Urmarirea sarcinii

URMARIREA SARCINII

Dragi mamici in devenire, cand testul de sarcina a iesit pozitiv, bucurati-va, insa si informati-va ca sa stiti ce etape trebuie parcurse (evident impreuna cu specialistul ce va urmareste sarcina) si sa va asigurati de „starea de bine“ a copilului pe care-l veti aduce pe lume.

  • Mama si copilul

Pentru o urmarire corecta a evolutiei sarcinii, recomand gravidelor sa se prezinte la medicul specialist inca din primul trimestru de sarcina, aceasta fiind perioada optima si cea mai importanta in depistarea multor afectiuni fetale (diagnostic precoce).

La luarea in evidenta a gravidei, trebuie confirmata sarcina din punct de vedere ecografic si se recomanda efectuarea unor analize uzuale de sange si urina:

• teste pentru determinarea sifilisului, hepatitei virale B si C, HIV,
• examen de secretie vaginala, culturi din col,
• complexul TORCH - identificarea unor infectii (bacterii, virusuri, paraziti), care pot provoca afectiuni congenitale la fat (prezente la nastere) in urma expunerii intrauterine, nastere prematura, afectari neurologice, probleme de dezvoltare a fatului.

Trimestrul I

In trimestrul I de sarcina se efectueaza screening-ul de trimestrul I, intre 11-14 saptamani, ideal in saptamana 12, pentru depistarea precoce a anomaliilor cromozomiale, a malformatiilor fetale si a riscului de preeclampsie.

Screening-ul biochimic reprezinta determinarea unor markeri serici in primul trimestru, cu utilitate in estimarea riscului de aberatii cromozomiale ale fatului, si a condus la dezvoltarea investigatiei denumite dublu test. Screening-ul biochimic prenatal de trimestrul I presupune recoltarea de sange matern, obiectivul acestui test fiind acela de a detecta sarcinile cu risc crescut pentru cele mai comune anomalii cromozomiale (sindromul Down, trisomie 18). Acest test se adreseaza fiecarei femei insarcinate. Se bazeaza pe masurarea si cuantificarea a 2 markeri biochimici (free ß-hCG, PAPP-A) produsi de catre fetus sau placenta si care trec in sangele matern.

Screening-ul ecografic de prim trimestru realizeaza estimarea corecta a varstei gestationale in functie de lungimea fatului, identifica sarcinile multiple si evalueaza riscul de anomalii cromozomiale prin masurarea translucentei nucale care este cel mai important parametru ecografic si variaza intre 0,5 si 2,5 mm. Detectia anomaliilor fetale este limitata de dimensiunile mici ale fatului si de dezvoltarea incompleta a unor structuri fetale.  

Calcularea riscului estimativ al unui fetus afectat de o boala cromozomiala este o analiza statistica bazata pe masuratorile markerilor biochimici pentru saptamana corespunzatoare de sarcina (varsta sarcinii) in combinatie cu riscul dat de varsta mamei si markerii ecografici (translucenta nucala).

O translucenta nucala crescuta nu reprezinta in sine o anomalie fetala, aceasta modificare putand sa apara si in sarcinile normale. Totusi, s-a constatat ca prezenta anomaliilor cromozomiale fetale se asociaza cu o translucenta nucala in medie crescuta fata de sarcinile normale. Din acest motiv, determinarile de translucenta nucala au devenit utile in screening-ul sindromului Down, anomaliilor cardiace si de vase mari si a disfunctiilor cardiace.

In conditiile unui risc combinat crescut al screeningului de trimestru I, se efectueaza biopsia de vilozitati coriale, care este o investigatie invaziva prin intermediul careia se pot diagnostica anumite anomalii cromozomiale ale embrionului, asa cum este Sindromul Down. Metoda consta in obtinerea unor fragmente de vilozitati coriale, structuri de origine embrionara trofoblast, care sunt apoi utilizate pentru efectuarea unor teste ADN. Avantajul major al investigatiei consta in faptul ca aceasta poate fi efectuata inca de la o varsta de sarcina mica, intre saptamana 11-16, ideal in saptamana a 13-a.

Trimestrul II

In trimestrul al II-lea de sarcina se efectueaza screeningul de trimestrul II (triplu test prin recoltare de sange matern si ecografie) si, la nevoie, amniocenteza. Screening-ul de trimestru II consta, ca si screening-ul de prim trimestru, in determinarea din sange a unor substante produse de fat si placenta. Investigatia cunoscuta sub numele de triplu test (masurarea a trei markeri biochimici) cuantifica riscul de sindrom Down, riscul de trisomie 18 si riscul de defect de tub neural la nastere.

Screeningul biochimic pentru trimestrul I de sarcina este considerabil mai sensibil decat screeningul biochimic pentru trimestrul al II-lea. Screeningul biochimic Prenatal din sangele matern este un test prognostic prin care se calculeaza un risc estimativ al afectiunii. Ecografia de trimestrul II se realizeaza ideal in saptamana 22, cu limite intre 20 si 24 saptamani.

La acest moment, fatul este complet dezvoltat si este posibila evaluarea sa in totalitate. Perioada in care se realizeaza ecografia de trimestrul al doilea este optima pentru analiza morfologica a organelor fetale. Amniocenteza este o procedura invaziva, nu se efectueaza de rutina (la fel ca si biopsia de vilozitati coriale) si este recomandata doar in randul gravidelor cu risc crescut pentru a naste un copil cu o boala genetica si a celor care prezinta modificari ale bi/triplu-testului efectuat anterior.

Diagnosticul obtinut este unul de certitudine. Procedura se efectueaza optim intre saptamanile 16-18 de sarcina.

Trimestrul III

In trimestrul al III-lea de sarcina se efectueaza ecografia de trimestrul III, la 32-34 saptamani, prin care se evalueaza cresterea si „starea de bine fetala“, prin determinarea fluxurilor in majoritatea arterelor fetale si in arterele uterine materne.

In situatia in care se constata anumite anomalii fetale, iar pozitia fatului nu este favorabila examinarii, la gravidele obeze sau in caz de oligoamnios (lichid amniotic in cantitate redusa), ecografia poate fi coroborata cu RMN fetal. La 34-36 saptamani se repeta cultura din col, urocultura si analizele uzuale de sange.  

Asadar, acestea ar fi etapele principale de parcurs in urmarirea corecta a unei sarcini, evident adaptandu-se fiecarei gravide si fatului ei.

Prof. Dr. Radu Vladareanu
Conferentiar Universitar 
Sef al Clinicii de Obstetrica si Ginecologie Elias 


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5
Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!