Alaptarea pas cu pas

ALAPTAREA PAS CU PAS

Mai jos gasiti raspunsul celor mai frecvente intrebari pe care o mamica si le pune in legatura cu alaptarea bebelusului ei. Speram sa gasiti aici toate raspunsurile de care aveti nevoie si mai mult decat atat.

  • Mama si copilul

Ce pozitii de alaptare sunt recomandate in primele saptamani?

Opteaza la inceput pentru pozitii usoare: transversala si cea a mingiei de fotbal. In cazul primei pozitii, tine capul copilului cu mana opusa sanului la care alaptezi. Pune mana intre omoplatii copilului, cu degetul mare in spatele unei urechi si restul degetelor in spatele celeilalte.

Apuca apoi cu mana dreapta sanul drept, plasand degetul mare deasupra zonei pigmentate, in locul unde nasul celui mic va atinge sanul. Degetul aratator ar trebui sa fie in locul unde barbia copilului va atinge sanul. Apasa usor si asteapta reactia celui mic. In pozitia mingii de fotbal, bebelusul trebuie pus pe o parte, intr-o pozitie semisezanda, cu fata spre tine si cu picioarele sub bratul tau cel drept, daca alaptezi la sanul drept. Sustine capul celui mic cu mana dreapta si sanul in mana, la fel ca la pozitia transversala.

Cat trebuie sa-l alaptez pentru a se hrani bine?

Mai demult, se recomanda ca sedintele de alaptare sa fie scurte (cinci minute pentru fiecare san) pentru a evita mameloanele dureroase, dar, in timp s-a demonstrat ca responsabila pentru acest lucru nu este durata, cat pozitia incorecta a suptului.

Majoritatea bebelusilor au nevoie de 10-45 de minute pentru o masa completa si, in timp, durata meselor va varia considerabil, tocmai din cauza angorjarii sanilor sau a durerilor mamelonare. Odata ce acestea au trecut, fiecare supt ar trebui sa dureze cam jumatate de ora, de obicei, timpul fiind impartit intre ambii sani. Este foarte important ca bebe sa goleasca cel putin un san deoarece laptele din a doua parte a suptului contine mai multe calorii necesare cresterii in greutate decat cel de la debutul alaptarii. Tine minte ca data viitoare sa incepi cu sanul care nu a fost golit.

Cat de des trebuie sa alaptez?

Este bine sa alaptezi la cerere. Bebe va fi fericit, iar tu vei stimula din plin lactatia. Nu limita mesele ca numar si ca durata. Fiecare bebelus are ritmul lui de supt, mai mult sau mai putin des. Cand s-a oprit, nu insista. Daca bebelusul este prematur sau sufera de icter, este indicat sa-l trezesti pentru a nu rata o masa. in rest, alapteaza-l doar la cerere. Cel mai simplu mod de a-l trezi este sa-l pui pe pieptul tau, direct pe piele; aroma laptelui il va trezi cu siguranta pe somnoros.

Cum imi dau seama ca lui bebe ii este foame?

Nu astepta ca cel mic sa planga frenetic (semn tardiv al foamei) si fii atenta la semne timpurii, precum suptul manutelor sau adulmecarea in jur, pentru cautarea mamelonului. Si nu incerca sa hranesti bebelusul atunci cand plange nervos - risca sa nu reuseasca sa apuce mamelonul bine, mai ales daca este incepator, lucru care il va enerva si mai tare. Mai intai, leagana-l pentru a-l calma si apoi incepe alaptarea.

De unde stiu ca bebe se hraneste bine?

Urmareste “productia” de scutece si castigul ponderal al bebelusului - cat ia in greutate, evolutie ce trebuie masurata saptamanal. Ar trebui sa existe zilnic sase scutece ude (urina sa fie incolora si nu galben inchis) si cel putin trei - sapte scaune dupa masa, apoi unu - doua scaune/zi sau la doua zile. In primele doua luni, bebe va avea scaune mai apoase, galben-verzi, lucru care nu trebuie sa te ingrijoreze.

La copilul alaptat, important este aspectul scaunelor si nu cantitatea acestora. Este bine sa tii un jurnal unde sa notezi aceste lucruri, dar si mesele bebelusului, pentru a putea discuta progresele cu medicul pediatru. Tine cont ca bebe nu mananca egal la toate mesele, iar setea si foamea le influenteaza comportamentul de hrana: atunci cand ii este sete, bebe suge mai putin, iar apetitul lui va fi maxim atunci cand ii este foame.

Avantajele alaptarii

Timp de noua luni, ai fost conectata fizic si spiritual cu el, iar acum, dupa nastere, alaptarea este cea care consolideaza aceasta apropriere deoarece va aduce impreuna "piele la piele", cel putin 6-8 ore pe zi, reamintind bebelusului de starea de pace de pe vremea din burtica.

Pe langa o baza fireasca de hrana, alaptarea este un mod unic de implicare sufleteasca, cu reale beneficii, atat pentru bebelusul, cat si pentru mama.  

Pentru MAMI
- este practica si comoda, deoarece laptele matern este steril, gata preparat, la temperatura potrivita;
- ajuta la retragerea mai rapida a uterului si scade scurgerea lohiilor, ceea ce inseamna mai putina pierdere de sange;
- ajuta la redobandirea siluetei, deoarece stimuleaza arderea excesului de grasimi;
O femeie care alapteaza ar trebui sa consume intre minimum 2000 si 2700 de calorii pe zi.
Alaptarea este insa cea mai buna cura de slabire, deoarece consumi la fiecare sedinta, aproximativ 500 de calorii din grasimile proprii.

Pentru BEBE
- necesita un efort mai mare, de aceea incurajeaza dezvoltarea optima a falcilor, a dintilor si a palatului gurii, iar bebe va avea un risc mai scazut de a face carii in copilarie;
- contine o ratie elementara echilibrata, cuprinzand toate principiile necesare dezvoltarii fizice si psihice;
- fortifica organismul prin transferul de factori imunitari de la mama la sugar - astfel, bebelusul va fi mai putin predispus la infectii respiratorii, urinare, ale urechii sau septicemii. In plus, alaptarea imbunatateste raspunsul imun la vaccinarile ulterioare, scade riscul de leucemie,  moartea subita a sugarului si al unor boli precum diabetul zaharat, forme de cancer, boala Krohn, colite hemoragice etc.;  
- contine substante calmante (endorfine) care linistesc sugarul si-i ofera siguranta emotionala;  
- contine cel putin 100 de ingrediente care nu pot fi copiate exact in formulele de lapte;
- nutrientii lui sunt 100% compatibili cu capacitatea de digestie a sugarului – contine 1,5% proteine, in mare parte lactabulmina, nutritiva si mai usor digerabila decat cea din laptele de vaca, caseina. In plus, distruge microorganismele care produc diareea si stimuleaza cresterea florei intestinale benefice;
- este bogat in acizi grasi (DHA) care stimuleaza dezvoltarea creierului;
- tine alergiile la distanta si provine dintr-o sursa sigura, deci nu prezinta riscul de a fi incorect preparat, contaminat sau stricat;

S-a demonstrat faptul ca adultii care au fost alaptati au alta compozitie chimica a oaselor, care sunt mai rezistente.

E drept, exista si cateva dezavantaje (instabilitatea hormonala si disconfortul in viata de cuplu, nevoia de mobilitate personala, caracterul inoportun). Dar atunci cand ai sustinerea potrivita, totul este mai usor. Cand taticii sustin alaptarea, mamicile o aleg cu o probabilitate de 96%. La polul opus, doar 26% sunt pro alaptare. In concluzie, este nevoie de TREI pentru ca alaptarea sa fie una de succes.

De asemenea, diversi factori pot impiedica sau ingreuna alaptarea: factori materni – boli cronice sau psihice (necesita medicamente ce influenteaza alaptarea), infectii severe precum tuberculoza activa (alaptarea este posibila daca se trateaza atat mama, cat si copilul), expunerea la anumite substante chimice, infectia HIV, abuzul de droguri sau de alcool si factori fetali - intoleranta la lactoza, fenilcetonuria, gura de lup sau de iepure (bebelusului i se va da cu ajutorul unor tetine si biberoane speciale, lapte matern muls).

In oricare din acest cazuri, trebuie consultat medicul specialist, alaturi de care mamica va gasi solutia cea mai buna.

Factori de influenta

1. Fumatul are legatura cu alaptatul?

Din nefericire, da. Multe dintre substantele toxice din tutun patrund in circulatia sangvina si apoi in lapte. in plus, chiar si fumatul in apropierea bebelusului cauzeaza probleme respiratorii si creste riscul de moarte subita a sugarului. Redu numarul de tigari sau opteaza pentru tigari mai slabe, niciodata in timpul alaptarii sau in preajma bebelusului.

2. Daca nu am avut scurgeri de lapte in luna a noua, inseamna ca nu voi putea alapta?

Aceste scurgeri reprezinta colostrul, o substanta precursoare laptelui matern, mai bogata in proteine si mai saraca in grasimi si in zahar, cu un numar impresionant de anticorpi. Nu toate femeile au aceste scurgeri, iar acest lucru nu afecteaza in nici un fel capacitatea ulterioara de alaptare. Laptele va veni cu atat mai repede daca pui copilul mai repede la san, ideal, intre 30 de minute si doua ore dupa nastere. Reflexul bebelusului de a suge iti va stimula lactatia. Cel mai sigur, dupa doua zile, vei avea lapte din belsug.

3. Daca nu imi vine imediat laptele, bebelusul meu va suferi?

Bebelusul tau va avea un necesar foarte redus de hrana in primele zile de viata, asa ca un te ingrijora din aceasta cauza. Oricum, are parte de cea mai buna hrana in acest moment: colostrul, o lingurita la fiecare masa fiind suficient pentru bebelusul tau. In plus, daca ai avut anestezie sau un travaliu prelungit, bebe poate fi usor ametit si lenes. La fel, nu te panica, isi va reveni rapid.

4. Voi naste prin cezariana si vreau sa stiu daca voi mai putea alapta

Cu siguranta vei putea face acest lucru, dar ritmul depinde de cat de in forma sunteti tu si bebelusul. Daca totul decurge normal, fara complicatii sau efecte secundare dupa operatie, vei putea incepe alaptarea imediat. Este posibil ca la inceput, alaptarea sa ti se para incomoda din cauza operatiei, dar exista solutii de ajutor: pune bebelusul in poala ta, sustinut de o perna sau foloseste pozitia mingii de fotbal.

5. Sunt preocupata ca nu voi avea suficient lapte

Multe mamici se confrunta cu o cantitate insuficienta de lapte pentru bebelusii lor, iar cauzele sunt diverse, cel mai important fiind stresul. Lactatia este o problema "psihica", de incredere in propria persoana. Toate mamele au lapte daca familia le sustine. Ce poti face in plus? Bea ceaiuri din plante galactofore, care stimuleaza lactatia: anason, chimen, fenicul, roinita, marar, morcov, menta. Le poti consuma individual sau combinate, pentru o mai buna actiune. Cel mai bine, consuma-le in cantitati mai mici, chiar de la inceputul lauziei, apoi pe parcursul alaptarii, ori de cate ori simti ca laptele este mai putin. Efectul ceaiului se realizeaza in cateva zile de la prima consumare.

6. In timpul alaptarii, medicatia este la fel de restrictiva ca in sarcina?

Da, restrictia si prudenta raman la fel de importante ca in sarcina. Intreaba medicul sau farmacistul si, in cazul in care ti-a fost prescris un medicament, administreaza-l astfel incat concentratia lui in lapte sa fie cat mai mica.
Daca am sanii foarte mici si mameloanele plate voi putea alapta?
Desigur ca da, acest lucru nu reprezinta o problema, deoarece sanii au oricum capacitatea de a produce si de a distribui lapte, permitand alaptarea in cazul oricarei forme sau marimi de san ori de mamelon.

Probleme si solutii

Imi este teama ca alaptarea nu va reusi din prima

Nu ai de ce. Desi alaptarea este ceva firesc, ea devine un proces natural abia mai tarziu pentru unele mame. Cateodata, unii factori fizici ingreuneaza acele prime incercari sau pur si simplu, lipsa de experienta a celor doi isi spune cuvantul. Nu renunta insa dupa primele incercari si vei vedea cum, in curand, alaptarea se va desfasura intr-o perfecta armonie. Unele dintre cele mai satisfacatoare relatii reciproce san-bebelus debuteaza dupa multe zile sau chiar saptamani. Cel mai bine, pentru a fi complet pregatita, urmeaza un curs prenatal de alaptare sau citeste carti de specialitate. Asa, teama ta va disparea.

Ce ar trebui sa mananc pentru ca laptele meu sa fie bun si suficient?

In primul rand, evita alimentele excitante (cereale, cafea, cacao, alte bauturi cu cafeina), dar si cele care provoaca balonari (de exemplu, fasole, varza, mazare, naut) sau au potential alergenic (de alune, nuci, capsuni, kiwi, scoici). Compozitia de baza grasimi-proteine-carbohidrati a laptelui uman nu este dependenta de ce anume mananci tu, dar unele deficite de vitamine afecteaza continutul, la fel si excesul. Poti bea o ceasca de cafea slaba si ocazional alcool, dupa ce alaptezi. Acestea nu trebuie insa numarate ca sursa de lichid, deoarece ele au efect de deshidratare. De asemenea, poti manca si ceva dulce, dar moderatia ramane esentiala: o dieta bogata in dulciuri va interfera cu secretia lactata. Poti lua un supliment de vitamine pentru mamele care alapteaza.

Cum aleg pozitia corecta de alaptat?

Bebe este pus corect la san atunci cand l-a apucat avand gura foarte larg deschisa, cu gingia de jos foarte mult sub baza mamelonului, pe areola. Astfel, el trebuie sa suga din toata areola mamara (aria pigmentata din jurul mamelonului) si sa stea pe o parte, cu fata la mamelon si cu capul in linie dreapta. Intotdeauna, muta copilul aproape de san si nu invers, pentru a evita probleme de apucare a sanului. Bebe suge si inghite, iar laptele curge intr-un flux optim, daca observi o miscare puternica, constanta si ritmica la nivelul obrazului. Daca sanul blocheaza nasul celui mic, lipeste burtica lui de a ta, indeparteaza nasul cu mana si sustine barbia astfel incat copilul sa poata respira. In acelasi timp, sustine sanul greu pentru a nu-i cadea din gura. Daca bebe a terminat masa, dar inca nu vrea sa dea drumul, baga degetul mic la coltul gurii pentru a intrerupe pompa de vid formata in timpul suptului. Gestul te va elibera fara a rani mameloanele.

Ce pot face pentru a scapa de angorjarea sanilor?

Aceasta problema implica o abundenta crescuta a laptelui matern si debuteaza la trei - patru zile dupa nastere din cauza punerii tardive la san a copilului. Sanii sunt supraplini, se simt calzi si grei, mamelonul se aplatizeaza si areola mamara devine dura; uneori apare cresterea temperaturii in jurul valorii de 37,8°C. In nici un caz nu renunta la supt, bebelusul este cel mai bun doctor, deoarece prin suptul lui, deblocheaza sanul. Pentru a stimula curgerea laptelui, aplica pe san comprese calde inainte de momentul alaptarii, timp de 20 de minute. Tot inainte, este bine sa golesti putin sanul; astfel, il vei ajuta pe bebe sa-l prinda corect. Nu interveni cu medicamente, redu cantitatea de lichide consumate si aplica dupa supt, timp de doua minute, o punga cu gheata si apoi, unge sanul cu creme antiinflamatoare.

Cum pot trata mastita?

Mastita este o inflamatie acuta a glandei mamare, ce apare la unul sau la ambii sani, cel mai adesea in prima saptamana dupa furia laptelui. O poti recunoaste dupa durerea severa, roseata si caldura locala, inflamarea si intarirea sanului bolnav, blocarea curgerii laptelui, febra de 38-39°C, frisoane etc. Atat mastita, cat si angorjarea sanilor sunt rezultatul unei alaptari incorecte, cu golirea incompleta a anumitor parti ale sanului sau cu o pozitie gresita a bebelusului in timpul suptului. Canalele negolite devin prea pline, apoi se blocheaza, iar curgerea de lapte nu mai este posibila, fapt ce produce suprainfectarea cu microbi, fara ca laptele sa fie afectat, ceea ce il face sigur pentru bebelus. Din acest motiv, golirea sanului ajuta la reducerea inflamatiei. Nu lua antibiotice decat daca medicul iti face aceasta recomandare. In schimb, la fel ca la angorjare, aplica comprese calde inainte de golirea sanului si reci ulterior, odihneste-te si, la nevoie, mulge-te cu pompa manuala (mai “blanda” decat cea electrica). Drenajul chirurgical sub anestezie este indicat doar in formele severe.

Dr. Ana Culcer
Medic primar pediatru-neonatolog
Seful sectiei de Nou-Nascuti a Spitalului Universitar Bucuresti

Produse recomandate

Produse recomandate

AVENT SCF603/25 PUNGI DE STOCARE LAPTE MATERN 25BUC

Produs indisponibil

37,99 RON

BABY NOVA 34240 SET POMPA MANUALA PENTRU SANI

In Stoc

61,90 RON

HIPP 2342 CEAI NURSING PENTRU ALAPTAT 200G

In Stoc

19,00 RON

FARES CEAI BABYCALM 20PLICURI

  • CADOU FARES CEAI CU FRUCTE DE PADURE 20 PLICURI LA CUMPARATURI DE MINIM 20 RON

In Stoc

5,50 RON


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5




Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!