•  

Te pot obosi alergiile la polen?

Suferi de rinita alergica? Aproximativ 10-30% dintre oameni sufera de alergii de sezon, cunoscute drept rinite alergice. Acestea apar de obicei pornesc primavara, cand copacii produc flori si polen. Polenul este o pudra fina produsa de conifere si plante cu flori. Acesta poarta gametii masculini ai plantei (celulele reproductive) pana la pistilul (partile feminine) aceleiasi plante sau al unei plante din aceeasi specie. Acest proces duce la fertilizare si la producerea de seminte. Polenul este transportat de vant sau de insecte precum albinele. Insa acesta poate cauza si reactii alergice persoanelor care il inhaleaza.

 

Care este legatura dintre polen si starea de oboseala pe care o resimt persoanele alergice? Sistemul nostru imunitar elibereaza o substanta numita histamina care lupta cu alergiile si care poate produce inflamatii la nivelul nasului. Aceasta inflamare duce la congestii nazale, stranut sau un nas care curge. Toate aceste simptome afecteaza calitatea somnului pe timpul noptii. Cu cat suferi de o rinita alergica mai profunda, cu atat vei avea dificultati mai mari in a te odihni. Lipsa de somn duce deseori la oboseala si la dificultati in a te concentra la studii sau atunci cand muncesti. Multi pacienti care sufera de alergii de sezon intampina stari de iritare sau chiar depresie. Cercetatorii nu sunt inca convinsi daca aceste schimbari de stare sunt simptome cauzate in plus de alergii sau cauzate de lipsa de somn.

 

Un alt motiv pentru care te poti simti obosit in timpul sezonului de alergii poate fi tratamentul pe care il urmezi. Antihistaminicele trateaza nasul sau ochii care curg, calmand reactia pe care corpul tau o are atunci cand intampina o alergie. Chiar si cele mai recent dezvoltate antihistaminice pot avea ca efecte secundare starea de somnolenta, unele persoane fiind mai predispuse decat altele sa fie somnoroase cat se afla sub tratament.

 

Daca ai probleme cu somnul din cauza alergiilor de sezon, incearca sa stai cat mai mult timp inauntru si sa reduci expunerea zilnica la polen. Poti folosi benzi flexibile medicale pentru a elibera caile nazale pe timp de noapte. De asemenea, consulta un medic speciliast care iti poate prescrie cea mai potrivita medicatie pentru alergia de care suferi. 

 

Imagine realizata de Brittanny Colette pe Unsplash

Postat in :

Alergologie

Data:

12-01-2020

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu


Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza