Homeopatia iarna

HOMEOPATIA IARNA

Un factor important in alegerea remediului homeopat in cazul afectiunilor respiratorii il reprezinta etiologia, adica acea cauza care a dus la imbolnavire. De asemenea, sezonalitatea reprezinta si ea un criteriu de luat in seama pentru stabilirea remediului potrivit.

  • Afectiuni de sezon

Exista remedii pe care le folosim in afectiunile acute mai ales iarna. Dintre remediile des folosite in sezonul rece amintim ACONITUM, AMMONIUM CARBONICUM, ARSENICUM ALBUM, DULCAMARA, NUX VOMICA, RHUS TOXICODENDRON. Aceasta ca sa enumar doar cateva, deoarece, de pilda, in repertoriul lui Murphy, gasim 82 de remedii ce se folosesc iarna.

Raceala, gripa si infectii respiratorii

Cand raceala este declansata de vremea rece si umeda (ploaie, ceata) ne gandim la EUPATORIUM PERFOLIATUM  - remediu de electie al gripei cu dureri musculare si osoase, agravate de miscare. Pacientul mai poate prezenta stare generala alterata, tuse spastica, dureroasa, sete intensa cu dorinta de apa rece. Vorbim despre infectia gripala, rinita, bronsita ce se declanseaza dupa expunerea la vremea rece, umeda.

RHUS TOXICODENDRON este un alt remediu ce se administreaza cand raceala se declanseaza ca urmare a expunerii la frigul umed. Pacientul prezinta febra cu uscaciune extrema a mucoasei bucale si laringiene, frison la cea mai mica miscare, la dezvelirea corpului, frison insotit de tuse spastica. Bolnavul este extrem de agitat, nu isi gaseste locul. Suferinta se agraveaza noaptea, de la caldura patului, stand linistit.

Un alt remediu recomandat in cazul infectiilor respiratorii sau chiar a astmului, atunci cand tusea apare dupa expunere la vreme rece si in urma racirii bruste a vremii, este DULCAMARA. Pacientul prezinta o tuse groasa, “latratoare”, cu sputa mucoasa, vascoasa. Remediul este deosebit de util si in cazul nevralgiilor si al reumatismului musculoarticular atunci cand simptomatologia apare dupa expunerea la frigul umed.

Astmul bronsic sau bronsita astmatiforma

Remediu cu indicatie majora in astmul bronsic sau bronsita astmatiforma, dar util si in reumatismul musculoarticular agravat de vremea rece si umeda. Cand raceala apare dupa expunere la aer rece, uscat, vant, curenti de aer: administram ACONITUM cand debutul este brusc, cu febra initiala mare, cu frison, piele fierbinte, uscata, mare agitatie, teama. Mai eficient la debutul afectiunii.

ARSENICUM ALBUM este remediul pe care il alegem atunci cand bolnavul prezinta dupa expunerea la aerul rece: rinoree vascoasa, iritanta, ce produce escoriatii, accese de tuse cu senzatie de sufocare si sputa putina, agravat atunci cand se culca sau dupa miezul noptii, febra.

Rinita

Rinita ce se declanseaza ca urmare a expunerii la aerul rece, vant, curenti de aer se trateaza cu NUX VOMICA. Este un remediu de care putem avea nevoie si vara, deoarece trateaza bine si rinita ce apare ca urmare a expunerii la aerul conditionat. Deseori raceala este declansata de expunerea la frig, dar simptomele se agraveaza in camera calda. Ne gandim in aceasta situatie la ALLIUM CAEPA. Ca simptomatologie, pacientul prezinta rinoree apoasa, iritanta ce poate produce escoriatii nazale, lacrimare neiritanta, tuse spastica, dureroasa, declansata de iritatia laringiana.

Tusea seaca

Pentru a trata tusea seaca iritativa, ce apare mai ales dimineata cu o deosebita sensibilitate la aerul rece, geros, RUMEX CRISPUS este remediul salvator. Iritatia laringiana, cu senzatie de gadilitura este cea care declanseaza tusea. Se amelioreaza la caldura. Rinita, laringita, bronsita, traheobronsita, astmul bronsic, dar si tusea din timpul infectiei gripale beneficieaza si ele de acest remediu.

Astfel, homeopatia trateaza virozele strict individualizat, in functie de factorii declansatori, stadiul evolutiv al bolii si simptomatologia bolnavului. Administrarea remediului corespunzator are efecte stimulative si imbunatateste semnificativ si starea generala, astfel incat, cel mai adesea, omul poate fi activ pe durata afectiunii. Dezavantajul consta in faptul ca, odata cu trecerea intr-o alta etapa evolutiva, simptomatologia se schimba si remediul se schimba.


Dr. Elena Vartan
Medic specialist medicina generala si homeopatie


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5
Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!