•  

Anexita - afectiunea ce nu trebuie ignorata!

Anexita - afectiunea ce nu trebuie ignorata!

Anexitele sunt afectiuni inflamatorii ale trompelor uterine si ale ovarelor, determinate de diversi germeni, adesea in asocieri microbiene, cu rasunet dramatic asupra fertilitatii feminine. O mare varietate de microbi pot fi vinovati de producerea lor, mai frecvent fiind responsabili gonococii, chlamydiile si colibacilii, eventual in asociere cu germenii anaerobi.

Consecinte medicale

O pacienta cu anexita risca sa ramana infertila ca urmare a obstructiei cicatriciale tubare, ce survine la 12% dintre femeile cu un episod, la 35% dintre cele cu doua episoade si la peste 75% dintre cele cu trei sau mai multe episoade inflamatorii. Ea risca, de asemenea, o sarcina extrauterina.

Agravarea infectiei, cu formarea de abcese sau evolutie spre peritonita, poate impune extirparea uterului si a ambelor anexe. In extremis, o astfel de pacienta poate muri, daca isi neglijeaza infectia, sau ca urmare a rupturii unei sarcini extrauterine.

La pacientele cu anexite sunt frecvente problemele maritale, atat datorita simptomatologiei, ce poate include dispareunia (durerea la contactul sexual), lucru care conduce la frigiditate in timp, cat si datorita infertilitatii sau a presupusei infidelitati, care ar fi determinat contactarea bolii.

Tratament

Tratamentul anexitelor trebuie sa fie prompt si sustinut, sub supraveghere medicala atenta. Printre masurile recomandate de specialisti pentru obtinerea vindecarii sunt antibioticele, antiinflamatoarele nesteroidiene, vaccinurile specifice sau nespecifice, antisepticele vaginale sau spalaturile medicinale (pelin, tataneasa, galbenele, rostopasca, busuioc), analgeticele, antitermicele, antispasticele si fizioterapia antiinflamatorie.

Toate acestea sunt recomandate de medicul specialist in functie de specificul fiecarei paciente in parte. Chiar si diverse proceduri chirurgicale se pot impune, de la tehnici de deschidere si evacuare a puroiului din focarul infectios, prin punctie ghidata ecografic, pe cale vaginala, laparoscopica sau abdominala conventionala, pana la extirparea completa a uterului si a anexelor.

Printr-un control ginecologic facut la timp insa, te poti feri de astfel de neplaceri, care pot fi din ce in ce mai mari cu cat ignori mai multa vreme simptomele acestei afectiuni.

Dr. Stefan Voiculescu
Clinica Elite

Postat in :

Obstetrica - Ginecologie Boli infectioase

Data:

16-03-2013

Taguri:

anextita, germeni, fertilitatii, sarcina extrauterina, microbi, abcese, peritonita, dispareunia, frigiditate, infidelitati, antibioticele, antiinflamatoarele, vaccinurile, antisepticele vaginale, spalaturile medicinale, antispasticele

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu


Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza