Nasterea - complicatiile ce pot aparea

NASTEREA - COMPLICATIILE CE POT APAREA

Epiziotomia 

Este o incizie in perineu pentru a largi deschiderea vaginala chiar inainte de iesirea capului. Originara din Irlanda (anul 1742), se credea ca reduce traumatismele la nastere rezultate din presarea pentru mult timp si intensa a capului fetal de catre perineu. Studiile au demonstrat insa ca bebelusii nu resimt aceste traumatisme decat in cazul unui travaliu prelungit, iar mama pierde mai putin sange, este supusa mai putin riscului infectiilor, incontinentei urinare si fecale si are mai putine dureri. De aceea, pentru a reduce riscul epiziotomiei, practica exercitiile Kegel pentru elasticitatea perineului si masajul perineal pe durata sarcinii.

  • Mama si copilul

Prea putin lichid amniotic

Suplimentarea licihidului amniotic se numeste amnoinfuzie si presupune introducerea in timpul travaliului a unei solutii saline prin intermediul unui cateter inserat in uter. Este sigura si benefica, deoarece reduce semnificativ iminenta cezarienei din cauza vreunei complicatii sau suferinte fetale.

Expulzia cu forceps sau cu vacuum exterior  

Practicata atunci cand un bebelus este intepenit in canalul de nastere, se impune aceasta procedura. Forcepsul se insereaza in vagin si se plaseaza in jurul capului, ghindand-ul bland, iar vacumuul exterior foloseste o ventuza de plastic aplicata pe capul copilului. Nu se foloseste sub 34 de saptamani sau daca bebe este in prezentatie pelviana sau a fetei. Ambele metode sunt sigure, dar trebuie utilizate de un medic experimentat si in prezenta unei echipe pregatite pentru cezariana.

Nasterea in prezentatie pelviana

Majoritatea bebelusilor vin pe lume cu capul inainte, pozitie normala denumita medical prezentatie craniana, insa pot exista si situatii in care bebe se prezinta altfel:
- in prezentatie pelviana: completa (cu fundul inainte);
- cu picioarele flectate pe abdomen;
- in prezentatie transversa (pozitionat de-a curmezisul in uter).
Se poate incerca intoarcerea fatului prin versiunea cefalica externa, o procedura prin care medicul, ghidat de ecograf, incearca sa intoarca copilul prin apasare blanda pe abdomenul mamei, manevra ce nu dauneaza bebelusului. Este important ca placenta sa nu fie deranjata si nici cordonul ombilical suprimat.
Alti medici obstetricieni cu experienta opteaza pentru versiunea cefalica interna, adica introduc mana in uter, intorc si extrag fatul.

Inductia travaliului 

Procedura este recomandata atunci cand un fat nu mai creste in uter sau este afectat de incompatibilitatea Rh, placenta nu mai functioneaza optim, lichidul amniotic este infectat, mama are hipertensiune arteriala, boala renala, preeclampsie sau diabet etc. Presupune "coacerea" colului (pregatirea) pentru a fi moale pentru travaliu prin administrarea unei substante hormonale prostaglandina, cat mai aproape de col, cu verificare, daca a inceput procesul de dilatatiei. Daca nu, se repeta procedura. Pentru coacere se mai pot folosi agenti mecanici (cateter cu balonas gonflabil) sau chiar plante (laminaria japonicum) care inserate in col, dilata gradual cervixul pe masura ce absorb lichidele din jurul sau. Urmeaza apoi ruperea artificiala a membranelor, sacul amniotic care inconjoara fatul. Daca contractiile nu au inceput, acestea pot fi stimulate prin administrarea pe cale venoasa de prostaglandine si oxitocina, un hormon produs in mod natural de glanda hipofiza a mamei, pe toata durata sarcinii. Contractiile incep de obicei la 30 de minute dupa injectare si sunt mai frecvente si mai regulate decat cele care caracterizeaza travaliul natural. Dupa sase - opt ore, daca travaliul nu a inceput sau nu a progresat, procedura este intrerupta si se recurge la nasterea prin cezariana. Procedura este nerecomandata daca exista dubii ca bebelusul va putea traversa pelvisul mamei, in caz de colaps al ombilicului, prezentatie transverva, infectie genitala herpetica, sarcina gemelara etc.

Dr. Ana Culcer
Medic primar pediatru-neonatolog
Seful sectiei de Nou-Nascuti a Spitalului Universitar Bucuresti


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5




Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!