•  

Vaccinarea antigripala la gravide si bebelusi

Vaccinarea antigripala la gravide si bebelusi

Introducere

In sezonul rece, virozele respiratorii sunt afectiuni des intalnite, atat la adulti, cat si la copii, categoria cea mai expusa si mai vulnerabila alaturi de batrani. Virozele respiratorii sunt produse de virusuri si sunt diferite de infectiile respiratorii cauzate de microbi, aspect extrem de important, mai ales privind tratamentul. Antibioticele nu sunt active pe virusuri, ci actioneaza doar pe microbi, de aceea tratamentul cu antibiotice in cazul virozelor respiratorii este complet neindicat.

Una dintre cele mai frecvente afectiuni virale in sezonul rece este gripa, o infectie care ataca, in primul rand, nasul, gatul si bronhiile, uneori, chiar si plamanii. Aparent banala, netratata corespunzator, gripa poate fi insotita de numeroase complicatii din cauza contagiozitatii extrem de ridicate a patogenilor ce o produc. Este provocata de trei virusuri gripale, A,B,C, la originea formelor cu manifestare epidemica, fiind primul dintre ele. Iarna este un sezon predilect pentru formele epidemice, deoarece vremea rece si uscata favorizeaza supravietuirea mai indelungata a virusului in afara organismului uman.

Gripa este contagioasa cu o zi anterior debutului clinic si inca 3-5 zile dupa debutul bolii. Dupa perioada de incubatie care dureaza pana la trei zile, gripa se instaleaza brusc, iar simptomele includ febra (de obicei 40-42 de grade Celsius), senzatie intensa de frig, dureri de cap, lipsa poftei de mancare, adesea dureri musculare intense sau mioartralgie (senzatia de “oase rupte sau lovite), slabiciune si oboseala generalizata. Rapid, apar si simptomele legate de aparatul respirator: nas infundat, tuse seaca si violenta, dureri in piept si in gat, care in general se accentueaza dupa 2-3 zile. Copiii foarte mici pot face si diaree, insotita de varsaturi frecvente din cauza febrei mari. In aceste cazuri, se recomanda administrarea de lichide si de saruri, pentru a preveni deshidratarea, extrem de periculoasa, mai ales la nou-nascuti.

Gripa se transmite atat prin aer (prin stranut sau prin tuse), dar si prin contact, de aceea igiena atenta si evitarea pe cat posibil a spatiilor aglomerate in caz de infectie sunt masuri de preventie extrem de importante. Cea mai sigura metoda de profilaxie a gripei ramane insa vaccinarea antigripala, o metoda prin care se introduce in organism un agent extern (vaccinul) cu scopul de a determina un raspuns imunologic pozitiv impotriva bolii.

Vaccinurile sunt produse biologice preparate din germeni (virusuri sau bacterii), care nu determina boala, ci fac parte din metodele de profilaxie activa, determinand organismul sa-si produca proprii anticorpi cu ajutorul substantei active continute de vaccin – antigenul.

De ce avem epidemii de gripa repetate, de ce anticorpii produsi dupa boala naturala nu ne protejeaza timp mai indelungat sau de ce trebuie sa ne vaccinam in fiecare an sunt principalele intrebari legate de gripa. Raspunsul este simplu: virusurile gripale sufera un proces continuu de transformare prin acumularea de mutatii mici, de aceea in fiecare an ne confruntam cu un virus modificat si este necesara imunizarea contra noii tulpini. Vaccinarea antigripala este recomandata in special la categoriile cu risc crescut, cum sunt copii peste 6 luni, gravidele, batranii, persoane imunodeprimate. Sunt necesare doua saptamani de la vaccinare pentru aparitia anticorpilor protectori.

Desi bebelusul tau preia o parte din anticorpii necesari protectiei impotriva agentilor infectiosi la nastere si din alaptat, in special prin colostru, primul lapte matern, un vaccin 100% natural si cu numeroase proprietati digestive si de imunizare, de abia la varsta de doi ani are sistemul imunitar complet format, de aceea are nevoie de o protectie speciala. Statisticile arata ca in primul an de viata copiii fac aproximativ opt viroze respiratorii, lucru care are insa si o parte buna: forteaza sistemul imunitar sa functioneze de unul singur si sa lupte impotriva lor, fortificandu-se.

Principalul simptom la bebelusi este febra, nu neaparat obligatorie la raceala clasica, dar nelipsita in caz de gripa, afectiune care necesita control medical de urgenta. IMPORTANT: nu administra niciodata aspirina bebelusului din cauza riscului de sindrom Reye sau de encefalita, asa cum mai este denumit el. Poti opta cel mult pentru acetominophen sau Ibuprofen, dar numai la recomandarea prealabila a medicului.

Util de stiut este si faptul ca toate vaccinurile, deci inclusiv cel antigripal, pot determina unele reactii neplacute imediat dupa imunizare: febra, inrosirea sau inflamarea locului unde s-a facut injectia, o usoara stare de agitatie, inapetenta sau modificarea scaunelor (moi). Mai mult, unii bebelusi pot manifesta o reactie alergica sub forma unei eruptii sau a unei urticarii care se poate extinde pe o mare suprafata a pielii sau pe tot corpul.

Principala modalitate de prevenire a reactiilor adverse asociate vaccinurilor este administrarea unui supozitor cu paracetamol imediat dupa vaccinare, lucru ce se poate repeta la interval de 4 ore, la recomandarea medicului.

Vaccinarea atigripala la gravide

Si viitoarele mamici trebuie sa fie precaute, deoarece in timpul sarcinii, imunitatea organismului lor este mai scazuta si mai putin “agresiva” pentru a nu respinge noul organism gazduit. Tot din acelasi motiv, racelile sau gripa in timpul sarcinii dureaza in general de trei ori mai mult decat in mod obisnuit.
Atentie: o eventuala gripa contactata in timpul sarcinii determina mult mai frecvent complicatii grave, cum ar fi pneumonia. Numeroase cazuri de sarcina cu pneumonie virala se soldeaza cu avort spontan, nastere prematura, moarte fetala in utero sau cu deces neonatal precoce.

Tratamentul este in general simptomatic, destinat sa reduca febra, durerile si obstructia nazala. De asemenea, sunt foarte importante odihna alaturi de multe lichide pentru a evita deshidratarea.

Vaccinarea la femeile gravide este recomandata indiferent de varsta gestationala. Un motiv in plus sa te vaccinezi in timpul sarcinii: copii nascuti din mame vaccinate in timpul sarcinii sunt protejati de boala in timpul unei epidemii in proportie de 91 – 95% - anticorpii mamei sunt transferati bebelusului prin intermediul placentei. 
IMPORTANT si la mamici si la bebelusi, vaccinarea antigripala nu este 100% sigura, dar va reduce in mod considerabil severitatea simptomelor.

top

Vaccinarea antigripala la bebelusi

Desi bebelusul tau preia o parte din anticorpii necesari protectiei impotriva agentilor infectiosi la nastere si din alaptat, in special prin colostru, primul lapte matern, un vaccin 100% natural si cu numeroase proprietati digestive si de imunizare, de abia la varsta de doi ani are sistemul imunitar complet format, de aceea are nevoie de o protectie speciala.

Statisticile arata ca in primul an de viata copiii fac aproximativ opt viroze respiratorii, lucru care are insa si o parte buna: forteaza sistemul imunitar sa functioneze de unul singur si sa lupte impotriva lor, fortificandu-se.

Principalul simptom la bebelusi este febra, nu neaparat obligatorie la raceala clasica, dar nelipsita in caz de gripa, afectiune care necesita control medical de urgenta.
IMPORTANT: nu administra niciodata aspirina bebelusului din cauza riscului de sindrom Reye sau de encefalita, asa cum mai este denumit el. Poti opta cel mult pentru acetominophen sau Ibuprofen, dar numai la recomandarea prealabila a medicului.

Util de stiut este si faptul ca toate vaccinurile, deci inclusiv cel antigripal, pot determina unele reactii neplacute imediat dupa imunizare: febra, inrosirea sau inflamarea locului unde s-a facut injectia, o usoara stare de agitatie, inapetenta sau modificarea scaunelor (moi). Mai mult, unii bebelusi pot manifesta o reactie alergica sub forma unei eruptii sau a unei urticarii care se poate extinde pe o mare suprafata a pielii sau pe tot corpul.

Principala modalitate de prevenire a reactiilor adverse asociate vaccinurilor este administrarea unui supozitor cu paracetamol imediat dupa vaccinare, lucru ce se poate repeta la interval de 4 ore, la recomandarea medicului.

top

Postat in :

Despre sarcina Imunitate

Data:

11-03-2013

Taguri:

sezonul rece, virozele respiratorii, gripa, pneumonia, antibioticele, contagioasa, febra, peroada de incubatie, diaree, varsaturi, tuse seaca, mioartralgie, vaccinarea, alaptat, igiena, eruptii, urticarii, sindrom Reye, avort, dureri de cap

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu


Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza