•  

ABC-ul homeopatiei

ABC-ul homeopatiei
Fondarea homeopatiei ca stiinta este legata de numele medicului german Samuel Hahnemann (1755-1843), dar principiile sale sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. Vedele (sec.II ien.) si lucrarile lui Hipocrat (460-375) ien. mentioneaza principii ce se regasesc ca fundamente ale homeopatiei.Hahnemann se pare ca este influentat direct de medicina spagirica sI de lucrarile lui Paracelsus (1493-1541). Aici intalnim principiul potrivit caruia “asemanatorul se vindeca prin asemanator” precum si folosirea dozelor minimale de medicament. Dupa aproape doua sute de ani de existenta, medicina homeopata continua sa ocupe un loc important in terapeutica,cu toata fantastica dezvoltare a stiintelor medicale.
 
In tratarea bolior, medicina homeopata sustine organismul,mobilizand capacitatile proprii de reechilibrare endocrino metabolica,neurologica si imunitara. Astfel, homeopatia nu se adreseaza bolii ci intregului organism. De fapt, in homeopatie nu exista boli, ci exista doar omul bolnav, ca un alt pol al aceluiasi asa numit om sanatos, care a fost adus in stare de dizarmonie datorita unei perturbari interne sau externe.
 
Homeopatia apare astfel ca o medicina “personotropa”, adica o medicina pentru un om anume, pentru o persoana anume, in unitatea sa, in tot ceea ce este neschimbat la el, in destinul sau individual in expresiile sale specifice, cu influentele la care acest om este supus. Homeopatia cuprinde aceasta persoana anume in unicitatea si irepetabilitatea sa in lume.
 
In homeopatie se foloseste adesea termenul de TABLOU AL REMEDIULUI. Prin aceasta se intelege totalitatea semnelor legate de un anume remediu homeopat. Daca vom administra unei persoane o cantitate mare dintr-o substanta, se va crea un tablou de boala, ca de intoxicatie produsa de substanta respectiva. Acest tablou pe care il produce supradozajul substantei, cuprinde acele simptome pe care substanta le vindeca atunci cand este diluata si dinamizata adica preparata dupa tehnologia homeopata. Chiar pe aceasta evidenta se bazeaza legea homeopatiei potrivit careia asemanatorul se vindeca prin asemanator-PRINCIPIUL SIMILITUDINII.
 
Intreaga homeopatie este scrisa observand efectele supradozarii Astfel este lesne de inteles faptul ca in homeopatie diagnosticul coincide cu tratamentul,deci o persoana cu diagnosticul “Calcarea carbonica” va primi acest remediu in dilutie homeopata. Cunoscand efectele supradozarii este lesne de inteles de ce nu se administreaza acelasi remediu o perioada indelungata.
 
Remediile homeopate se dilueaza in numeroase trepte plecand de la tincturi mama si se dinamizeaza.Aceasta modalitate specifica de preparare se numeste POTENTARE Dupa diluare si agitare(potentare)remediile au putere de actiune mai mare decat atat cat ar fi de asteptat numai prin concentratia lor in substanta.
 
Substantele de baza din care se prepara remediile homeopate se dizolva in apa bidistilata sau alcool (cele solubile) sau se tritureaza cu lactoza (cele insolubile). Substanta de baza astfel solubilizata sau triturata se numeste TINCTURA MAMA.
 
Dupa modul de realizare a DILUTIILOR se disting:
- dilutii decimale -D; utilizate mai ales in Germania, treapta de dilutie este1:10 deci la o parte din tinctura mama se adauga 9 parti solvent;
- dilutii centezimale-C utilizate pe plan international,treapta de dilutie este de 1:100,deci la o parte din tinctura mama se adauga 99 parti solvent. Astfel, prescriptia homeopata cuprinde alaturi de denumirea remediului si o cifra ce reprezinta treapta de dilutie decimala-D sau centezimala-C.
 
Efectul dilutiilor diferite este cu totul altul. Cu cat dilutia este mai inalta cu atat efectul este mai puternic. Dilutiile inalte au un efect deosebit in imbolnaviri acute, actionand mai profund si mai rapid decat dilutiile joase. De asemenea, ele influenteaza puternic fundamentul psihic al bolii. Tocmai de aceea recomand folosirea lor numai la recomandare medicala stricta.
 
SIMPTOMATOLOGIA homeopata (totalitatea semnelor bolii) cuprinde ca si cea alopata semne obiective, decelate de medic in timpul examinarii bolnavului (culoarea tegumentelor, deformari articulare etc.), dar mai ales simptome subiective, adica ceea ce simte bolnavul (caracterul unei dureri, senzatiile bolnavului etc). Aici intra si trairile psihoemotionale ale bolnavului, eventualele traume ce au dus la declansarea starii de boala.
 
Spre deosebire de alopatie, in homeopatie simptomele subiective au o pondere uriasa. In cadrul simptomatologiei se urmaresc cu mare atentie factorii ce produc ameliorare sau agravare (vremea, anotimpul, un anumit moment al zilei starile psihice etc.). Aceste variatii simptomatologice in functie de anumiti factori externi sunt MODALITATI homeopate. Astfel, la arsenicum album simptomatologia se agraveaza noaptea intre orele 1-3; in cazul remediului chamomilla starea de agitatie a copilului se amelioreaza cand acesta este plimbat in brate sau cu masina; in caz de lachesis, simptomatologia se amelioreaza o data cu aparitia menstrei; thuya este agravat de frigul umed in vreme ce causticum este agravat de frigul uscat.
 
Cauza bolilor -ETIOLOGIA-in homeopatie se situeaza deseori sfera psiho-spirituala spre deosebire de alopatie unde cauzalitatea este foarte evidenta: germeni microbieni, traumatismefizice etc. Astfel, trauma psihica, frica, jignirea, dezamagirea, necazul, starea de permanenta incordare psihica sunt considerate cauze de boala in homeopatie.
 
Dr. Elena Vartan
Medic specialist medicina generala si homeopatie
Adresa: str. Nifon Balasescu nr. 7, Bucuresti
Telefon: 0748.621.903 / 021.250.82.03
 

Postat in :

Homeopatie

Data:

03-10-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu


Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza