•  

Sinuzita la adulti si copii

Sinuzita la adulti si copii

Sinuzita reprezinta inflamatia la nivelul unuia sau al mai multor sinusuri ale fetei. Atunci este  insotita si de inflamatia mucoasei nazale, vorbim despre rinosinuzita. Dupa evolutie, sinuzitele pot fi: 

- acute, cu simptome ce pot dura pana la 4 saptamani;
- acute recidivante, cu 4 sau mai multe episoade pe an, fiecare cu durata de cel putin 7 zile;
- subacute, intre 4 si 12 saptamani;
- cronice, dureaza peste 3 luni.
 
Rinosinuzita acuta debuteaza brusc, de obicei in urma unei viroze respiratorii sau a expunerii la temperaturi scazute. Primele simptome sunt infundarea nasului, alaturi de o scurgere nazala apoasa si apoi mucopurulenta, durerea sau presiunea sub ochi ori spre arcada dentara, uneori si scaderea mirosului si febra. 
 
O forma speciala de sinuzita este cea cauzata de un focar dentar. In acest caz, scurgerea nazala este unilaterala, urat mirositoare, iar consultul stomatologic si radiografia confirma diagnosticul. Tratamentul acestor afectiuni vizeaza restabilirea drenajului sinuzal si aerarea sinusurilor utilizand: decongestive locale (nu mai mult de sapte zile, deoarece pot da dependenta), aerosoli cu substante antiinflamatoare, mucolitice si decongestive, antibioterapie (cel putin zece zile) si corticoterapie (reduce mai rapid inflamatia, potentand si actiunea antibioticelor. Nu se recomanda intreruperea antibioticului dupa ameliorarea simptomelor, iar pentru sinuzitele dentare, se impune in paralel tratamentul stomatologic.
 
Daca suferinta sinuzala depaseste trei luni, atunci vorbim despre rinosinuzita cronica, manifestata prin scurgere nazala purulenta, usoara jena in zona sinusurilor afectate, iritatie faringiana, raguseala mai accentuata dimineata, un miros neplacut persistent, durere de cap mai puternica dimineata si ameliorata pe timpul zilei, tuse iritativa persistenta si uneori manifestari oculare si otice. Tratamentul include decongestive nazale (precedate de lavaj nazal cu solutii saline), antibiotice alese in functie de antibiograma si administrate cel putin 3-4 saptamani, corticoterapie maximum sapte zile si aerosoloterapie. Daca simptomatologia persista, se recomanda punctiile sinuzale (spalarea sinusului, introducerea antibioticului si antiinflamatorului in sinus) sau tratamentul chirurgical (daca dupa sase punctii secretia purulenta nu dispare). Forme speciale de rinosinuzita cronica sunt: rinosinuzitele fungice (insuficient diagnosticate in tara noastra) si rinosinuzitele polipoase, extrem de frecvente, insotite adesea de astm bronsic si de intoleranta la antiinflamatorii nesteroidiene, dar mai ales, cu un impact important asupra calitatii vietii.
 
Atitudinea in rinosinuzita din sarcina si / sau din alaptare este putin diferita. Examenele radiologice sunt contraindicate, iar antibioticele se aleg cu grija, doar cu avizul medicului ginecolog si al pediatrului. Decongestivele nazale sunt permise cu “zgarcenie” si se vor cauta mijloace cat mai naturale de tratament.
 
Cum la copilul de pana la doi ani, singurul sinus dezvoltat este etmoidul, vorbim cel mai adesea de o rinoetmoidita, afectiune grava din pricina complicatiilor pe care le poate da. Boala debuteaza brusc, cu febra, scurgeri nazale mucopurulente, cefalee, durere la presiunea unghiului intern al orbitei. Tratamentul include antibioterapie, corticoterapie, decongestive nazale, fluidizante de secretii si tratamentul chirurgical (in cazul unor semne de suferinta orbito-oculara). Factorii favorizanti sunt infectiile recidivante ale cailor aeriene superioare, alergia, hipertrofia vegetatiilor adenoide, poluarea, fumatul pasiv, variatiile mari de temperatura, refluxul gastroesofagian, obstructia nazala data de diverse anomalii anatomice, anumite boli ce determina deficit de evacuare a secretiilor nazale.
 

Preventia sinuzitelor presupune evitarea factorilor de risc: fumatul activ sau pasiv, expunerea indelungata la diverse noxe sau temperaturi scazute, schimbarile bruste de temperatura, alimentatia nesanatoasa, un ambient neigienic, focare dentare.

Silvia Samuila
Medic primar ORL
Centrul Medical Romano-German Audiofon

 

Postat in :

Probleme de sezon Afectiuni respiratorii

Data:

21-05-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu


Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza