•  

Bune practici in relatia de cuplu

Bune practici in relatia de cuplu

Nu este o exceptie, ci chiar regula: cuplurile se mai cearta sau despart, iar pentru a le pastra impreuna este nevoie de bunavointa si de cateva trucuri de „drum lung“. Nu putine sunt situatiile in care o vorba spusa la furie sau o reactie nepotrivita au avut efecte dezastruoase.

Primul pas

De aceea, primul pas spre o relatie deschisa, sincera si fara multe urcusuri si coborasuri ar trebui sa fie... tacerea. Pare un paradox, dar chiar asa este. Avem tendinta de a spune celui drag mai multe lucruri (in special neplacute) decat altor persoane. Pentru ca, nu-i asa, ne cunoaste cel mai bine si stie ca nu suntem rau intentionati.   Cu toate acestea, nu tot ce ne iese din gura poate fi „procesat“ de perechea noastra. De aceea, nu strica sa trecem mai mult prin filtrul ratiunii ce avem de spus. Beneficiile vor fi importante pentru amandoi.

A ierta, nu a uita

In orice relatie, oricat de stabila, au existat momente de cumpana, cand doar sentimentele au fost acelea care i-au dat continuitate. Cand tot restul pare a se narui, nu uita ca inima dicteaza si ca mintea trebuie doar sa rezoneze la fel. Este nevoie de iertare pentru a trece peste micile dificultati dintr-un cuplu, nu de uitare. Un moment dificil nu va fi niciodata uitat, dar, cu timpul, cu bunavointa si cu ajutorul celuilalt, el poate fi facut o „piatra de incercare“ care sudeaza cuplul.

Trup si suflet

Cand alegi sa stai alaturi de cineva, ar trebui sa fie si la bine si la rau. Insa experienta dovedeste ca problemele „se trec“ mai greu in doi, mai ales daca nu exista „exercitiu“. Cand peste relatia ta s-a abatut un nor, foloseste comunicarea pentru a-l alunga. Ai incredere in puterea de decizie a partenerului tau, invata sa spui cum ai dori sa reactioneze, obisnuieste-te sa faci mai putine reprosuri si sa spui mai multe cuvinte frumoase.

Un pic de bunavointa in plus poate fi ceea ce lipsea relatiei voastre pentru a trece peste un impas. Ascultarea si intelegerea, desi par a fi acelasi lucru, sunt diferite. A asculta pe cineva inseamna sa auzi ce spune, dar a intelege presupune apropiere si caldura, empatie. Mai mult ca sigur vei regasi aceasta empatie daca iti asculti cu atentie... inima.

Una dintre cele mai tulburatoare definitii ale dragostei se gaseste in Noul Testament, intr-o scrisoare a Sfantului Apostol Pavel catre corinteni: „Dragostea indelung rabda, dragostea este binevoitoare(...). Dragostea nu se poarta cu necuviinta, (...) nu se aprinde de manie, nu gandeste raul“

Postat in :

Familie

Data:

08-03-2013

Taguri:

cuplurile, relatie, perechea, filtrul ratiunii, senimente, dragostea, comunicarea, iertare, reprosuri, intelegere, empatie

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu

Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza