Conditii ce trebuie asigurate nou-nascutului la iesirea din maternitate

CONDITII CE TREBUIE ASIGURATE NOU-NASCUTULUI LA IESIREA DIN MATERNITATE

Nasterea unui copil este un eveniment ce schimba nu numai viata parintilor, ci si a intregii familii, prietenilor, vecinilor, s.a.m.d. Ce trebuie sa stim cand aducem nou nascutul de la maternitate acasa si ce conditii trebuie sa-i asiguram atat bebelusului, cat si mamei?

  • Mama si copilul

Camera in care urmeaza sa locuiasca nou-nascutul trebuie sa fie luminoasa, sa se asigure o temperatura ambientala de 22-24° C in aceasta si sa aiba o umiditate de 60-65%. In camera nu trebuie sa existe plante sau flori care au polen si pot provoca alergii. Patul nou-nascutului nu trebuie asezat langa fereastra sau langa o sursa de caldura (calorifer, soba, aer conditionat); nu trebuie amplasat sub perdele, tablouri, etc. Jucariile celui mic vor fi fixate pe marginile patutului la o inaltime suficienta pentru a nu produce accidente - nu lasati la indemana copilului snururi sau jucarii ce pot produce accidente prin sufocare sau asfixie.

Bebelusul trebuie culcat cu fata in sus, fara perna. Evitati culcarea lui pe burta pentru ca se poate produce moartea subita (sufocare, aspirarea de lichide regurgitate in caile aeriene). Imbracamintea trebuie sa asigure confortul termic al nou-nascutului. Pozitia copilului in patut trebuie schimbata in functie de sursa de lumina, acesta indreptandu-si capul catre directia de unde vine lumina sau zgomotul, existand pericolul aparitiei plagiocefaliei (capul turtit) daca este lasat in aceeasi pozitie.

Este recomandata si de dorit expunerea bebelusului la soare si aer curat, efectuarea masajului zilnic si incurajarea miscarii spontane a acestuia.

Se va face profilaxia rahitismului prin administrarea zilnica incepand din ziua a 7-a de viata a vitaminei D incepand cu 2 picaturi pe zi si crescand doza in mod corespunzator necesitatilor bebelusului pana la varsta de 18 luni.

Nou-nascutul trebuie alimentat la cererea acestuia si nu la ore fixe stabilite de alti "experti" in domeniu. Daca este posibil, alimentatia sugarului se va face cu lapte matern cel putin pana la varsta de sase luni, ideal fiind pana la 12 luni. Laptele matern contine substante nutritive absolut necesare sugarului, anticorpi ce il protejeaza de infectii bacteriene si virale, scade riscul aparitiei unor boli (diabet infantil, obezitate), il protejeaza de alergii si anemie, stimuleaza dezvoltarea creierului si impreuna cu sentimentul de siguranta oferit de iubirea materna, asigura dezvoltarea armonioasa psiho-somatica a copilului.

Nou-nascutul creste in greutate in medie cu 750 g/ luna in primele patru luni de viata, cu 500 g/ luna intre lunile a cincea si a opta si cu 250 g/ luna intre lunile a noua si a douasprezecea.

Mama care alapteaza trebuie sa aiba o alimentatie echilibrata, cu un aport sporit de proteine (lapte, oua, carne), trebuie sa consume legume si fructe (de evitat fasolea, varza, conopida, vinetele - pot provoca colici bebelusului). Este interzis mamei care alapteaza consumul de alcool, tutun, ciocolata, cafea, mezeluri, rantasuri (sosuri facute din faina prajita in grasime). Proaspata mamica nu va lua medicamente fara avizul doctorului deoarecele ele ajung in laptele cu care cel mic este alimentat si pot fi contraindicate acestuia.

Este important de stiut ca alaptarea la san reduce riscul aparitiei cancerului de san si a celui uterin pentru mamele care fac acest lucru.

Material realizat de Dr. Dinu Iulian Medic Primar


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5




Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!