•  

Astenia de primavara: cum sa ii faci fata?

Astenia de primavara: cum sa ii faci fata?

Introducere

Astenia este termenul medical ce descrie o stare de oboseala prelungita, neexplicata, frecvent intalnita la pacientii care solicita o consultatie. Din capul locului, trebuie facuta distinctia intre oboseala in respiratie (dispnee), - care apare in special in legatura cu efortul fizic - si oboseala in tot corpul (astenia), care este prezenta in repaos si eventual, se accentueaza la efort.

Astenia de primavara face parte din categoria afectiunilor de sezon si este o tulburare fizica si psihica, o pronuntata stare de disconfort. Cei care sufera de astenie sezoniera au simptome asemanatoare cu cele ale depresiei: anxietate, tristete, iritabilitate, incapacitate de concentrare, oboseala, dezinteres general, somnolenta.

Ca sa eviti astenia de primavara trebuie sa petreci cat mai mult timp afara, caci expunerea la soare sau oxigen este benefica in aceasta perioada. Daca vrei sa te asiguri de efectele „tratamentului”, poti face sport in aer liber.

Ai putea sa iti schimbi dieta si sa consumi alimente bogate in vitamine si minerale: legume verzi, citrice, nuci, cereale. Incearca, de asemenea, sa ai o viata sociala activa si sa nu cedezi impulsurilor de izolare.

Oboseala este un fenomen care isi face simtita prezenta, adesea legata de suprasolicitare sau nerespectarea repaosului necesar refacerii rezervelor energetice.

Organismul uman este programat sa functioneze la parametri optimi cu conditia respectarii repausului fizic si psihic. Altfel, apare surmenajul, oboseala si uzura permanenta, iar riscul aparitiei diverselor boli creste.

Simptome

Astenia este resimtita ca o slabiciune generala, cu lentoare fizica si psihica, intrucat se insoteste de inhibarea functiilor psihice, scaderea atentiei si de reducerea perceptiilor senzoriale. De asemenea, se produce o scadere a capacitatii functionale a auzului si a vederii, motiv pentru care reactiile la stimuli auditivi si vizuali au o perioada de latenta mai lunga. Adesea, ea se insoteste de depresie, neliniste, teama, apatie, lipsa de initiativa. Ulterior pot aparea modificari ale poftei de mancare, dureri musculare si abdominale, palpitatii, cefalee, paloare, cu rasunet asupra activitatii cotidiene si scaderea randamentului scolar sau profesional.

Astenia este frecvent resimtita la iesirea din iarna – astenia de primavara – din cauza aportului alimentar deficitar in unele principii alimentare (legume si fructe proaspete bogate in vitamine, minerale si oligoelemente), suprasolicitarii unor functii ale organismului in sezonul rece (termoreglare, circulatie, etc) sau astenia care urmeaza infectiilor virale de sezon.

top

Preventie

In primul rand, identificarea si indepartarea cauzei generatoare (surmenaj, stres prelungit). Se recomanda respectarea programului de odihna, prin pauze in timpul activitatii, plimbari in aer liber, gimnastica, sport, jocuri, lecturi atractive si asigurarea unui somn odihnitor - prin somn se reface capacitatea de munca a celulelor nervoase si, de fapt, a intregului corp.

In al doilea rand, respectarea orarului meselor si asigurarea unui raport echilibrat din toate principiile alimentare, consumarea de alimente proaspete si de calitate, asigurarea unui aport hidric corespunzator (beti zilnic peste doi litri), evitarea exceselor de orice fel, nu fumati!

Daca tot nu reusiti sa va recapatati tonusul si energia stiute, nu disperati! Exista la ora actuala remedii naturiste, preparate farmaceutice, suplimente nutritionale energizante si vitaminizante. Cereti sfatul si ajutorul medicului dvs., care va poate indica produsul de care puteti beneficia optim pentru a face fata valurilor vietii.

Dr. Angelica Nour,
Medic Specialist Medicina Interna
CDT „Dr. Victor Babes”, Bucuresti

top

Postat in :

Probleme de sezon

Data:

22-03-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu

Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza