•  

Vaccinurile in primul an de viata

Vaccinurile in primul an de viata

De-a lungul timpului medicii au luptat impotriva unor boli foarte grave cu mijloace terapeutice din ce in ce mai bune. In unele situatii, concluzia a fost ca solutia ideala ar fi ca prin gasirea unui antidot, boala sa fie eradicata. Asa au aparut vaccinurile si datorita lor, unele boli foarte grave cum ar fi variola au disparut. Acelasi lucru se incearca acum cu poliomielita. 

 
La noi in tara, inca de la nastere, orice copil este vaccinat in maternitate impotriva hepatitei B si a tuberculozei. Pentru copii, toate institutiile sanitare au o schema obligatorie de vaccinare, care se suprapune in mare parte cu cea din tarile occidentale.

Totusi sunt si alte boli precum hepatita A, varicela, meningita sau oreionul care prin ele insele sau prin complicatiile lor sunt recunoscute ca fiind boli grave si pentru care exista vaccinuri specifice, ce confera imunitate durabila sau pe viata. De aceea la copilul peste un an este bine sa intrebi medicul pediatru sau medicul de familie despre vaccinarile optionale si sa tii cont de opinia lui obiectiva.

Trebuie sa avem grija mai ales la copiii care au deficite imunologice congenitale, dobandite (HIV) sau boli genetice (hemofilia), boli respiratorii cronice (fibroza chistica), ce necesita obligatoriu anumite vaccinuri. Acest lucru trebuie facut pentru a se preveni problemele medicale, psihologice si financiare induse de bolile grave asupra copilului si familiei sale.
 
Un alt aspect al profilaxiei este protectia copiilor care calatoresc in alte tari, unde sunt necesare masuri de imunizare speciale si uneori un certificat international de vaccinare.
 
Important este faptul ca in ultimii ani s-au produs progrese remarcabile in ceea ce priveste eficacitatea, imunogenitatea si siguranta vaccinurilor.
 
Dr. Doina STROILESCU
Centrul Medical Unirea

Postat in :

Copii

Data:

19-03-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu


Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza