•  

Neplacerile verii - Insolatia

Neplacerile verii - Insolatia

Introducere

Deoarece a sosit vara si odata cu aceasta, vacanta la mare sau, pentru cei mai putin norocosi, iesirile la strand, ne-am gandit sa readucem in atentie insolatia si neplacerile ei. Insolatia, consecinta expunerii prelungite sau necontrolate la soare determina ca mecanism congestia vaselor meningeale si cerebrale manifestata prin edem cerebral (hipertensiune intracraniana) sau hemoragii cerebrale.

Cum ne dam seama daca avem insolatie?
Manifestarile clinice constau in: cresterea temperaturii corporale (>41 oC), stare de imobilitate, piele fierbinte si uscata, absenta de obicei a transpiratiei, puls rapid, tensiune arteriala scazuta, cefalee, ameteli, dureri ale globilor oculari, congestia fetei, respiratii rapide si slabe, neliniste, greturi, varsaturi, inapetenta. Daca se continua expunerea la soare se pot adauga: rigiditatea cefei, uneori convulsii si stare de coma.

Prim ajutor

Masurile de prim ajutor constau in:

• scoaterea pacientului de sub influenta razelor solare, asezarea lui intr-un loc umbrit si ventilat, aplicarea de comprese reci nu numai pe frunte, dar si pe tot capul (ajuta la reducerea edemului cerebral ), sau chiar pungi cu gheata;

• hidratarea corespunzatoare prin administrarea de lichide pe gura, sau daca starea pacientului nu permite, perfuzii cu glucoza sau ser fiziologic.

Nu se recomanda administrarea de bauturi alcoolice sau de stimulante de tipul ceaiului sau cafelei !

Ca medicatie se pot administra aspirina (daca nu sunt contraindicatii), Vitamina C 1000 mg. Daca starea este grava (colaps), se administreaza hemisuccinat de hidrocortizon  intravenos lent, doar sub supraveghere medicala! Se urmaresc continuu functiile vitale (puls, tensiune arteriala, numarul respiratiilor).

Atentie mai mare trebuie acordata batranilor, pacientilor cu antecedente de boli cronice (ex.: afectiuni cardiovasculare, insuficienta renala boli pulmonare cronice,  etc.), precum si celor ce fac tratamente cu diuretice (ex. furosemid)!

top

Preventie

Cateva sfaturi pentru prevenirea insolatiei

Profilactic pentru a ne proteja de efectele adverse ale radiatiilor solare recomandam:
• purtarea palariilor si a ochelarilor de soare;
• evitarea expunerii directe (fara umbrela) si prelungite la radiatiile solare intre orele 11:00-17:00;
• pentru cei cu pielea sensibila - folosirea cremelor cu factori de protectie contra radiatiilor ultraviolete .  

top

Postat in :

Probleme de sezon

Data:

19-03-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu

Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza