

Un studiu din America sustine ca una din trei familii ce are copii care merg la scoala, este infectata cu gripa in fiecare an.

Gripa este foarte contagioasa.

Se raspandeste la inceput prin tuse si stranut. Daca ai intrat in contact cu virusul gripal, de fiecare data cand stranuti sau tusesti, vei elibera in aer particule mici de lichid. Acestea pot sa parcurga o distanta de un metru, si daca ajung pe nasul sau in gura unei persoane aflate in apropiere, persoana respectiva se poate imbolnavi intr-un interval de cel mult patru zile. Poti sa imprastii virusul daca atingi un obiect precum un maner sau o masa dupa ce ai tusit in mana ta, iar alte persoane intra in contact cu aceste suprafete, fie ca e vorba de mana, nas sau gura.

Daca ai gripa, nu esti contagios doar cand prezinti simptomele acesteia. Poti sa dai virusul mai departe inainte ca tu sa incepi sa stranuti sau sa iti curga nasul, si poti sa il dai mai departe timp de sapte zile dupa ce ai inceput sa stranuti, copiii fiind contagiosi o perioada si mai lunga de timp fata de cele sapte zile.

Cine are riscul de a dezvolta gripa?

Oricine poate face aceasta boala, dar grupurile sunt mai predispuse si totodata mai deschise la un risc ce presupune complicatii serioase sau chiar deces.

Grupurile vizate sunt:

  • Copiii sub varsta de 2 ani (al caror sistem imunitar se afla in continuare in dezvoltare)
  • Persoane cu varsta de peste 65 de ani (majoritatea cazurilor de deces provocate de gripa se afla in acest segment de varsta)
  • Oricine cu o afectiune medicala cronica (precum astm sau diabet)
  • Femeile insarcinate
  • Lucratori din sistemul de sanatate
  • Persoane care lucreaza pentru ingrijire si asistenta in case de sanatate sau la domiciliul pacientilor.

Este recomandat persoanelor cu riscuri peste medie de a dezvolta complicatii de la gripa sa isi faca vaccinul antigripal in fiecare an.

Remedii pentru gripa

Din pacate, nu exista o pastila magica sa te vindece de gripa. Penicilina si alte antibiotice nu vor functiona deoarece ele omoara bacteria, insa gripa este provocata de un virus.

Exista medicamente cunoscute pentru faptul ca scurteaza durata gripei precum Symmetrel, Flumadine, Relenza si Tamiflu. Ultimele doua sunt inhibitori care blocheaza actiunea unei proteine numite neuraminidase, care se afla la suprafata celulei si ajuta de obicei ca gripa sa intre sau sa iasa din celula. Acesti inhibitori blocheaza virusul cand el patrunde in celula. Symmetrel si Flumadine reduc de asemenea severitatea gripei si durata acesteia, insa sunt eficient doar in cazul virusului gripal de tip A. Acestea sunt medicamente antivirale ce opresc virusul din a se reproduce. Toate cele patru medicamente amintite pot fi luate doar cu ajutorul unei retete si la recomandarea unui doctor specialist.

Cel mai bun  tratament pentru gripa este sa te odihnesti din plin si sa cosumi suficiente lichide. Aspirina iti vine in ajutor in cazul febrei sau durerilor tipice de raceala, dar nu este recomandata copiilor sau adoloescentilor din cauza riscului aparitiei unei boli rare, dar periculoase, numita Sindromul Reye, o afectiune ce apare dupa o boala virala si care se manifesta prin insuficienta hepatica si encefalopie acuta inflamatorie (afectiune a creierului din cauza careia ficatul nu mai este capabil sa elimine toxinele din sange).

Cum eviti gripa

Specialistii sustin ca cea mai buna metoda de a nu lua gripa este o igiena ridicata in sezonul rece.

Sfaturile noastre sunt:

  • Spala-te pe maini corespunzator de fiecare data cand este cazul folosind apa calduta si sapun
  • Evita sa stai in prezenta unei persoane care tuseste sau stranuta.

Daca te-ai imbolnavit, fereste-i pe cei din jurul tau:

  • Stai acasa pana te simti mai bine
  • Acopera-ti gura si nasul cu un servetel atunci cand tusesti sau stranuti
  • Daca ai stranutat sau tusit in mainile tale, spala-te dupa foarte bine cu sapun si apa calda.

    Nu uita ca poti sa contaminezi alte persoane cu gripa pana la sapte zile dupe ce te-ai imbolnavit, asa ca fii atent cu germenii pana dupa ce toate simptomele au trecut.

Cine ar trebui sa isi faca vaccin antigripal

Persoanele care se afla in grupurile predispuse in a contracta aceasta boala ar trebui sa isi faca vaccinul antigripal in fiecare sezon al gripelor. Este recomandat ca bebelusii cu varsta intre sase si 23 de luni sa fie vaccinati impotriva gripei. Rata copiiilor mici care sunt internati pentru gripa este mai mare decat in cazul adultilor, si exista riscul ca unele cazuri sa se termine cu decese.

In plus, din cauza ca bebelusii sub sase luni sunt prea mici sa fie vaccinati, toti oamenii din jurul lui, familie si ingrijitori, ar trebui sa se vaccineze si ei.

Adultii peste 65 de ani ar trebui sa isi faca vaccinul antigripal, la fel si oricine cu o afectiune cronica precum astm sau diabet. Acestora li se alatura femeile insarcinate si persoanele care lucreaza in domeniul sanatatii.

Cine nu ar trebui sa isi faca vaccinul antigripal:

  • Persoanele care au experimentat reactii adverse la acest tip de vaccin in trecut
  • Cei ce au sindromul Guillain-Barre, o boala rara neurologica intampinata in intervalul de sase saptamani de la fostul vaccin antigripal
  • Copiii sub 6 luni
  • Oricine are febra
  • Persoanele alergice la ouale de pui deoarece vaccinul antigripal este cultivat in oua.

Efecte adverse severe sunt rar intalnite, insa exista persoane care au intampinat simptome slabe de gripa ce includ febra, dureri musculare si oboseala dupa ce li s-a administrat vaccinul antigripal. Aceste efecte apar de obicei la cateva ore de la administrarea vaccinului antigripal si pot dura aproximativ doua zile.


Pareri

Pareri

5 5 de la 5 (Evaluat de 1 client)

  • Laszlo 19. 1. 2024 5

    Informații foarte utile!

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5




Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!