•  

Diabetul la copii

Diabetul la copii

Introducere

Diabetul zaharat este o afectiune care in ultimii ani a capatat proportii epidemice, numarul pacientilor apropiindu-se alarmant de 300 de milioane.

Boala cu evolutie cronica, asociata cu severe complicatii oculare, nervoase, cardiovasculare si renale, diabetul zaharat afecteaza in egala masura copiii si adolescentii, existand chiar mai multe forme de diabet la aceasta varsta. 

 

Diabet zaharat de tip 1

Este principala forma de diabet zaharat la copiii de toate varstele. Reprezinta o boala autoimuna, caracterizata prin distrugerea progresiva a celulelor beta, producatoare de insulina, hormon ce regleaza metabolismul glucidic, dar si pe cel lipidic si proteic. Aceasta forma de diabet debuteaza de cele mai multe ori acut, cu simptome precum sete, urinare frecventa, foame accentuata, scadere ponderala, tulburari de vedere, oboseala.

Uneori insa, debutul poate fi mai violent, cu aparitia varsaturilor si a deshidratarii, simptome ce pot conduce la instalarea comei diabetice cetoacidozice, urgenta medicala, care necesita internarea intr-un serviciu de specialitate. Indiferent de modalitatea de debut, tratamentul diabetulului zaharat de tip 1 consta in administrarea injectiilor de insulina - cu ajutorul unor dispozitive speciale numite pen sau prin intermediul pompei de insulina, dispozitiv modern, ce icearca sa mimeze functia pancreasului normal, eliberand continuu insulina.

Alaturi de aceasta, un rol esential in tratamentul diabetului de tip 1 il au dieta si exercitiile fizice, ambele individualizate in functie de particularitatile fiecarui pacient. La fel de important este si autocontrolul glicemic, realizat cu ajutorul glucometrului. Aceasta monitorizare permite masurarea permanenta a glicemiilor si ajustarea tratamentului in asa fel incat sa se asigure un echilibru metabolic foarte bun, esential pentru cresterea si dezvoltarea normala a copilului si a adolescentului.  

top

Diabet zaharat de tip 2

Este o alta forma de diabet care poate afecta copilul si adolescentul. In prezent, aceasta forma este tot mai des intalnita din cauza cresterii incidentei obezitatii la aceste varste. Debutul acestei forme de diabet este mult mai bland, uneori fara simptome, alteori cu simptome asemanatoare celor din tipul 1.

Boala se caracterizeaza prin insulinorezistenta si hiperinsulinism, urmate in timp de aparitia deficitului secretiei de insulina. Uneori, aceasta forma de diabet se asociaza la fete cu sindromul de ovar polichistic sau cu o pigmentare caracteristica la nivelul coatelor si a gatului, numita acanthosis nigricans.

top

Complicatii si tratament

Complicatiile pe termen lung sunt aceleasi ca si in tipul 1, mai frecvente fiind cele de natura cardiovasculara: hipertensiune, microalbuminurie, dislipidemie.

Tratamentul acestei forme de diabet are ca elemente centrale dieta si exercitiul fizic, ce urmaresc scaderea in greutate si controlul glicemic. Cand aceste elemente nu reusesc sa normalizeze valoarea glicemiei se adauga, dupa caz, medicatia antidiabetica orala (metforminul fiind prescris cel mai frecvent) sau insulinoterapia. Mai exista insa si alte cateva forme rare (diabetul nou-nascutului) cauzate de anumite defecte genetice, ce altereaza secretia de insulina

top

Diagnosticare

Diagnosticarea lor se face prin teste genetice. De asemenea, exista si situatii rare, cand pot aparea cazuri de diabet secundar, dupa terapia cu cortizon sau ca rezultat al unor alte boli, ca de exemplu fibroza chistica. Pentru toate formele de diabet prezentate, dieta este un mijloc de tratament foarte important, asigurand proteinele, glucidele, lipidele, vitaminele si sarurile minerale necesare cresterii si dezvoltarii. Ea trebuie sa fie echilibrata si adaptata varstei, sexului, gradului de activitate fizica si celorlalte afectiuni asociate, daca este cazul.

Repartitia principiilor nutritive este la fel ca cea a copilului sanatos: 55% glucide, 15-20% proteine, 25-30% lipide. Un copil cu diabet, dar bine echilibrat, poate consuma toate tipurile de glucide, inclusiv cele concentrate (miere, ciocolata, prajituri), dar in cantitate mica si cu un control permanent al glicemiei. La nevoie, tratamentul se va ajusta.

Indiferent de tipologie, diabetul intalnit la copii sau la adolescenti necesita o colaborare permanenta intre medicul diabetolog, pediatru, psiholog, familie si chiar educatori tocmai din cauza varstei, etapa cand cresterea si dezvoltarea organismului nu sunt definitivate. Acest efort comun asigura o ingrijire optima a copilului si a adolescentului cu diabet. Numai o ingrijire in echipa a acestor pacienti permite o dezvoltare armonioasa, fizica si intelectuala, precum si prevenirea aparitiei complicatiilor cronice ale diabetului.

Nicoleta Mihaela Mindrescu
Medic primar diabet, nutritie, boli metabolice

top

Postat in :

Copii Endocrine metabolism si nutritie

Data:

15-03-2013

Taguri:

boala autoimuna, urinare frecventa, diabet zaharat, insulina, scadere ponderala, oboseala, copii, comei diabetice, metabolism glucidic, autocontrolul glicemic, insulinorezistenta, glicemie, obezitate, hiperinsulinism, acanthosis nigricans, cardiovascular, sindromul de ovar polichistic, boli renale, medicatia antidiabetica, adolescenti, cortizon, fibroza chistica, dieta, regim alimentar, dislipidemie, hipertensiune, microalbuminurie

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu

Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza