Intepaturile de tantari: preventie si solutii de vindecare

INTEPATURILE DE TANTARI: PREVENTIE SI SOLUTII DE VINDECARE

In marea parte a cazurilor, reactiile fata de o intepatura de tantar sunt minore si dispar dupa cateva zile. Pot totusi fi deranjante pentru copiii sau persoanele cu un sistem imunitar slabit, iar in unele cazuri acestea pot cauza reactii alergice severe sau boli grave.

 

 • Afectiuni de sezon

Afla cum poti preveni intepaturile de tantar, ce boli pot transmite acestia si care sunt tratamentele pe care le poti folosi pentru intepatura de tantar. 

Metode de preventie a intepaturii de tantar

Nu poti preveni in totalitate intepatura de tantar, insa poti diminua sansele de a o experimenta. Tantarii se inmultesc in apa, asa ca evita zonele cu apa din apropiere de casa ta. In plus, goleste orice recipient in care se afla apa statuta in apropiere de tine. Daca stai la curte, schimba apa in care se balacesc pasarile si goleste bazinul daca acesta nu este folosit.

Un alt lucru important pe care il poti face este sa mentii iarba si vegetatia din apropierea casei tale bine ingrijite. In plus, foloseste site atat pentru usi, cat si pentru geamurile tale pentru a bloca accesul tantarilor in incinta casei tale. 

Atunci cand esti afara, mai ales in zone de padure sau ierboase, poarta haine cu maneci lungi si pantaloni la fel, si foloseste intotdeauna o solutie anti-tantari. Iti recomandam bratara anti-tantari si insecte Buddyguard, disponibila in Farmaciile Help Net

Ce boli pot transmite tantarii

Tantarii pot transmite virusuri, bacterii si paraziti prin saliva lor. Cand te inteapa, pot transporta acesti patogeni in corpul tau, producand boli severe. Tantarii sunt purtatori ai unor boli precum malaria, virusul West Nile (cazuri foarte rare in Europa), boala Dengue (cea mai comuna boala transmisa prin insecte, se manifesta ca o raceala, insa poate dezvolta complicatii periculoase precum febra hemoragica Dengue si in 2% din cazuri este fatala), febra galbena (prezenta in Africa si America) si diferite virusuri ce pot cauza encefalita (inflamatie acuta a creierului).

Conform Organizatiei Mondiale de Sanatate, peste 200 de milioane de cazuri de malarie au avut loc in 2015, iar tantarii sunt reponsabili pentu majoritatea acestora, lucru ce-i face sa reprezinte unul dintre cele mai ucigatoare animale de pe planeta. Este bine de stiut ca exista si boli care nu pot fi transmise prin intepatura de tantar, printre care virusul HIV si hepatita. 

Cum tratezi intepatura de tantar

Pentru a trata intepatura de tantar, foloseste sapun si apa calduta. Poti de asemenea sa incerci analgezice, antihistaminice sau solutii ce pot fi aplicate local pentru a trata durerea si starea de mancarime produse de intepatura de tantar. Pentru starea de mancarime poti sa aplici si un pachet de gheata direct pe zona afectata. Daca este vorba de un copil intepat de tantari, asigura-te ca nu se scarpina in zona afectata si ca are unghiile scurte in perioada de tratament.

Sunt cazuri rare cand cineva prezinta o reactie alergica severa in cazul unei intepaturi de tantar. Daca te doare capul sau corpul, ori ai febra in urma unei intepaturi de tantari, mergi la un medic specialist. Poate fi vorba de o reactie alergica severa sau chiar de o boala transmisa de tantar.

Printre metodele naturale de tratament al intepaturii de tantar se numara:

 • ovazul (poti face o pasta din ovaz si apa ce poate fi aplicata pe zona iritata timp de zece minute)
 • mierea (cu proprietati antibacteriene, o singura picatura pe zona intepata de tantar poate reduce inflamatia)
 • aloe vera (aplica gelul pe zona afectata, acesta avand proprietati de vindecare si calmare)
 • busuiocul (o componenta a acestuia numita eugenol poate alina starea de mancarime produsa de intepatura de tantar)
 • otetul (cu rol de dezinfectant natural, acesta calmeaza starea de mancarime)
 • ceapa (reduce riscul unei infectii si calmeaza zona iritata) 
 • cimbrul (proprietati antifungice si antibacteriene, reduce riscul unei iritatii sau a unei infectii).

Pareri

Pareri

5 5 de la 5 (Evaluat de 1 client)

 • Mihnea 12. 8. 2021 5

  Foarte eficient!

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5
Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!