•  

Divortul: Cum am ajuns aici?

Divortul: Cum am ajuns aici?

Este intrebarea pe care si-o adreseaza multe cupluri care ajung la tribunal. Partaj, cum le spui copiilor, ce inteleg copiii… adesea divortul este considerat mai traumatizant decat moartea partenerului. 

 
Ideea ca undeva ceva s-a pierdut pe drum, ca undeva cei doi au ratat ceva, semne imperceptibile ca puteau repara… o serie de emotii destabilizante, furie, culpabilitate, regret, abandon, toate vin pe capul bietului „divortat“ si nu de putine ori il duc la depresie. Putini sunt cei care vad divortul ca pe o usurare, ca pe iesirea dintr-o situatie nefericita.
 
Ideea e veche: oamenii se schimba. Si daca perioada de gratie a primelor luni sau ani de iubire a trecut, cei doi parteneri trebuie sa stie sa alimenteze relatia, sa o construiasca, sa o imbogateasca, sa nu o lase sa moara. De obicei, casnicia e luata… for granted. Celalalt e acolo, in pat, in bucatarie, deci pot sa stau toata ziua in pijama sau sa fac dus… maine. Eu as spune ca lucrurile ar trebui privite exact invers: tocmai pentru ca avem un „spectator“ al vietii noastre in fiecare zi, e indicat sa ne prezentam ca niste artisti care isi respecta publicul: sa fim eleganti, seducatori atat cat ne permite imaginatia, sa investim rabdare, atentie si, mai ales, mister… a trai alaturi de cineva inseamna sa faci efortul de a-ti pastra enigmele, de a avea mereu ceva de descoperit, de a avea ceva de oferit… de a-ti regiza uneori absentele pentru a te face dorit. De a fi partener, nu doar parinte.
 
Adevarul este ca traiul in cuplu e dificil. Poate de aceea multi ajung la tribunal si o iau de la capat dupa ceva vreme cu altcineva. Nu prea avem de unde sa invatam cum se traieste cu cineva. De obicei, vedem acest lucru la parintii nostri si ne imaginam ca asa trebuie sa fie. Putini stiu insa ca „da“-ul de la Starea Civila este inceputul unei lupte cotidiene cu rutina si nu incununarea unei asteptari…
 
Solutiile pentru spargerea rutinei in cuplu nu sunt simple. Dar, pana la urma, toate se rezuma la dorinta de a-i fi celuilalt alaturi, de a-l suprinde cu ceva nou, de a nu lasa relatia sa se raceasca, de a face lucruri noi si interesante impreuna, de a petrece timp de calitate doar in doi. Nu trebuie sa fie o cina la Ritz, la Paris, poate sa fie si un picnic la margine de oras, insa rabdarea si investitia de timp si de imaginatie trebuie sa fie reala.

Iuliana Alexa,
Redactor-Sef revista Psychologies

 

Postat in :

Familie

Data:

20-03-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu

Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza